Huby v sladko-kyslom náleve
Univerzálny recept na zaváranie takmer všetkých druhov húb.
Ingrediencie: Huby (pǒvabnice, rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle a i.), soľ, ocot, cukor, voda nakladač na uhorky, čierne korenie, bobkový list.
Popis prípravy: Umyté huby buď celé, alebo klobúky, prípadne upravené na menšie kúsky dáme do pripraveného hrnca s vodou riadne osolenou. Tie varíme cca 30 minút. Vychladené a scedené ich dáme do zaváracích pohárov najlepšie od horčice a iné závitové poháre.
Osobitne si pripravíme nálev podobný nálevu na uhorky. Dáme variť vodu obsah nakladačovej zmesi v prislušnom pomere s octom ako je na návode. Pridáme poďla vkusu kryštáľový cukor, dva bobkové listy a
navyše viacej celého čierného korenia. Mierne zavaríme.
Pripravené huby v pohároch zalejeme a suchými prevarenými
viečkami uzavrieme. Následne do hrnca dáme podložku a zalejeme vodou tak, aby poháre boli do dvoch tretín zaliate vodou. Prikryjeme pokrievkou a necháme sterilizovať pri vare cca 10 minút!
Jednodruhové sú najlepšie pǒvabnice, rýdziky, podpňovky a ostatné huby sú výborné v rǒznych zmesiach. Vynikajúce sú pǒvabnice fialové so strmulkami inovaťovými.
Dobrú chuť a príjemné experimentovanie!
Ing. Vladimir kuderavý - TATANKA
(4 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.