Úvodná stránka » Informácie pre hubárov »

Čítanie na pokračovanie

Vladimír Solouchin
POĽOVAČKA NA HUBY
Vydané v roku: 1968

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23
  24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43

Časť: 43

Keď boli huby hotové, všetky zraky sa upreli na mňa, či budem mať odvahu zdvihnúť vidličku k ústam. A ja nielen že som vidličku zdvihol, ale začal som energicky prežúvať čierne hrudky plávajúce v horúcom masle. Žena mi samozrejme nedovolila, aby som pokúšal osud sám, chcela so mnou znášať každý údel, dobrý i zlý, a tak sa pustila do jedenia aj ona.

Jedli sme a hádali, čo nám ich chuť pripomína. Keď som v duchu konštatoval, že chutia ako smažené baranie črevá, spýtal som sa ženy, čo si o tom myslí ona. — Smažené baranie črevá, — bez váhania odvetila moja spolustolovníčka.

Dcéry boli v tom čase s kamarátkami vonku. Nechali sme im huby na panvici, aby ich okoštovali, keď sa vrátia, ja som sa uvelebil v izbe na diváne a pozorne som sledoval, či už nezačínam zomierať účinkom tajomných a krutých jedov. Lenivo som zdvihol Vasilčikovovu knižku o jedlých a jedovatých hubách. Ako reku môže Vasiľčikov tvrdiť, že smrčky treba hľadať v listnatých lesoch, len som tým stratil fúru času! A rástli na suchom kopci, na rúbanisku pri pňoch a zhoreniskách. Potom nech človek verí vedeckým knihám. Tak. Omyl vylúčený. Tu máme smrčky... Že aj môže byť taký omyl v knižke. A tu sú neblahé, zlo-povestné ušiaky: „Mozgovité, tmavohnedé, na priereze do fialova ..." Preboha?! (Až ma na diváne nadhodilo.) „Na rúbaniskách pri borovicových pňoch, na zhoreniskách ..."

Okamžite som pocítil suchosť v ústach a v hrtane, ba ľahký závrat. Vybehol som do kuchyne. Bál som sa, že dcéry už zjedli zvyšok húb, že sa žena zvíja na zemi v smrteľných kŕčoch. No v kuchyni bežal normálny život.

— Žena moja, tie huby dáme deťom až zajtra. Všeličo sa môže ... Ak sa nám do zajtra nič nestane...

— Von s tým, dačo vieš.

— Čo by som vedel, boli to obyčajné ušiaky.

Proti všetkej logike sme sa rozosmiali. No najviac nás uspokojila skutočnosť, že k nám ešte nedoletel chýr o Ignatovej smrti, čo nazbieral plnú putňu, ani o Kati Gromovovej, čo nazbierala za plnú fertuchu.

Neskôr som zistil, že tamojší ľudia vôbec nerobia rozdiel medzi smrčkami a ušiakmi, ale že všetko, čo sa na hubu v apríli a máji podobá, volajú smrčkami. je to fakt jednoduchšie.

Ba čo viac, ešte neskôr som na trhu v Moskve videl haldy smrčkov aj ušiakov pokope i oddelene, no aj tak tomu všetkému vraveli — smrčky. Moskovské gazdinky nám povedali, ako sa majú smrčky (ušiaky, smrčky kužeľovité, smrčky obyčajné, kačičky a ďalšie j správne pripravovať. Sprvu sme sa ich pokynov aj pridŕžali. Huby sa majú pokrájať, umyť v studenej vode. Prípadný jed (helvelová kyselina) sa dobre rozpúšťa v horúcej vode. Potom sa majú huby trocha osmažiť na čajovom masle, zaliať smotanou a dusiť v rúre. Takto už takmer vôbec nemajú chuť baraních čriev, sú jemné a plne si zaslúžia poľovníkovu pozornosť.

* Čitatelia k smrčkom a ušiakom dodávajú:

„Pokiaľ ide o smrčky a ušiaky. Všetky (nielen ušiaky) sú jedovaté, jed sa nachádza v hornej vrstve klobúka. Ak sa má jed odstrániť, treba huby na päť minút ponoriť do vriacej vody. Dlho ich variť a smažiť rozhodne nemá význam — bodaj by potom nechutili ako baranie črevá alebo paromviečo. Ani krájať ich netreba; aj tie najväčšie ušiaky stačí po predvarení zľahka osmažiť a poliať smotanou. Sú výborné."

„Rád by som čosi povedal o smrčkoch a ušiakoch. Skúste ich pripraviť takto: Celé, tak ako ich prinesiete z hory, varte v klokotajúcej vode dvanásť až pätnásť minút (vody musí byť dvakrát toľko ako húb). Potom vyklopte smrčky na rešeto alebo sito a oblejte studenou vodou. Pokrájajte na menšie kúsky a vložte do hlinenej misky. V mlieku rozhabarkujte dve-tri vajcia. Zalejte ním pokrájané huby, posoľte, pomiešajte, zapečte v rúre ruskej pece. Pred podávaním oblejte pripečenú hubovú kôročku roztopeným maslom podľa chuti. Tak varila huby moja mama."

„Keď som si prečítala Vaše Listy o hubách v Náuke i Žizni, začudovala som sa, že taký erudovaný odborník ako Vy si nevedel rady s prípravou smrčkov! A pritom jestvuje úplne presný recept, a nie hocaký, ale literárny! Ak ho ešte nepoznáte, odporúčam Vám tú rozkošnú vecičku ako kuchárovi aj ako spisovateľovi. Sú to Terpigorevove Smrčky (vyd. Marxa, zv. IV). Súdiac podľa Vášho diletantského prístupu k spracovaniu a vareniu tejto rarity, Terpigorevovu poviedku nepoznáte. Prečítajte si ju určite. Po prvé, budete mať z nej pôžitok. Terpigorev je vynikajúci spisovateľ. Ak sa nemýlim, pred takými desiatimi rokmi ho znova vydali. Výber spravili až veľmi oficiálny, podľa Encyklopédie, a redaktor — ako väčšina z nich nemal vkus a nevedel samostatne myslieť — mnohé veci vynechal. Po druhé, pochutnáte si s pôžitkom na smrčkoch, spravených podľa receptu z 19. storočia."

Tieto riadky píšem na dedine. Nemám poruke Terpigoreva a jeho Smrčky naozaj nepoznám. Hádam je to tak lepšie, hádam niekoľkí čitatelia siahnu po jeho poviedkach a zoznámia sa prostredníctvom takej pletky, ako sú smrčky, so spisovateľom, ktorého aj ja pokladám za výborného a ktorý si nezaslúži, aby upadol do zabudnutia.*

No aké sú potom skutočné, klasické smrčky, čo rastú v širokolistých lesoch? Čo myslíte, našiel som ich v našich končinách?

Po tom, čo sme sa omylom napchali ušiakmi, musel som odcestovať do Moskvy — mal som tam robotu. Zdržal som sa v meste dva týždne. Za ten čas sa v hore vykľula tráva, rozvili sa listy a zvitky paprade, pripomínajúce otázniky, rozložili sa do širokých vejárov. Vyzeralo to, že jar ako taká "je preč. A naozaj, na tom nešťastnom kopci s borovicovými pňami a zhoreným raždím som nenašiel už ani jediný smrčok. Ba ťažko som si vedel predstaviť, že práve tu hojne rástli tie sympatické obavy. Ich čas uplynul a žiadna sila na svete ich neprinúti ukázať sa v nevhodnom, pre ne nenaprogramovanom čase.

Zato v listnatom lese som podchvíľou nachádzal elegantné pórovité minarety, prírodou zhotovené zo žltkastého materiálu s fialovým odtieňom. Teda takto vyzerajú skutočné, klasické smrčky! Nič neforemné, mozgovité, absurdné. Dokonalá symetria. Rovný rúrkový hlúbik, dosť vysoký, oválna plodnica, hore zahrotená. Ak je plodnica okrúhla, je to smrčok obyčajný, ak nápadne zahrotená, tak smrčok kužeľovitý.

Na svahu výmoľa pod starými vŕbami som natrafil na kŕdlik prapodivných smrčkov. Hlúbik veľmi vysoký, pomarančovej farby a na jeho konci neúmerne malý, scvrknutý klobúk tesne priliehajúci krajom k hlúbiku. Odrezal som týchto žltých húb za pol koša a neskôr doma som zistil, že som objavil ďalší druh smrčkov, a to takzvané kačičky. Lenže to sa jar už neodvolateľné končila. Vzdušné lesy, šuštiaci dážď ihličia, ohníky na slnkom prehriatych kopčekoch, lanská kalina, prvé kvety medunice a vlčieho lyka, prvé i posledné exempláre húb, ktoré teraz už pokladám za úžasné výtvory prírody, ba zázraky prírody a ktoré vo svojej naivite voláme neúctivo smrčkami — to všetko je už za nami.

Z hľadiska hubára nastal čas, keď treba vyjsť z vlhkých lesov na zelené stráne a lúčky, kde už-už preberú štafetu biele, v zelenej trávičke zďaleka viditeľné a vďaka svojej mladosti tvrdé — prášnice.

Koniec

Diskusia k uvedenej časti

portret

riri62 22.7.2005 00:00

Ako malý chlapec som túto knihu prečítal jedným dychom ...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 22.7.2005 00:00

Ja už dvakrát kompletne a niektoré časti aj viackrát. Ku časti napr. o nástojkách sa vraciam pravidelne.

Reagovať na správu

portret

Patrik. 23.7.2005 00:00

V Rusku / Moskovskej oblasti / práve začala tá pravá hubárska horúčka.
Ako z tejto knižky. V stredu v MK vyšla mapa oblasti s výskytom hríbov.

Reagovať na správu

portret

elgo 24.7.2005 00:00

Už som dávno nečítal text od prvého do posledného slova. Teším sa na ďalšiu časť.

Reagovať na správu

portret

dari1 2.8.2005 00:00

Veľmi sa mi páči, nielen táto časť, ale i tie ostatné. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 8.8.2005 00:00

Mal som túto knižku veľmi rád,ale niekto si ju požičal...
Odporúčam aj: Ján Majerník - Rastú!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Je dobra aj tá ale Solouchin nema chybu ako i Tajomné huby od Škublu...

Reagovať na správu

portret

dari1 25.8.2005 00:00

Kniha je úžasná, díky, roland, za je prepis. Už ju zháňam v antikvariátoch, resp. kníhkupectvách.
Ale navrhovala by som diskusiu k celej knihe, nie k jednotlivým častiam.
Diky ešte raz.

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 11.9.2005 00:00

Diskusia ku knihe je v podstate na prvej casti. Teda aspon zatial. Dakujem za pozitivny ohlas

Reagovať na správu

portret

paloH pokročilý 18.8.2007 18:53

je to nádhera! prečítal som to celé naraz a bez prestávky. Je to poézia v próze a velmi poučná kniha.Až ma mrzí,a hanbím sa,že plno hodnotných kníh uniklo mojej pozornosti, zrejme len pre ich ruský, resp.sovietsky pôvod.Dakujem pekne za krásny zážitok.Určite sa k tejto knihe vrátim aj, ale nielen kvôli "nastojkom"

Reagovať na správu

portret

zuzana30 20.10.2005 00:00

je to nádherné.....ďakujem za oživené spomienky z môjho detstva, keď som ešte s mojim otcom chodila do lesa na huby, dá sa tá kniha niekde kúpiť ?

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 24.10.2005 00:00

No kupit sa bude dat uz jedine v antikvariate. A na to treba mat poriadny kus stastia.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.9.2007 11:37

Hned po druhom-dúfam poslednom-republiky som napriek pôvodu knihu kúpil.Super,že som si ju mohol znova prečítať,stratila so totiž vo víre udalostí.Ale fakt,že v bývalej ZSSR dubákom chutil konský hnoj/časť 37,prvé odstavce/si viem vysvetliť len tak,že išlo o mičurinskú variantu z kolchozu Cervený pohraničník.

Reagovať na správu

portret

betha 2.8.2008 21:49

to je kniha, na ktoru som dlho cakala, dufam, ze ju zozeniem,

Reagovať na správu

portret

xlorak 31.7.2009 20:43

Je k dostaniu? A kde?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 13.8.2009 11:44

vygooglil som to na nete v antikvariáte

Reagovať na správu

portret

maros_m 12.10.2009 12:23

nepreda mi niekto tuto knihu?

Reagovať na správu

portret

xlorak 16.10.2009 22:58

Už ju mám aj ja. Cez internetový antikvariát.

Reagovať na správu

portret

maros_m 19.10.2009 15:20

v ktorom antikvariate si ju kupil?

Reagovať na správu

portret

xlorak 24.10.2009 20:24

www.antikvariatshop.sk.
2,50 € kniha + 2,49 doprava až do domu.

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 21.10.2009 21:53

Náhodným výberom, som si z knihy prečítal časť 38, ktorá pojednáva o sile pečiarky/šampiónu, ktorá dokáže pri svojom raste vytlačiť asfalt na ulici. V auguste tohto roku som na Kováčskej ulici v Prešove pri totálnom suchu, našiel v dĺžke takmer 20 m lokalitu, kde sa pomedzi asfalt a kamenné obrubníky tlačili mladé i staršie pečiarky. Nie je to výmysel, v archíve výskytu húb /lokalita Prešov/ môžete nájsť príspevok Miša Gimu zo dňa 2.8.2009 a Jána Droppu zo dňa 3.9.2009. Keďže som bol po nedávnej oprerácii, nemohol som sa vrátiť a huby odfotiť, čo si myslím budem dlho vyčítať.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 26.10.2009 16:30

Jarino, u mojich rodičov v letnej kuchyni rástli pečiarky pravidelne dva roky po sebe, za dverami pekne z podlahy sa tlačili a veľké kúsky. Žiaľ, nenafotila som ich, tak čakám,že sa ten zázrak prírody zopakuje.

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:34

Tohle bylo k vidění v Praze na Václaváku.

Reagovať na správu

portret

Nufo 6.3.2010 14:10

Já som túto knižku dostal od kamaráta na prečítanie.Budem sa snažiť prehovoriť ho,aby mi ju predal alebo ako dobrému kamarátovi "daroval".Je perfektná!!!

Reagovať na správu

portret

fidodydo pokročilý 22.4.2010 23:24

ja som to čítal ako malý chlapec a bolo to krásne inšpirujúce čítanie

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:17

Je to skvělá knížka.Protože ji psal člověk který o daném tématu (houby) dost věděl,nemusel zastírat věci které dosud nejsou úplně jasné-třeba přenos potřebných látek myceliem mezi stromy,kdy se objeví plodnice hub a pod.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.