Hubová esencia
Tohto roku rástlo veľa hríbov a mnohé som nachádzala už prerastené, nevhodné na sušenie a tak som si vyhľadala konzervovanie húb, ktoré som ešte nevyskúšala. Keďže spracovanie bolo zdĺhavé obmenila som ho a tu je výsledok.
Ingrediencie: Menej pekné plodnice, alebo plodnice horšej kvality a zvyšky hlúbikov hríbov(aké máš, také použi), soľ a voda.
Popis prípravy: Na prípravu esencie môžeme použiť všetky menej kvalitné hríby (alebo aj iné huby), ja som krájala prerastené dubáky,zvyšky nožičiek (hlúbikov). Dôkladne očistené opláchneme a necháme odkvapkať, pokrájame, pridáme soľ, trošku vody a dusíme( bez masti alebo oleja!). Naraz dáme väčšiu dávku, aby sme počas dusenia mohli odoberať vzniknutú šťavu, ktorú si dávame bokom do hrnčeka, a podlievame a dusíme, pridávame ďalšie huby, vodu a dusíme až do rozvarenia húb. Tieto potom rozmixujeme alebo pretlačíme cez sitko, zmiešame s odloženou šťavou a všetko znovu varíme až na konzistenciu hustého sirupu.
Potom možno naliať do malých fľašiek a po dôkladnom uzatvorení sterilizovať vo vodnom kúpeli pri 90 st. asi 40 min., po dvoch dňoch zopakovať.
Keďže sa mi tento postup zdal zdĺhavý, naliala som esenciu do vreciek na ľad a dala do mraziaka. Keď potrebujem, odtrhnem si kocku a pridám do varenia. Tento spôsob sa mi páči viac, ako kupované hubové bujóny. A je bez é-čiek a iných prísad.
babrlik
(9 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.