Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Rôzne

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Recepty

Chrumkavý vejárovec

Vejárovec obrovský - mladé plodnice (pokiaľ ešte nie sú tuhé)
zemiakový škrob
2 vajcia
sezam, čierne korenie, soľ, olej

Vejárovec obrovský zaváraný na ostro-kyslo

na 700 ml pohár:
50 ml octu
2 polievkové lyžice cukru
1 čajová lyžica nakladača
2 až 3 čili papričky (podľa chuti)

Polievka z húževnatca jedlého (šii-take)

5-6 plodníc húževnatca jedlého (šii-take)
1 mrkva
1 petržlen
1/2 zeleru
1/2 kalerábu
soľ, čierne korenie, čerstvá čili paprička, trocha oleja, pažítka, trocha sójovej omáčky

„Krupicoto“ s hubami a tekvicou

- huby a tekvica pokrájané na malé kocôčky (4-6 mm), každé osobitne a spolu asi 3/4 kg (pomer 1:1 až 1:2 podľa možností a aromatickosti húb)
- 12 polievkových lyžíc hrubej krupice (cca 180 g)
- olej (podľa chuti, na huby+tekvicu možno aj olivový),
- soľ
- ak máme huby, ktoré pri dusení nevydajú sliz, ešte zo 2 lyžice škrobu alebo hladkej múky
- [pri podávaní] prípadne trochu korenia a papriky

Deväť statočných

- deväť druhov čerstvých húb (Ja som použil: muchotrávku červenkastú, rýdzik obyčajný, strmuľku inovaťovú, bedľu štíhlu a konrádovu, uchovec bazový, plamienku zimnú, masliak kravský, rozpadavce dlabaný.)
- 1 veľkú cibuľu
- lyžicu pesta z medvedieho cesnaku
- 100g slaniny
- lyžicu bravčovej masti
- 1 čili papričku
- razcu
- čierne korenie
- soľ
- 4 chery paradajky
- 2 lyžičky červenej papriky

Skratkový perkelt lenivej gazdinky

Cibule. Strúčik-dva cesnaku. Maslo a bravčová masť. Pohárik nakladaných húb v sladko-kyslom náleve. Bravčové mäso (kto ľúbi, dá si bárs kuracie). Šľahačková smotana. Soľ. Paprika 2 kusy. Sladká mletá paprika. Rasca mletá. Čierne korenie.
Halušky sa mi zvýšili z predošlého dňa. Ale pridávam ľahký návod ako na to. 2 vajíčka. 500g hladkej múky. 1 PL soli. 3 PL roztopeného masla. Trošku minerálky (2dcl)

Hubárova pečienka

Zmes čerstvých húb (hríby, kozáky, masliaky, suchohríby, plávky, bedle, muchotrávka červenkastá...), Kuracia pečienka, Cibuľa, Cesnak, Celá rasca, Palivá paprika, Čierne korenie, Soľ, Sušená petržlenova vňať, Bravčová alebo husacie masť, Ryža basmati

Grilované huby

Huby (bedle, svákovky, masliaky, plávky), vegeta, maslo, chleba, olej

Letná “Insalata di Riso” s hubami a tým, čo sa doma nájde, podávaná za studena

- ryža (k.t.)
- huby podľa chute (vhodnejšie sú tie, ktoré zachovajú istú pevnosť - ja som použila tentokrát zmesku rýdzikov a masliakov)
- čerstvá mrkva, hrášok, kukurica, cukina a iné čo sa nájde doma čerstvé (skôr sladkú alebo neutrálne chutiacu zeleninu)
- nakladané uhorky, mladá cibuľka, či zmeska. Ja obľubujem pridávať aj nakladané malé čierne olivy (Taggiasche).
- šunka, tuniak v škatuli, tvrdý syr, vajíčka uvaréné na tvrdo
- bylinky a ochutiny: jarná cibuľka, pažitka, petrž.vňať, bazalka, kapary naložené v soli
- olivový olej, soľ, korenie
- pridaj/upusti/vymen podľa chute a čo máš v špajzy...ale aspoň štipka kyslosti z nakladanej zeleniny je potrebná.

Huby na smotane s bryndzou od Roberta

500 g mäsitých húb (vhodné sú aj staršie plodnice), 2 menšie cibule, 2 PL masti, 200 ml kyslej smotany, 100 g 100% ovčej bryndze, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ

Zeleninový šalát s hubami

1,6 kg uhorky nakladačky, 1 kg hrášok, 1 kg mrkva, 1 kg zeler, 1 kg cibulka, 1 kg kápia, 0,3 kg feferóny...(ja pridávam ešte 1 kg kukurica, 1 kg malé zelené rajčiny...+huby najvhodnejšie sú mladé podpňovky, masliaky smrekovcové, suchohríby, môžu byť aj iné, ale mali by byť mladé ešte tvrdé

Hríbový paprikáš mojej starej mamy

Smrčky, smrčkovce, kuriatka, hlivy, rýdziky, podľa sezóny. Zemiaky, cibuľa, masť, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Omeleta z plamienky zimnej

plamienka zimná, prípadne aj iné druhy húb sa môžu pridať, olej na vysmážanie, soľ, rasca celá, chilli, vajíčka, múka polohrubá, trochu mlieka

Hubová "držková" polievka

3/4 kg na rezance nakrájaných húb - napr. hlivy, rýdziky pravé, muchotrávky ružovejúce, bedle a iné, 100 gr. masti, alebo masla, mletá sladká červená paprika, soľ, drvená rasca, cesnak, mleté čierne korenie, majoránka, múka na zápražku

Hubový tatarák

500 gr nadrobno nakrájanej zmesi tvrdších druhov húb, 1 žĺtok, 1 kávová lyžička drvenej rasce, soľ, mleté korenie, 1 kávová lyžička sladkej červenej papriky, 2 polievkové lyžica kečupu, 1/2 kávovej lyžičky worčestrovej omáčky, 1 kávová lyžička slnečnicového oleja, cesnak, hrianky

Hubová esencia

Menej pekné plodnice, alebo plodnice horšej kvality a zvyšky hlúbikov hríbov(aké máš, také použi), soľ a voda.

Hubový šalát

2 kg Húb, 3 l vody, 60 g soli, 100 ml octu, 1 kg paprík, 1 kg cibule.

Nálev: 3l vody, 250 g kryštálového cukru, 200 ml octu, 60 g soli, 5 bobkových listov, 20 zrniek čierneho korenia.

Polievka z plamienky zimnej alias TATANKA

voda, soľ, plamienky zimné, kmín, petržlenová vňať a tri vajíčka a mrvanička (postrúhané cesto s hrubej múky a vajíčok na hrubom sitku, troška soli)

Makůvky

Hlavičky hub s kouskem nožičky
vejce
hladká mouka
sůl, pepř, kmín
nemletý mák
olej na smažení (sád

hubová paštéta jemná - špeciál

1 kg húb (50% muchotrávka červenkastá, smrčkovce, plávky, kozáky, hríbovité)
0,8 kg cibuľa
1 kg paprika červená
1 feferón
1 hlavička cesnaku
300g bravčovej masti (vegeteriáni môžu použiť olej)
100g prerastanej údenej saniny (vegeteriáni vynechajú)
10 slepačích vajec L
500 ml čerstvej pasírovanej paradajkovej šťavy
1 PL soľ
1 kl zázvor sušený mletý
1 strúhaný muškátový oriešok
1 PL drvená rasca
1 KL nové korenie drvené v mažiari
3 KL biele korenie drvené v mažiari
5 ks veľkých bobkových listov

Hubová omáčka

Zmes húb, hlavne jedlé druhy muchotrávok, suchohríby, dubák, plávka, cibuľa, masť, bobkový list, korenie voňavé, čierne korenie, kôpor, mleté bravčové mäso, vajce, vegeta

Hubové chipsy

soľ, korenie, olei, huby

Sleďový šalát s hubami na židovský spôsob

- 200 g matjesových filetov (zo sleďa)
- cca. 5 lyžíc kvalitného oleja (môže byť aj z tých filetov - napr. v Lídli teraz dostať takú 250 g polokonzervu v plastovej fólii, kde je toho oleja akurát - škoda by bolo vyliať tie nenasýtené mastné kyseliny)
- 200 g cibule (aj zelenej s vňaťou resp. šalotky)
- cca. 100 g húb (nakladaných na sladkokyslo alebo čerstvých dôkladne podusených - množstvo pripôsobte podľa svojej chuti / dá sa aj bez nich)
- 1 pomaranč
- 1-2 jablká
- 1 citrón
- vínny ocot

Soté z morčacieho stehna na hubovom prášku

Vykostené morčacie stehno - cca 700 gr, dve lyžice oleja, dve väčšie cibule, dve hrste sušených húb (môže byť zmes - hríbovité a bedle), malá lyžička soli, trocha čierneho korenia.

Vyprážané hubové kurča so zemiakmi s paradajkovým šalátom

1 vykostené kurča, hubový prášok, hladkú múku, 1 kyslú smotanu , soľ, olej alebo tuk na vyprážanie, 4 vajcia, 1/2 dcl sladkej smotany, jemná strúhanka

nové zemiaky, soľ, čerstvá petržlenová vňať 1 PL

5 paradajok, 1 veľká cibuľa, 1 KL čerstvej bazalky na drobno posekanej, cukor 2 PL, 1/2 kl soli, 1 dcl jablkový ocot, 0,5 l prevarenej vody

Pravá hubová polievka

1,5 kg huby (hríby, kozáky, masliaky, šampiňóny, hlivy, plávky, muchotrávky, rýdziky, kuriatka, a všetky ostatné kvalitné jedlé huby, ktoré poznáte) čerstvé, alebo krájané mrazené
cibuľa 2 veľké
1,5 dcl olej
soľ
čierne korenie celé
rasca 1 kl
koreňová zelenina veľká krájaná (1 mrkva, 1 petržlen, 1/4zeler, 1/2 kaleráb)
petržlenová vňať 1 PL
voda
ako obmenu môžete časom skúsiť aj 1/2 kg krájané zemiaky, 2x bobkový list, muškátový orech-na hrot noža,6x nové korenie celé, 2 strúčiky cesnaku a do každého taniera kopček kyslej smotany

Huby v sladko-kyslom náleve

Huby (pǒvabnice, rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle a i.), soľ, ocot, cukor, voda nakladač na uhorky, čierne korenie, bobkový list.

Hubová omeleta alias TATANKA

huby ( najlepšie sú rýdziky, muchotrávky ružovkasté a plávky), cibuľa, olej, soľ, vajcia, petržlenová vňať, chleba

Hubová polievka z acidka

1/2 litra plnotučného acidka, 3 polievkové lyžice hladkej múky, 2-3 väčšie zemiaky, huby podľa chuti, buď za hrsť sušených, vopred namočených, alebo 2 hrste čerstvých nakrájaných, nové korenie, bobkový list, čerstvý kôpor podľa chuti, kocka bujónu, soľ podľa chuti, 2 vajíčka, troška masla

Hubová polievka podľa Kataríny

200-300g húb najlepšie viac druhov
dve až tri mrkvy, tak isto petrželu, kúsok zeleru
dve cibule, štyri zemiaky, vývar, jedno vajíčko, za lyžicu masla, hladká múka, trochu masti alebo oleja, soľ, korenie

Čili pomazánka na hubové hrianky podľa dedka1

1 kg kapie, 25 dkg čili papriky, 5 väčších cibúľ, pol litra jablčného octu, 1 kremžská horčica, 60 dkg cukru, 3 čajové lyžice soli

Zapekané huby podľa dedka1

250g krúp, 1000 g húb (čerstvé alebo mrazené), 750g údeného mäsa, 1 kávová lyžička grilovacieho korenia, 1 kávová lyžička gulášového korenia, čierne korenie, 6 vajec, 5 rožkov, 2 hlávky cesnaku

Hubové držky s hrnčekovým knedlíkom podľa dedka1

1kg držky, 50dkg huby, grilovacie a gulášové korenie, majoránka, 1 kopcovitá polievková lyžica múky, olej na zápražku, čierne korenie, 2 kocky kuracieho bujónu a 1 pol litra plnotučného mlieka.

Knedľa: 2 čajové hrnčeky mlieka, 2 hrnčeky polohrubej alebo hrubej múky, 1 prášok do pečiva, 4 rožky, 5 vajec

Držková pochúťka

držky 1 kg, podpinky, alebo iné huby cca 1/2 kg,+ za hrsť dubákov, alebo baranej hlavy najlepšie čerstvej, cibuľa 3 väčšie kúsky/ aj viac/. cesnak aspoň polovička hlavy,kúsok údenej slaninky, masť podľa chuti, korenie 4-or farebné / predáva Kaufland/, biele korenie, minimálne 1 kúsok čili papričky, soliť podľa chuti, majoranka tak isto

Slovenské zemiaky

1,5-2 kg zemiakov,
korenie na americké zemiaky(miešam si sám, kľudne použite kupované alebo dám návod),
bujón 1/2(najradšej extra silný Maggi),
2 ks cibule,
asi 15dkg oravskej slaniny(alebo akákoľvek iná dobre prerastená slanina),
1-2 jablká,
kyslá smotana,
2 strúčiky cesnaku,
olej na vymastenie panvice,
soľ,
huby(zatiaľ som použil podpňovky alebo suchohríby, nemyslím si, že by sa jedlo pokazilo inými hubami)

Směs hub na topinku (hrianku)

Směs hub asi 0,5 kg - nejlépe čerstvých (mražených i sušených), 2 větší cibule, sádlo, 1 vetší zelená paprika, 2 rajčata, drcený kmín, bobkový list, vegeta, worchester, sojová omáčka, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, majoránka, sůl, pepř, chléb na topinku, česnek, zelená petrželka.

Krémová hubová polievka s cesnakovo-bylinkovými bagetkami

Sušené huby (zmes lievik trúbkovitý, kozák, suchohríb, dubák), zemiaky, cibuľa, cesnak, solčanka, mleté čierne korenie, mletá rasca, zelená paprika, halúzka ligurčeka (vegeta), petržlenova vňať, maslo, 2 PL olivového oleja, mlieko, 1 PL hladkej múky (alternatíva zemiakový škrob), tavený syr v črievku, smotana na varenie.

Houbová sekaná

Směs nejlépe čerstvých hub, 0,5 kg masové sekané (může být i kupovaná), 4 vajíčka, 2 rohlíky, slanina, plátky anglické slaniny, sádlo, cibule, kmín, česnek, ml. paprika, pepř, sůl.

Polievka z Muchotrávky červenkastej na kyslo

voda, soľ, huby, bobkový list, celé čierne korenie, zemiaky, mlieko a ocot.

Hubová polievka

huby podľa nazbieraných druhov, olej alebo maslo, soľ, mleté korenie, suchá alebo čerstvá vňať petržlenu, smotana, mlieko,voda, múka na zápražku

Hubová plnka na plechu

8 žemlí alebo iné pečivo, 4 vajcia, asi 2 dcl mlieka, 1 veľká cibuľa, 500g húb/najlepšie plávky, bedle,hliva ustricová,kuriatka/, 5 PL oleja,pol balíčka majoránky,zväzok petržlenovej vňate, soľ,vegeta,trošku mletého korenia a mletej červenej papriky

Hubová melenička

polievka: 200g húb (napr. hliva, tanečnica poľná, kozáky, kuriatka,...), 1 cibuľa, koreňová zelenina, petržlenová a zelerová vňať, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, drvená rasca, mletá červená paprika
melenčeky: 1 vajce, hrubá múka, soľ

Zapekaná cuketa s hubami

cukety, rôzne druhy húb (suchohríby, dubáky, osikáče...) podľa toho, čo máte k dispozícii , cibuľa, olej, strúhaný údený syr, vajíčka, strúhanka, soľ, korenie.

Erov zapekaný karas s hubovou plnkou

Potrebujeme - 2 ks karasa veľkých cca 35 cm, alebo jedného kapríka, 100g slaniny, 2 ks veľké cibule, syr, paprika, worcester, chilli omáčka, maslo, soľ, čierné korenie, kmín

Plnka - 3 rožky, 200g húb, 1 vajce, 1,5 dcl mlieka, bazalka, čierné korenie, soľ

Huby naložené v sladkokyslom náleve

Na 1kg húb, 250 ml vínneho octu, 3PL kryšt.cukru, 1ČL soli, 4-5 PL kvalitného oleja (panenský olivový je ideálny)

Varianta a: 2-3 chilli papričky, 1 Zväzok tymianu, 2 ČL horčicových semiačok
Varianta b: aspoň 3 strúčiky cesnaku, 1 vetvička rozmarínu, 1 ČL čierneho korenia

Houbová směs s cuketou

Směs hub, nesmí chybět holubinka nazelenalá
1 cuketa, větší cibule, 1,5 lžíce mleté sladké papriky
kmín, pepř, sůl, soj. omáčka

Hubový tatársky biftek

čerstvé alebo vo vlastnej šťave sterilizovanné huby - zmes, cibuľa, cesnak, mleté čierne korenie, mletá alebo drvená rasca, mletá sladká paprika (podľa chuti tiež štipľavá), horčica, kečup soľ.

Huby vo vlastnej šťave

huby, voda

Huby na vajíčkach

Zmes húb, ktoré sa podarí nazbierať, údená slanina, cibuľa, cesnak, mleté čierne koranie, mletá alebo drvená rasca, soľ, petrželová vňať.

Červený olej

50 g celých sušených chilli papričiek
20 g jemne mletého chilli korenia
500 g oleja /nie z výraznou chuťou - najlepšie dobrý slnečnicový olej/

Hubový extrakt II.

500g húb, o.i. aj Bedle, 200ml červeného vína, 6Oml tmavej sójovej omáčky, 1čl soli, 1 vetvička tymiánu/Materia dúška je divoký tymián/.

Hubový extrakt I.

Huby, najmä hríbovité, pečiarka lesná, ovčia, autor doporučuje najmä "Habichtschwamm" - Jelenkovec škridlicovitý. Môžu sa použiť aj staršie plodnice, ale bez hmyzu a pokazených častí, inač produkt začne kvasiť.

Hubové osie hniezda

500 g lístkového cesta
100 g dusených húb /my sme použili smrčkovce/
2 zavárané kápie
1/2 zelenej papriky
3 vajcia
2 lyžičky olivového oleja
1 lyžičku Podravky
1 rozšľahané vajce na potretie
soľ a korenie podľa chuti
sézamové semienka na posypanie

Hubová polievka bez húb

Vývar z húb, pór alebo veľká cibuľa, trocha mletej rasce, olej, voda, petržlenová vňať.
Na strúhané cesto: vajce, hrubá múka alebo krupica.

Hubová nátierka

HUBY-rôzne druhy, bôčik, cesnak, koreniny na klasické pečenie bôčika- podľa chuti,bravčová masť. Huby a bôčik v pomere 1:1 kg v surovom stave.

Polievka zo špičiek

špičky / tanečnica poľná (Marasmius oreades) /, zemiaky, kmín, cesnak, hl.múka a olej a samozrejme soľ

Hubový šalát - cesnakový

2kg mladé trvdé huby, 1 kg červenej papriky /kapia/, 0.5kg cesnaku, 300g zelerovej vňate, 0.5kg mrkvy, 15 guličiek farebného korenia, 5-6 bobkových listov, 3-4 chili papričky /nemusia byt/

1. nálev - ovarový: 3litre vody, 60g soli, 1.5 dl octu
2. nálev - zavaraci: 3litre vody, 60g soli, 2 dl octu, 300 g práškový cukor, farebné korenie, bobkový list a chili

Pikantná hubová nátierka na hrianky

2 kg rôzne huby /zmes/, 1kg baklažánov, 400g cibuľe, 1 hlávka cesnaku, 3-5 chili papričky, 200g bravčovej masti, soľ, mleté korenie všetkých farieb asi zo 10 guličiek, 1 muškátový oriešok, 10 guličiek jalovca /oriešok postrúhaný, jalovec podrvený/, 2 čajové lyžičky kmínu, 2 vetvičky zelerovej vňate

Miešaný šalát s miešanými hubami - Pôvabnice, Hlivy...

Asi 500-6OO g húb, 2 PL slnečnicového oleja, soľ, ev.štipka čier. korenia, rôzne druhy šalátov, 200 g /malých/ paradajok, 20 g slnečnicových semiačok, podľa chuti cesnak/1-2 stručiky, pažítka, aspoň 6 PL Extra vergine oliv. olej, asi 1 PL octu /Balsamico.

Hubová omáčka

6-7 pekných húb (bez bližšieho popisu), nadrobno posekaná petržlenová vňať, lyžička múky, vývar, sladká smotana, soľ

Hubová omáčka s mäsovimi guličkami

zmes húb, najlepšie su muchotrávky červenkasté, cibuľa, bobkový list, nové korenie, vegeta, vajco, mleté čierne korenie, olej, smotana, kyslá smotana, maizéna, pomleté bravčové pliecko

Marinované hríby od Iraidy

Nálev:
2 l vody
1,5 dcl octu
2 dcl olej
20 dkg cukru
½ nakladača
6 ks bobkový list
6 ks čierne korenie
6 ks nové korenie

Iraidin šalát

Kapusta,paprika (najradšej rôznych farieb: červená, žltá, zelená), mrkva, červená cibuľa, marinované huby, cesnak a kôpor

Marináda: 1l vody, 1dcl cukru, 1 p.l. soli, 1dcl oleja, 3-4 kusy čierneho korenia, 3-4 kusy nového korenia, 1-2 kusy bobkového listu.

Hubové placky s cuketou

1 mlada cuketa (cca ½ kg), prášok zo sušených húb – cca 4 lyžice, ¼ kg detskej krupice, 2 vajcia, 1 cibuľa alebo za hrsť pažítky, 2 strúčiky cesnaku, lyžička vegety, lyžička rasce, čierne korenie, majorán, masť, alebo olej na smaženie.

Hubová Čína s ananasovou omáčkou.

600 g húb/Dubáčiky, chrumkavé kozáky, vatovec, pôvabnice, dokonca sírovec ..., odložené kúsky ananásu

Marináda:1/2 čaj.lyžičky soli, 1 polievková lyž. sójového sose (nie tá hustá žbrnda z Tesca,ale Kikkoman etc., nešetriť), 2 vajcia, 1 šálka múky, 1/2 šálky vody, dobrá štipka soli, tuk na vyprážanie

Omáčka:1 dóza ananás v kúskoch,2 zarovnané PL škrobu/najl.kukuričný-Gustin Oetker/, šťava z 1 citróna,1 PL octu, 1/2 šálky malinového želé/iné ovocné alebo marmeláda, 1 Ks Ďumbier z dózy + 2 PL šťava/ev.ďumbier pomletý/3 PL kečup,1/2 ČL mletý piment,2 PL soja sose, 1 ČL Chillisose, ev.mleté chilli podľa chuti,1-2 PL cukor.

Hubový "šmarn" so smotanovo-pažítkovou omáčkou

500 g húb,150 g múky,150 ml mlieka,4 PL slad.smotany,4 vajcia, soľ, 1 čaj.lyžička prášk. cukor,1PL maslo, 1 kelímok Créme fraiche/tučná kyslá smotana/,3 PL pažítka nadrobno,na dochutenie trocha citron. šťavy, mleté korenie.

Vianočná hubová polievka II.

huby,najlepšie zmes viacerých druhov, cesnak, bravčová masť (alebo olej), múka a paprika na zasmaženie, koreňová zelenina, asi 2 -3 ks zemiaky, cibuľka, soľ, vegeta, čierne korenie, cestovina pod polievku

Hubovec

4 staršie rožky, mlieko, 4 vajcia, cca 2 lyžice masla, petržlenová vňať, soľ, ml. čierne korenie, vegeta, majorán, asi 4 strúčiky cesnaku, pakrájaná a podusená zmes húb v množstve 1:1 k rožkom.

Houbařská čočková polévka

Čočka, houby, olej, máslo, hladká mouka, cibule, sůl, pepř, ocet, mléko, polévkové koření.

Huby na smotane

huby, cibuľa, korenie (paprika, čierne korenie, trošku vegety), soľ, smotana na varenie, múka, olej

Huby s krupicou

Huby (tak za misku), masť/olej, 10-12 lyžíc hrubej krupice (alebo kuskus , soľ, prípadne mletá paprika

Hubová pomazánka

1kg pevných húb, 0.6kg papriky (najlepšie kápiová,vyzerá to pekne farebne), 0.5kg cibule, 1.5dcl oleja, 0.3dcl kečupu / ja dávam menej,potláča sa chuť húb / 1lyžička soli, 1lyžička ml.korenia, 3 lyžičky vegety, feferónky a cesnak podľa chuti

Cestoviny na hubách

200 gr. cestovín, napr. vrtuľky, turbanky a pod. - môžu byť aj farebné, 3 lyžice hubového prášku, lyžica masla alebo oleja, malá cibuľa, dva strúčky cesnaku, 1,5 dl sladkej smotany, 150 gr. nastrúhanej nivy, alebo iného syra, soľ, štipka čierneho korenia.

Huby v sladkokyslom náleve

Do 370 ml pohára dáme: polovicu bobkového listu, 2 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 2 kolieska mrkvy, 4 kolieska cibule, 1 kúsok zeleru, 1 kúsok chrenu, štipku rasce, koriandru a horčičných semienok, 1 klinček, 10 g cukru (1 zarovnaná lyžica, alebo 2 tabletky sacharínu), 1 dl nálevu.

Nálev: ocot a voda v pomere 1:3, na 1 liter nálevu 30 g soli (3 zarovnané lyžičky) a malé množstvo zeleninového nakladača.

Huby ako mozoček

0,5 kg húb šampiony alebo lesná zmes, ryža asi 1/2 šálky, 5 vajec, cibuľa, č.korenie, soľ, petržlenová vňať

Houbové matjesy

1 Kg.čerstvých hub( ideální složení směsi je 80% tvrdších hřibovitých,10% Lišek-kuriátka a 10% Ucha Jidášova.)

Dále potřebujeme: 500g.cibule,asi 3Dcl stolního oleje,2-3 lžíce soli, 5 Ks. bobkového listu,12 kuliček nového koření,12 kuliček černého pepře,špetku mletého bílého pepře a špetku chili.

Marinované huby od Iraidy

Na marinádu potrebujeme:
- 2 litre vody
- 1,5 dcl octu
- 2 dcl oleja
- 20 dkg cukru
- polovicu nakladaèa
- 6 ks bobkového listu
- 6 ks celého čierneho korenia
- 6 ks celého nového korenia

Hubový tatársky biftek

Podusené čerstvé huby (v zime používam aj podusené z mrazničky), alebo povarené sušené huby, olej, paradajkový pretlak, horčica, soľ, mletá rasca, čierne korenie, môže byť aj pálivá paprika (fantázii sa medze nekladú).

Chleba a tuk na hrianky, cesnak, cibuľa, kečup, zelenina na zdobenie (paprika, paradajka)

Hubovník

4-5 suchých rožkov, 1 cibuľa, huby (sušené, alebo čerstvé), soľ, čierne korenie, cesnak, majoránka, 4 vajcia

Výborná ruská hubová polievka

Cibuľa, mrkva, maslo, zemiaky, huby, smotanový syr, cesnak, zelená vňať

Hubník

miska rôznych hríbov a húb, cibuľa, 9 rožkov, 8 vajíčiek, soľ, čierne
korenie mleté, rasca

Nakladaná zelenina a huby

Uhorky,malé patizóny,karfiol,zelené paradajky,cesnak,tvrdé slivky,hríby,jabĺčková paprika a podľa chuti aj ďaľšia zelenina.

Nálev:10 l vody,1 liter octu 20 %,3 Dkg Borkénpor,3Dkg Nátriumbenzoát./Tie 3 suroviny sa dajú kúpiť len v Maďarsku.2.5 kg krištáľový cukor,2-3 kúsky chrenu,15-25 bobkových listov,trochu celého čierneho korenia.

Zapečená zelenina s hubovou plnkou

Zelenina: Paradajky, paprika - kápia, cibuľa : jednoducho, čo je po ruke

Plnka: Hríby, cibuľa, olej, vegeta, oregano, pažítka, petržlenová vňať, čierne korenie, červená paprika, soľ, úd. slanina, nejaká údenina, vajcia, pečivo, syr v črievku

Hubový šalát

1.8 kg húb,0,5 kg cibule,0,5 kg papriky,1 kečup,1 rajčinový pretlak,150 g
práškového cukru,1,5 dl oleja.

Nálev:2 dl octu,1 dl vody,30 g soli,hrebíček,bobkový list,nové korenie,celý piepor.

Zavárané huby s jabĺčkovou paprikou

Jabĺčkova paprika,huby podľa vlastnej chuti /rýdziky,jelienky,kozáky,dubáky/ stačia aj nožičky ak neviete čo s nimi,ocot,soľ,cukor,nové korenie,čierne korenie,voda.

Hubové čipsy

Huby aké sa nájdu alebo aké vám chutia,olej,soľ,vegeta,kmín.

Huby na grile k pivu

jedlé huby, soľ, údená slanina. Grilovacie kliešte, trochu hrubšej Al fólie.

Hubový kaviár

500g aromatických húb (napr. masliačiky smrekovcové), 2 cibule, citron, korenie, soľ, olej, pažitka

Hubárske rezne inak

zmes rôznych húb, cibuľa, soľ, staré žemle, mlieko, vajce, múka, strúhanka, olej

Huboto podľa Dany

1 - 1,3 kg húb /najlepšie zmes rôznych druhov/, 4 papriky, 4 cibule, 200 ml olej (môže ho byť aj menej), 2-3 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, čierne korenie (toto je recept na pomazánku, kde ide ešte 250 ml kečupu, a sterilizuje sa 2 x po jednej hodine/. Na huboto potrebujeme ešte 3 vajcia, strúhanku, majoránku.

Šatôčky plnené hubami - rýchle pohostenie

lístkové cesto, osmažené huby na oleji + korenie + vegeta + petržlenová vňať, vajce na potretie, strúhaný syr na posýpku

Pečivo plnené hubami na rýchle pohostenie

múka hladká 500 gr., 1 dl oleja, kocka droždia - cukor soľ, voda - na kvások, soľ - na základné cesto; 10 Dg maslo, usmažené huby len tak na oleji ochutené, vajce na potretie, na posýpku sezam alebo rasca, strúhany syr ap.

Houbová smaženice

houby (nejlépe směs všech možných druhů, hlavně tvrdších – hříbky, kozáky, křemenáče, lišky, holubinky, muchomůrky růžovky, stroček, mladé zavřené bedly, žampióny apod.). Není dobré použít měkké druhy hub (např. klouzky).

anglická slanina (pokud možno hodně libová), cibule, česnek, masox, čerstvá paprika, sůl, vegeta nebo glutasol, trocha pepře, další koření (kmín, grilovací koření, koření na gyros apod.-podle chuti), sójová omáčka

Hubovo - sójové rezne

0,5 kg čerstvých - mrazených húb, sójové granule - 200 gramov, vajce, cibuľa, cesnak, maslo, mrazený hrášok, 2 - diétne sucháre, petržlenová vňať, korenia...

Syrovo-hubová pomazánka

Huby, syr (napr.Bambino), maslo, chlieb alebo hrianky

Hubová polievka mňam

Huby (najlepšie plávky, ale aj václavky a pod), zemiaky, trochu oleja, mletej papriky, 2 vajcia, trochu polohrubej múky, soľ a petržlenová vňať

Chuťovky

klobúky plávok, muchotrávok červenkastých alebo rýdziky, olej, soľ, mleté korenie, rasca

Hrianky s hubami

hrianky, maslo, akékoľvek druhy húb, soľ, čierné korenie, citrónová šťava, smotana, stúhaný syr(najlepšie údený oštiepok)

Kološvárska hubová kapusta

300 g kyslej kapusty, 200 g húb (suchohríby, masliaky), 150 g ryže, 2 veľké cibule, soľ, mletá červená paprika, korenie, drvená rasca, olej/maslo/masť na dusenie a vymastenie zapekacej misy, kelímok kyslej smotany, 1 vajce.

Hubový guláš s langošmi

Tuk, cibuľa, zmeska prevarených húb, zemiaky, lečo, červená paprika, korenie podľa chuti, soľ, gulášové korenie, majoránka a vrecúškové langoše (pripraviť podľa návodu) - podávať s gulášom.

Hubový guláš

Huby (vhodné sú muchotrávky červenkasté, suchohríby, masliaky, pôvabnice, plávky), cibuľa, cesnak, soľ,sladká mletá paprika, majorán,čili paprička, rajčiny, paprika, zemiaky.

Jednoduchá trojuholníková polievka

Trojuholníkový syr, hrsť hríbov (tanečnica poľná,...), dva veľké zemiaky, cesnak, korenie, trochu masti, petržlenová vňatka, pažitka, vegeta,soľ,1L vody, kmín a majorán.

Sekané hubové rezne

400g húb (bedle, masliak strakatý, pôvabnica fialová a dvojfarebná, suchohríb hnedý, pečiarky, rýdzik korenistý), 400 g mäsa na rezne, 40 g masla, tuk, červené víno, citrónový džús, strúhanka, kokos, pór, rasca, cesnak, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, grilovacie korenie, soľ

Zapekané huby so syrom a s novými zemiakmi

900 g oškrabaných nových zemiakov, 4 polievkové lyžice neslaného masla alebo olivového oleja, 350 g nazbieraných alebo pestovaných húb (hlív, húževnatcov, mladých pečiarok, dubákov, suchohríbov, kuriatok jedlých alebo lievykovitých, jeleniek, čírovníc, rýdzikov), soľ a čerstvo pomleté čierne korenie, 175 g plátkov syra, 50 g pražených posekaných vlašských orechov, 12 stredne veľkých naložených uhoriek pomiešaných s listami hlávkového šalátu

Zapečené plnené huby

Mladé klobúky húb, ešte uzavreté (najlepšie sú bedle, pečiarky, muchotrávky červenkasté) - podľa potreby, na jedného priemerného jedáka treba rátať s 6-8 naplnenými hlavičkami, masť na spodok nádoby.


Plnka: Narezané ľubovoľné huby - ideálne sú hlúbiky spomínaných klobúkov, alebo hocijaké iné huby, cibuľa, trocha cesnaku, slanina, párok, vajcia, bylinky (osvedčila sa mi kombinácia bazalka, yzop, majorán a petržlen), červená mletá paprika, soľ.

Hubové fašírky

500 g húb (najlepšie zmes tvrdších druhov), 1 rožok, 1 cibuľa, mlieko, olej, strúhanka, 3 žĺtky, soľ, korenie, rasca

Huby v slanom náleve

huby, voda, ocot, sol

Huby v kyslom náleve

huby, bobkov list, čierne korenie, cibuľa, rasca, muškátový kvet, ocot, soľ

Huby v rajčiakovom pretlaku

huby, olej, rajčiakový pretlak, soľ, cukor, kyselina citrónová

Dusené huby

huby, soľ, rasca, cibuľa, paprika