Úvodná stránka » Informácie pre hubárov »

Čítanie na pokračovanie

Vladimír Solouchin
POĽOVAČKA NA HUBY
Vydané v roku: 1968

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23
  24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43

Časť: 23

Ako vieme, za mladi má plavuša klobúk veľkosti... rozličnej, od lieskovca cez orech po stredne veľké jablko. Klobúk je veľmi slizký. Až keď klobúk odrežete, zistíte, že je pod ním aj hlúbik; okraj klobúka k nemu prilieha tak tesne, akoby bol prirastený. No hlúbik sa aj tak dá vyďubnúť koncom noža, a vtedy sa v prázdnom klobúku dajú rozoznať úhľadné drobné lupene. A celkom dnu bielu, vlastne žltkavú škvrnu, stopu po klobúku. Hlúbiky z guľovitých klobúkov sa obyčajne musia odstrániť, lebo sa stáva, že plavušu už za mladi napadnú červíky - málokedy však je červavý aj klobúk. Keď teda červavý hlúbik vykrútite, môžete si do košíka položiť panenský klobúk - guľku, vnútri prázdnu. Treba mať na pamäti, že hlúbik plavuše je dutý a že dutina býva tmavšie sfarbená ako ostatná dužina, je takmer hnedá a na pohľad vyzerá červavá.

Ak má plavuša veľkosť malého, či stredne veľkého jabĺčka, okraj klobúka sa od hlúbika oddelí, postupne sa dvíha, no natrafíte aj na plavušu pomerne veľkú, a pritom si jej klobúk zachová guľovitý pevný tvar. V tom čase už nie je slizká, ale suchá.

Huba rastie, klobúk sa rozloží, prípadne je plochý až prehĺbený. Tu mám na mysli plavuše veľkosti tanierika. Taký klobúk je pochopiteľne krehký, najmä na okraji. Lupene veľkej plodnice pokryjú červenkavo-hnedkasté škvrny, čo vzbudzuje nepríjemný dojem, že huba hnije. Tie škvrny však nie sú hniloba, iba taká celkom neškodná zvláštnôstka plavuše. No i keď to vieme, položiť takú hubu do koša nie je bohvieaký pôžitok, to radšej o čosi mladšiu, s nepoškvrnenými žltkasto-bielymi lupeňmi.

Že hubár plavušu podceňuje, môže mať aj tento dôvod: vyberie sa s košom do hory na dubáky, osikovce, brezáky, kuriatka, rýdziky; tieto huby by zbieral hoc aj celý deň, domov by prišiel s plným košom, potom by huby bedlivo triedil - ten sa dá tam a ten tam - čo je pre neho maximálna rozkoš. A tu príde do lesa, a nájde záľahu plavuší. Po desiatich minútach je kôš plný a už sa musí ísť domov. A kde sú dubáky, kozáky, rýdziky?! Hádam ich tam len nenechá?! Hubár stojí pred dilemou: buď nechá v hore plavuše, buď všetky ostatné huby. A obyčajne sa rozhodne pre to prvé.

Hubár však môže - súc si vedomý tejto psychózy - robiť špeciálne výpravy do hory: len na plavuše. Vtedy nesmie myslieť na iné huby, tie môže nazbierať aj zajtra, teraz má pred sebou jedinú úlohu - dôjsť do hory a nazbierať veľkolepé plavuše. Výprava zvyčajne netrvá dlho, lebo tieto huby rastú vo veľkom množstve, dá sa povedať, že v húfoch.

Priznám sa vám, že som plavuše dlho nemal za nič. No raz v istej moskovskej domácnosti, kde si radi dobre zapapkajú, podávali huby. Všetky boli rovnako veľké, nanajvýš ako lieskovec, v octe, výbornej chuti, a mali veľký úspech - boli to obyčajné plavuše.

Dobré sú však aj veľké. Len ich treba správne pripraviť, čo je veľmi jednoduché. Dva, tri dni sa močia v studenej vode, voda sa raz za deň vymení, potom sam naložia do soli s všemožnými listmi a prísadami. 0 dva mesiace sú hotové. A dám krk na to, že ich nerozoznáte od iných húb, klasický rýdzik nevynímajúc.

* Vecné pripomienky čitateľov.
„...Začnem mliečmi, okolo ktorých ste prešli mlčaním - nechápem, prečo. V našich lesoch ich rastú štyri druhy: pravý, žltý, suchý a čierny. Pravý a žltý vyzerajú ako veľké plavuše, ibaže sú biele a žlté. Čierny, čiže černuška, rastie najhojnejšie v moskovských lesoch. Človek sa vyberie na jeseň do brezového lesa, natrafí na čierny mlieč, kľakne si a hneď nahmatá okolo neho plno drobučkých húb. Odjakživa sme ich nakladali do soli za surová. Po štyroch až šiestich týždňoch majú výbornú chuť. Pravda, treba pridať kôpor, listy čiernych ríbezlí a cesnak. Vlani sme ich však najprv prevarili v slanej vode a až potom nakladali do soli. Boli ešte lepšie.

Hoci sa mlieč pravý oficiálne pokladá za najlepší, podľa mňa je - okrem rýdzika pravého - ešte lepší mlieč suchý, čiže beláň. Rastie okolo Moskvy v brezových lesoch, dubine aj v zmiešanom lese s hustým porastom. Dospelá huba nadvihne hrubú vrstvu ihličia, vtedy treba okolo hľadať belavé disky s modravým nádychom. Tým sa líši od rýdzika chĺpkatého. Ten má spodok žltkavý. Nehovoriac o tom, že rýdzik chĺpkatý má horké mlieko, kým mlieč suchý bezfarebné a nepálivé. Vasiľkov označuje mlieč suchý za hubu druhej akosti, mlieč žltý za hubu prvej akosti. Je to nesprávne. Mlieč žltý je huba prvej akosti. Solí sa za surová. Veľmi dobrú chuť má, ak sa prevarí v slanej vode a je sa horúci so smotanou. Aj smažiť sa môže, pravda, v hubovej zmesi.

Ešte sú mlieče osikové a čiernozamatové. Čierno-zamatový je pravdepodobne najčervavejšia huba na svete. Sotva sa vykľuje toľká ako šesták, už je červavá."

„Ako je možné, že ste nestratili slovko o černuške? Veď podľa učených hubárov nasleduje hneď po dubáku a mlieči. Asi tak pred piatimi rokmi sa na knižnom trhu zjavila brožúrka Vasilija Titova. Určená bola dovolenkárom v okolí Moskvy. Momentálne si nespomínam na jej názov; ktosi si ju odo mňa požičal, a -. nevrátil. Titov v nej píše o ,dni húb'. Bol to prvý september. A černušku pritom vychvaľuje do neba. A nazýva ju mliečom čiernym.

Černuška nasleduje, pokiaľ ide o chuť, hneď po dubáku. Ak je dobrý rok na huby, môžete ju jesť už začiatkom leta. No jej pravá sezóna vypukne v auguste a septembri. Spod vrstvy opadaného ihličia sa dvíhajú hrbolčeky. Zhodíte pancier a pod ním sa zjavia - ak sú mladé - belavé, v strede do hneda zafarbené a hore akoby lakom štrajchnuté huby. Okraj je zahnutý, tvrdý. Neskôr sa okraj vystrie, ale nie celkom. Také bývajú dospelé plodnice. Len čo chytíte černušku do ruky, udrie vám do nosa špecifická vôňa, ktorá sa uchová aj pri varení. Je to vôňa veľmi príjemná, lahodná. Zrejme preto černušku aj napádajú škodcovia. Ešte je tvrdá, a predsa už červavá, ale keď sa zozimí, škodcovia sa stiahnu a vydrží dlho zdravá."

Pripomienky čitateľov zakončím poznámkou, že Titovova knižka, ktorú čitateľ spomínal, je fakt výborná a volá sa Keď lístie opadne. Vydalo ju vydavateľstvo Mladý robotník roku 1963.

Už vari len toľko, že aj Čechov má vo svojom denníku zápis: „Vyskúšať mlieče so smotanou." *

Ďalšia časť >>

Diskusia k uvedenej časti

portret

riri62 22.7.2005 00:00

Ako malý chlapec som túto knihu prečítal jedným dychom ...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 22.7.2005 00:00

Ja už dvakrát kompletne a niektoré časti aj viackrát. Ku časti napr. o nástojkách sa vraciam pravidelne.

Reagovať na správu

portret

Patrik. 23.7.2005 00:00

V Rusku / Moskovskej oblasti / práve začala tá pravá hubárska horúčka.
Ako z tejto knižky. V stredu v MK vyšla mapa oblasti s výskytom hríbov.

Reagovať na správu

portret

elgo 24.7.2005 00:00

Už som dávno nečítal text od prvého do posledného slova. Teším sa na ďalšiu časť.

Reagovať na správu

portret

dari1 2.8.2005 00:00

Veľmi sa mi páči, nielen táto časť, ale i tie ostatné. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 8.8.2005 00:00

Mal som túto knižku veľmi rád,ale niekto si ju požičal...
Odporúčam aj: Ján Majerník - Rastú!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Je dobra aj tá ale Solouchin nema chybu ako i Tajomné huby od Škublu...

Reagovať na správu

portret

dari1 25.8.2005 00:00

Kniha je úžasná, díky, roland, za je prepis. Už ju zháňam v antikvariátoch, resp. kníhkupectvách.
Ale navrhovala by som diskusiu k celej knihe, nie k jednotlivým častiam.
Diky ešte raz.

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 11.9.2005 00:00

Diskusia ku knihe je v podstate na prvej casti. Teda aspon zatial. Dakujem za pozitivny ohlas

Reagovať na správu

portret

paloH pokročilý 18.8.2007 18:53

je to nádhera! prečítal som to celé naraz a bez prestávky. Je to poézia v próze a velmi poučná kniha.Až ma mrzí,a hanbím sa,že plno hodnotných kníh uniklo mojej pozornosti, zrejme len pre ich ruský, resp.sovietsky pôvod.Dakujem pekne za krásny zážitok.Určite sa k tejto knihe vrátim aj, ale nielen kvôli "nastojkom"

Reagovať na správu

portret

zuzana30 20.10.2005 00:00

je to nádherné.....ďakujem za oživené spomienky z môjho detstva, keď som ešte s mojim otcom chodila do lesa na huby, dá sa tá kniha niekde kúpiť ?

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 24.10.2005 00:00

No kupit sa bude dat uz jedine v antikvariate. A na to treba mat poriadny kus stastia.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.9.2007 11:37

Hned po druhom-dúfam poslednom-republiky som napriek pôvodu knihu kúpil.Super,že som si ju mohol znova prečítať,stratila so totiž vo víre udalostí.Ale fakt,že v bývalej ZSSR dubákom chutil konský hnoj/časť 37,prvé odstavce/si viem vysvetliť len tak,že išlo o mičurinskú variantu z kolchozu Cervený pohraničník.

Reagovať na správu

portret

betha 2.8.2008 21:49

to je kniha, na ktoru som dlho cakala, dufam, ze ju zozeniem,

Reagovať na správu

portret

xlorak 31.7.2009 20:43

Je k dostaniu? A kde?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 13.8.2009 11:44

vygooglil som to na nete v antikvariáte

Reagovať na správu

portret

maros_m 12.10.2009 12:23

nepreda mi niekto tuto knihu?

Reagovať na správu

portret

xlorak 16.10.2009 22:58

Už ju mám aj ja. Cez internetový antikvariát.

Reagovať na správu

portret

maros_m 19.10.2009 15:20

v ktorom antikvariate si ju kupil?

Reagovať na správu

portret

xlorak 24.10.2009 20:24

www.antikvariatshop.sk.
2,50 € kniha + 2,49 doprava až do domu.

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 21.10.2009 21:53

Náhodným výberom, som si z knihy prečítal časť 38, ktorá pojednáva o sile pečiarky/šampiónu, ktorá dokáže pri svojom raste vytlačiť asfalt na ulici. V auguste tohto roku som na Kováčskej ulici v Prešove pri totálnom suchu, našiel v dĺžke takmer 20 m lokalitu, kde sa pomedzi asfalt a kamenné obrubníky tlačili mladé i staršie pečiarky. Nie je to výmysel, v archíve výskytu húb /lokalita Prešov/ môžete nájsť príspevok Miša Gimu zo dňa 2.8.2009 a Jána Droppu zo dňa 3.9.2009. Keďže som bol po nedávnej oprerácii, nemohol som sa vrátiť a huby odfotiť, čo si myslím budem dlho vyčítať.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 26.10.2009 16:30

Jarino, u mojich rodičov v letnej kuchyni rástli pečiarky pravidelne dva roky po sebe, za dverami pekne z podlahy sa tlačili a veľké kúsky. Žiaľ, nenafotila som ich, tak čakám,že sa ten zázrak prírody zopakuje.

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:34

Tohle bylo k vidění v Praze na Václaváku.

Reagovať na správu

portret

Nufo 6.3.2010 14:10

Já som túto knižku dostal od kamaráta na prečítanie.Budem sa snažiť prehovoriť ho,aby mi ju predal alebo ako dobrému kamarátovi "daroval".Je perfektná!!!

Reagovať na správu

portret

fidodydo pokročilý 22.4.2010 23:24

ja som to čítal ako malý chlapec a bolo to krásne inšpirujúce čítanie

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:17

Je to skvělá knížka.Protože ji psal člověk který o daném tématu (houby) dost věděl,nemusel zastírat věci které dosud nejsou úplně jasné-třeba přenos potřebných látek myceliem mezi stromy,kdy se objeví plodnice hub a pod.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.