„Krupicoto“ s hubami a tekvicou
Počas „babieho leta“ 2021 nám darovali veľkú tekvicu, ktorú som chcel schosnovať aj dákym originálnym spôsobom (niečo „viac“ než moja obľúbená/obligátna smotanová tekvicová polievka so zemiakmi), tak som vymyslel experiment, ktorý dal veľmi chutný a úspešný výsledok už na prvýkrát.
Ingrediencie: - huby a tekvica pokrájané na malé kocôčky (4-6 mm), každé osobitne a spolu asi 3/4 kg (pomer 1:1 až 1:2 podľa možností a aromatickosti húb)
- 12 polievkových lyžíc hrubej krupice (cca 180 g)
- olej (podľa chuti, na huby+tekvicu možno aj olivový),
- soľ
- ak máme huby, ktoré pri dusení nevydajú sliz, ešte zo 2 lyžice škrobu alebo hladkej múky
- [pri podávaní] prípadne trochu korenia a papriky
Popis prípravy: V širokej panvici alebo woku (radšej s hrubým dnom) na štedrej dávke oleja primerane dlho podusíme huby s primeraným množstvom soli - cca 1/2 čajovej lyžičky alebo menej (pečiarkovitý typ húb asi stačí dusiť zo 7 minút, hríbovité dlhšie - treba rátať že ešte bude dlhšia finalizácia).
Pridáme tekvicu, zamiešame a zakryté necháme dusiť asi 7 minút. Ak výsledná zmes nie je slizovitá, poprášime škrobom alebo múkou a riadne rozmiešame (bez slizovej zložky by nám krupica nedržala na kocôčkach).
Vysypeme z panvice do taniera, utrieme panvicu a na troche oleja mierne osmahneme krupicu (asi ako keď sa robí zápražka).
Vareškou rozprestrieme krupicu, rýchlo nasypeme na ňu hubovo-tekvicovú zmes (pekne to zasyčí) a hneď miešame, miernejšom ohni trochu podusíme kým sa z toho nezačne výrazne pariť (cieľová konzistencia je asi ako vlhký piesok na detskom pieskovisku; sliz a krupica robí zlatohnedú pripečenú vrstvičku na dne - tú treba priebežne vareškou rozrušovať a zamiešať - robí najlepšiu chuť).
Vypneme oheň a zakryté necháme asi 3 minúty, aby krupica mohla napučať. Odkryjeme, rozmiešame, zapneme mierny oheň a zase podusíme. Takto aspoň 2-3krát opakujeme, kým nie sme spokojní s konzistenciou (podusiť kým nie je para a patričná konzistencia, vypnúť oheň, zakryté 3 minúty pariť).
Výsledná konzistencia by mala byť nákypovitá až mierne sypká so zreteľne napučanými zrnkami krupice, ktoré obaľujú kocôčky húb a tekvice. Ak by nám zmes vysychala, pridáme opatrne málo vriacej vody.
______________________________________________
Pri podávaní dodá dobrú chuť sladká paprika, z kyslých príloh je najlepšia kápia (zaváraná v sladkokyslom náleve s horčicovými semiačkami, novým a čiernym korením a klinčekom, zaliata lyžicou olivového oleja)
© Buki z Rybníku n/Turcom
(4 hlasy)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.