Sleďový šalát s hubami na židovský spôsob
Nápomocne v chrípkovom a sviatočnom období predstavujem svoj recept, ktorý je inšpirovaný receptami rybích šalátov z knihy Wirkowski, E.: Židovská kuchyňa, Bratislava, Práca, 1992, str. 18.
Šalát je určite veľmi zdravý (proti virózam aj tiež aj na vysoký krvný tlak) a navyše aj rafinovane delikátny.
Ingrediencie: - 200 g matjesových filetov (zo sleďa)
- cca. 5 lyžíc kvalitného oleja (môže byť aj z tých filetov - napr. v Lídli teraz dostať takú 250 g polokonzervu v plastovej fólii, kde je toho oleja akurát - škoda by bolo vyliať tie nenasýtené mastné kyseliny)
- 200 g cibule (aj zelenej s vňaťou resp. šalotky)
- cca. 100 g húb (nakladaných na sladkokyslo alebo čerstvých dôkladne podusených - množstvo pripôsobte podľa svojej chuti / dá sa aj bez nich)
- 1 pomaranč
- 1-2 jablká
- 1 citrón
- vínny ocot
Popis prípravy: Všetky pevné prísady okrem citróna nakrájame na kocočky (veľkosť podľa toho, ako chceme miešať/spájať chute ... pomaranče a jablká asi lepšie olúpať :-{)))). Citrón vyžmýkame do zmesi, ak sa nám chce tak vyberieme jeho vnútro a pokrájame do šalátu aj to (vláknina a vitamíny). Zamiešame a podľa svojej chuti dokyslíme octom, prípadne pridáme ďalšie huby (malo by to ostať delikátne sladkokyslé). Soliť to asi netreba - stačí soli, čo je v matjesových filetoch. Môžeme podávať hneď, ale neuškodí pár hodín odležať.
Podávame s chlebom alebo pečivom a prípadne zapíjame suchým bielym vínom (podľa druhu a množstva húb). Ak sú kocočky menšie, možno to podávať aj na chlebe ako nátierku.
Buki
(1 hlas)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.