Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Pravá hubová polievka

Ak naozaj preferujete hubovú chuť, vyskúšajte túto polievku a budete si v budúcnosti mraziť aj zmesi húb pre varenie tejto pochúťky. Nezabúdajte, mrazíme len obvarené huby!

Ingrediencie: 1,5 kg huby (hríby, kozáky, masliaky, šampiňóny, hlivy, plávky, muchotrávky, rýdziky, kuriatka, a všetky ostatné kvalitné jedlé huby, ktoré poznáte) čerstvé, alebo krájané mrazené
cibuľa 2 veľké
1,5 dcl olej
soľ
čierne korenie celé
rasca 1 kl
koreňová zelenina veľká krájaná (1 mrkva, 1 petržlen, 1/4zeler, 1/2 kaleráb)
petržlenová vňať 1 PL
voda
ako obmenu môžete časom skúsiť aj 1/2 kg krájané zemiaky, 2x bobkový list, muškátový orech-na hrot noža,6x nové korenie celé, 2 strúčiky cesnaku a do každého taniera kopček kyslej smotany

Popis prípravy: Na oleji usmažíte cibuľku, pridáte nakrájané huby a dusíte ako huby na hubovú praženicu, môžete aj podliať vodou. Keď sú huby mäkké pridáte soľ, koreniny a koreňovú zeleninu a zalejete 2 litrami vody, varíte ak sa voda bude odparovať dolievajte ju na konzistenciu hustej polievky, po čase pridáte petržlenovú vňať (ak robíte 2. variant, aj zemiaky, koreniny). Uvarená polievka musí mať rozvarené mäkké huby a mäkké tvrdé huby.

Netreba ničím dochucovať má vynikajúcu hubovú chuť, podávame s čiernym chlebom a pre spestrenie môžeme pridať kopček kyslej smotany na prostred taniera posypaný vňaťou petržlenu.

roman67

Hodnotenie:

(3 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Marinella 24.6.2012 20:43

naozal vynikajúca polievka

Reagovať na správu

portret

Marinella 24.6.2012 20:54

takú polievku varievala moja nagymama Hermína, len ona ešte pridávala štipku
červenej papriky pri dusení húb a keď ju varila bez zemiakov tak do nej dávala
čerstvé strúhané cesto - papcun. Toho čerstvého petržlenu to znesie aj viac,
ako prídavok do taniera pred servírovaním. Babka vyrástla v kamenárskej osade
pri kameňolome na strednom Slovensku a táto hubová polievka patrila k ich
každodennej strave počas sezóny. Skúsila som ju raz v zime bez zelenej vňate,
a verte že to nie je ono. Vrelo odporúčam uvariť. Dá sa uvariť aj z jedného druhu
húb - napr. májovky, kuriatka alebo hríby, ale zmes je zmes.

Reagovať na správu

portret

saky1 25.6.2012 13:55

som po operácii kolena,ale ak sa dostanem do lesa a nazbieram tak si ju určite navarím.

Reagovať na správu

portret

jokomag 26.6.2012 17:28

Dobré jedlo ...
Aľe ... ja už desaťročia mrazím neobvarené huby ...

Reagovať na správu

portret

Tiginko 9.8.2012 10:46

ja ju varím tiež takto, so zemiakmi a hneď zo začiatku postrúham jeden na zahustenie. A presne ako hovoríš @marinella, bez poriadnej dávky petržlenovej vňate to nie je ono. A skúste namiesto smotany pridať po vypnutí hrnca orech pravého masla, parádna bodka, prisahám!

Reagovať na správu

portret

miluter 24.8.2014 11:38

doporucujem , super polievka

Reagovať na správu

portret

fero-hora 16.10.2022 10:32

Veru tak je to spravne,tak to ma byt-ozaj vyborna. Pridat este stipku kurkumy alebo kari pre peknu farbu.

Reagovať na správu

portret

terezkaterka 5.10.2024 11:08

Pravá by nemala byť s olejom.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.