Slovenské zemiaky
Našiel som tu podobný recept s bedľami, ale trochu som ho modifikoval podľa svojich predstáv a na prípravu použil suchohríby alebo inokedy zase podpňovky, čo práve bolo naporúdzi.
Ingrediencie: 1,5-2 kg zemiakov,
korenie na americké zemiaky(miešam si sám, kľudne použite kupované alebo dám návod),
bujón 1/2(najradšej extra silný Maggi),
2 ks cibule,
asi 15dkg oravskej slaniny(alebo akákoľvek iná dobre prerastená slanina),
1-2 jablká,
kyslá smotana,
2 strúčiky cesnaku,
olej na vymastenie panvice,
soľ,
huby(zatiaľ som použil podpňovky alebo suchohríby, nemyslím si, že by sa jedlo pokazilo inými hubami)
Popis prípravy: Do rúry dáme zapekať nakrájané olúpané zemiaky posypané primerane korením na americké zemiaky a soľou pri 200 st.
Zemiaky podlejeme trochou vody, a približne raz za 10 min. alebo ak si to vypýtajú, ich pravidelne poprehadzujeme, prípadne dolejeme kvapku vody, aby neboli príliš vysušené.
Na panvici na troške oleja natopíme na drobunko nakrájanú dobre prerastenú slaninku. Prisypeme nakrájanú cibuľu a primerane soli, na uvedené množstvá asi za lyžičku. Po chvíľke, pridáme rozmrvený bujón, podchvíľou miešame.
Pridáme čerstvé alebo práve rozmrazené huby a poriadne premiešame, necháme dusiť asi 20 min. a občas premiešame.
Keď sú zemiaky dostatočne prepečené, pokryjeme ich na kúsky nakrájaným jablkom a na vrch prilejeme pripravenú hubovú zmes.
Na vrch rozotrieme dressing pripravený z kyslej smotany v ktorej sme dobre premiešali rozotretý cesnak. Dressing rovnomerne rozotrieme, podľa veľkosti zapekacej misy či hlbokého plechu(osobne používam český pekáč) budú potrebné 1-2 kyslé smotany a 2-3 strúčiky cesnaku, menej je viac.
Vložíme do rúry a necháme dozapekať. Jedlo má byť šťavnaté, nenecháme ho celkom vysušiť. Jabĺčka si pustia tiež svoju šťavu a je príjemné ich nechať trochu prejsť teplom, ale nemusíme celkom brať na ne ohľad, pár minút stačí.
Stanislav Drastich
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.