Úvodná stránka » Informácie pre hubárov »

Čítanie na pokračovanie

Vladimír Solouchin
POĽOVAČKA NA HUBY
Vydané v roku: 1968

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23
  24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43

Časť: 27

Keď však odrežete hubu až pri zemi a zistíte, že dužina koreňa je taká biela a nepoškvrnená ako smotana alebo bravčová masť, vtedy vám srdce zaplesá po druhý raz. Čiže jednu hubu ste našli akoby dvakrát dvakrát ste zažili radosť poľovníka.

* Vo všetkých populárnych knihách a článkoch o hubách sa zvolávajú hromy-blesky na barbarských hubárov, ktorí huby neodrezávajú, ale vytrhujú aj s koreňom. Ak som teda nechcel mať chýr barbara, musel som si vypočuť, čo hovoria múdri ľudia, a aj si to zapísať za uši, hoci som predobre vedel, že dubák odrezať je rozkoš, ale podstatne väčšia je zľahka ho vykývať, ešte v zemi, pokým sa, chrupnúc, neoddelí od podhubia, a potom ho z hlbokého hniezda opatrne vytiahnuť. Vtedy človek názorne vidí, že keby bol hubu odrezal, dobrá jeho polovica by bola ostala pod zemou a zotlela.

A tu tvrdí B. P. Vasiľkov, náš slávny mykológ, vedec, čo zasvätil celý život hubám, človek, čo napísal o dubáku knihu, že dubák sa nemusí odrezať a že keď sa odtrhne, podhubiu sa nič nestane. Len akési vlákna sa pritom pretrhnú. A Vasiľkovi sa patrí veriť, a nemusia sa hromy-blesky zvolávať na hlavy hubárov, čo dubák odtrhnú a až potom očistia nožíkom.

Pravda, sú huby, ktoré odrezať je príjemnejšie, ako trhať. Napríklad rýdziky, masliaky, podpňovky a aj mlieče. Ak však človek odreže dubák, pripraví sa o polovicu radosti.*

Keď odtrhnete masliak, plávku alebo rýdzik, ani vám na um nepríde, aby ste ich ovoňali, vtiahli do seba sýtu, no jemnú arómu, ktorú huby bohviekde v zemi nabrali a uchovali. A veru škoda, že vám to na um nepríde, lebo masliak je veľmi vonný, rýdzik nádherne vonia, podpňovka rozvoniava ako ruža a šampiňón vas svojou vôňou priam ohromí. Lenže všetky tieto huby rastú v skupinách, radoch a bolo by smiešne, keby ste každú ovoniavali. Iba ak by ste rozlomili a ovoňali prvú tohoročnú.

No keď nájdete dubák, opatrne ho odtrhnete a už držíte v dlaniach ten tvrdý, chladivý, ťažký zamatový až vás tak nutká podvihnúť ho k tvári a pomaly, precítene vtiahnuť do seba vzduch, aby k čerstvému pocitu ranného lesa pribudol pocit ďalší — vôňa huby. A tu zažijete sklamanie. Ide o to, že dubák na rozdiel od svojich menej vznešených príbuzných, kadejakých masliakov, nemá nijakú arómu či vôňu. Čerstvý dubák jednoducho nevonia. Iba ak šíri mierny chlad a sviežosť.

O to väčšie je naše prekvapenie, že keď sa dubák usuší nadobudne zrazu tú najsilnejšiu hubovú arómu, ktorú majú iné huby iba v akomsi zriedenom stave.
Vôňa sušených dubákov je jedinečná — nedá sa porovnať s vôňou iných húb, ani s akoukoľvek inou vôňou na svete. A je len samozrejmé, že všetky jedlá, kde sú sušené dubáky, sú neobyčajne lahodné a aromatické. A je ešte samozrejmejšie, že akákoľvek iná úprava dubáka okrem sušenia mi pripadá ako znehodnotenie jedinečného produktu, ktorý nám zem darovala.

Netvrdím, že by smažené dubáky neboli výborné. No ak mám povedať pravdu, pri degustácii — ako keď sa na konkurzoch degustujú vína, nepoznajúc sortu, teda „naslepo" — by sa ukázalo, že dubáky smažené nie sú o nič chutnejšie ako masliaky, kozáky, kuriatka, o šampiňónoch ani nehovoriac.

Aj dubáky nakladané v octe sú, jasná vec, veľmi dobré a pekné. Hnedé klobúky v náleve osvetlejú, sú svetložlté, hlúbiky ostanú biele. A v pohári a na tanieri vyzerajú akoby ich práve boli priniesli z hory. Ale ruku na srdce — naložený dubák v octe nemá nijakú zvláštnu chuť v porovnaní s inými hubami, ničím sa od nich nelíši a neprevyšuje ich vlastne v žiadnom ohľade.

Pokiaľ ide o nakladanie do soli — to sa jednoducho nerobí.

Tento môj výrok treba brať, pravdaže, s rezervou. Každá huba sa môže upotrebiť univerzálne. Plávky, rýdziky, mlieče sa dajú smažiť, masliaky, kozáky naopak nakladať do soli. Sušiť sa môžu šampiňóny prášnice, kuriatka; do octového nálevu sa môžu dať ušiaky a smrčky. Skrátka a dobre, s každou jedlou hubou môžeme robiť všetky Štyri operácie: smažiť, dusiť, soliť, nakladať do octu.

V Bulharsku som ochutnal džem z mrkvy a zelených paradajok. Teda, dá sa aj to. No iste bude so mnou každý súhlasiť, že mrkva sa hodí skôr do polievky a džem sa má robiť z jahôd.

Tak je to aj s hubami. Mlieč a dubák si môžu vymeniť miesta, teda, mlieč sa dá sušiť a dubák naložiť do soli. No my máme na mysli najlepšie, najvhodnejšie, najúčelnejšie, ako sa vraví, optimálne využitie toho či onoho druhu húb.

A to je - sušenie. Známa vec je, že dubáky sa sušia špeciálnym spôsobom. Nie na platniach a plechoch, ale nastýkané na nitke. Voľakedy sa nabodávali na paličky a tie paličky sa jedným koncom vložili do hrnčekov tak, ako sa kladú kvety do vázy. Z hrnčeka trčal zväzok paličiek s hubami. Huby boli, samozrejme, celé, nenakrájané, jedna pri druhej. A to všetko sa kládlo do pece, už nie horúcej, no ani nie studenej. Gazdiná už vedela, kedy ta má huby dať.

Ďalšia časť >>

Diskusia k uvedenej časti

portret

riri62 22.7.2005 00:00

Ako malý chlapec som túto knihu prečítal jedným dychom ...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 22.7.2005 00:00

Ja už dvakrát kompletne a niektoré časti aj viackrát. Ku časti napr. o nástojkách sa vraciam pravidelne.

Reagovať na správu

portret

Patrik. 23.7.2005 00:00

V Rusku / Moskovskej oblasti / práve začala tá pravá hubárska horúčka.
Ako z tejto knižky. V stredu v MK vyšla mapa oblasti s výskytom hríbov.

Reagovať na správu

portret

elgo 24.7.2005 00:00

Už som dávno nečítal text od prvého do posledného slova. Teším sa na ďalšiu časť.

Reagovať na správu

portret

dari1 2.8.2005 00:00

Veľmi sa mi páči, nielen táto časť, ale i tie ostatné. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 8.8.2005 00:00

Mal som túto knižku veľmi rád,ale niekto si ju požičal...
Odporúčam aj: Ján Majerník - Rastú!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Je dobra aj tá ale Solouchin nema chybu ako i Tajomné huby od Škublu...

Reagovať na správu

portret

dari1 25.8.2005 00:00

Kniha je úžasná, díky, roland, za je prepis. Už ju zháňam v antikvariátoch, resp. kníhkupectvách.
Ale navrhovala by som diskusiu k celej knihe, nie k jednotlivým častiam.
Diky ešte raz.

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 11.9.2005 00:00

Diskusia ku knihe je v podstate na prvej casti. Teda aspon zatial. Dakujem za pozitivny ohlas

Reagovať na správu

portret

paloH pokročilý 18.8.2007 18:53

je to nádhera! prečítal som to celé naraz a bez prestávky. Je to poézia v próze a velmi poučná kniha.Až ma mrzí,a hanbím sa,že plno hodnotných kníh uniklo mojej pozornosti, zrejme len pre ich ruský, resp.sovietsky pôvod.Dakujem pekne za krásny zážitok.Určite sa k tejto knihe vrátim aj, ale nielen kvôli "nastojkom"

Reagovať na správu

portret

zuzana30 20.10.2005 00:00

je to nádherné.....ďakujem za oživené spomienky z môjho detstva, keď som ešte s mojim otcom chodila do lesa na huby, dá sa tá kniha niekde kúpiť ?

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 24.10.2005 00:00

No kupit sa bude dat uz jedine v antikvariate. A na to treba mat poriadny kus stastia.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.9.2007 11:37

Hned po druhom-dúfam poslednom-republiky som napriek pôvodu knihu kúpil.Super,že som si ju mohol znova prečítať,stratila so totiž vo víre udalostí.Ale fakt,že v bývalej ZSSR dubákom chutil konský hnoj/časť 37,prvé odstavce/si viem vysvetliť len tak,že išlo o mičurinskú variantu z kolchozu Cervený pohraničník.

Reagovať na správu

portret

betha 2.8.2008 21:49

to je kniha, na ktoru som dlho cakala, dufam, ze ju zozeniem,

Reagovať na správu

portret

xlorak 31.7.2009 20:43

Je k dostaniu? A kde?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 13.8.2009 11:44

vygooglil som to na nete v antikvariáte

Reagovať na správu

portret

maros_m 12.10.2009 12:23

nepreda mi niekto tuto knihu?

Reagovať na správu

portret

xlorak 16.10.2009 22:58

Už ju mám aj ja. Cez internetový antikvariát.

Reagovať na správu

portret

maros_m 19.10.2009 15:20

v ktorom antikvariate si ju kupil?

Reagovať na správu

portret

xlorak 24.10.2009 20:24

www.antikvariatshop.sk.
2,50 € kniha + 2,49 doprava až do domu.

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 21.10.2009 21:53

Náhodným výberom, som si z knihy prečítal časť 38, ktorá pojednáva o sile pečiarky/šampiónu, ktorá dokáže pri svojom raste vytlačiť asfalt na ulici. V auguste tohto roku som na Kováčskej ulici v Prešove pri totálnom suchu, našiel v dĺžke takmer 20 m lokalitu, kde sa pomedzi asfalt a kamenné obrubníky tlačili mladé i staršie pečiarky. Nie je to výmysel, v archíve výskytu húb /lokalita Prešov/ môžete nájsť príspevok Miša Gimu zo dňa 2.8.2009 a Jána Droppu zo dňa 3.9.2009. Keďže som bol po nedávnej oprerácii, nemohol som sa vrátiť a huby odfotiť, čo si myslím budem dlho vyčítať.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 26.10.2009 16:30

Jarino, u mojich rodičov v letnej kuchyni rástli pečiarky pravidelne dva roky po sebe, za dverami pekne z podlahy sa tlačili a veľké kúsky. Žiaľ, nenafotila som ich, tak čakám,že sa ten zázrak prírody zopakuje.

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:34

Tohle bylo k vidění v Praze na Václaváku.

Reagovať na správu

portret

Nufo 6.3.2010 14:10

Já som túto knižku dostal od kamaráta na prečítanie.Budem sa snažiť prehovoriť ho,aby mi ju predal alebo ako dobrému kamarátovi "daroval".Je perfektná!!!

Reagovať na správu

portret

fidodydo pokročilý 22.4.2010 23:24

ja som to čítal ako malý chlapec a bolo to krásne inšpirujúce čítanie

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:17

Je to skvělá knížka.Protože ji psal člověk který o daném tématu (houby) dost věděl,nemusel zastírat věci které dosud nejsou úplně jasné-třeba přenos potřebných látek myceliem mezi stromy,kdy se objeví plodnice hub a pod.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.