Čítanie na pokračovanie
Ján Majerník
A predsa ... rastú!
Vydané v roku: 1998
Časť: 22
OSUDY HÚB
Skoré ranné vlaky, smerujúce z Bratislavy na Záhorie, bývajú v sezóne plné hubárov - poznať ich podlá košov. Na každej stanici sa vytrácajú po jednom, v dvojiciach i skupinkách poznajú svoje miesta...
Zazobanejší hubári, zvaní obrnenci, zastavujú svoje autá najrozličnejších značiek na cestných krajniciach, na odbočkách lesných ciest, v lesných priesekoch záhorských borín - a tí najhorší zalezú až do lesa, kde sa pri tej príležitosti zbavia aj prázdnych plechovíc a nádob z plastov... Byť lesníkom, nešetrím na takých do flinty príslovečnú soľ...
Popoludní a navečer sa zasa huby v košoch sťahujú z lesa do bytov a sídlisk, aby skončili svoju životnú púť na obyčajnej alebo teflonovej panvici. Niektoré z nich sa - predtým alebo potom - predstavia verejnosti prostredníctvom tlače: ak ide o mimoriadne pekné či veľké exempláre, uverejnia ich odfotografované v novinách. Do novinových správ sa dostanú aj tie, ktoré niekoho prípadne otrávia... Iné sa dostanú do chladničky, aby v pondelok putovali do hubárskej poradne a až potom, preverené odborníkmi, ocitli sa na stole.
Huby sa teda dostávajú do kuchýň. Úspešnejší zberači neskonzumujú, prípadne nespracujú svoj úlovok sami - poroznášajú ich svojim známym a susedom... Tak sa i huby môžu stať prostriedkom pomáhajúcim nenápadne rozvíjať korupciu... Pravda, v lepšom prípade rozvíjajú len dobré susedské či iné vzťahy.
Obdarovaní ich alebo zjedia, alebo s potešením prijmú a potom vyhodia. Všetko závisí od toho, nakoľko dôverujú hubárskym znalostiam či charakteru darcu...
Z húb, prinesených z lesa, možno pripraviť najrozličnejšie jedlá. A tu sme pri koreni veci: je to jedlo ako ktorékoľvek iné?
Podľa mňa treba huby konzumovať ináč ako bežnú potravu. Mali by sa jesť iba pri slávnostných príležitostiach alebo výlučne vtedy, keď sa za stolom stretnú dobrí a poriadni ľudia, ktorí si vzájomne dôverujú, aby mohla naozaj zavládnuť a prehĺbiť sa podobná čistá atmosféra - no, asi ako v lese, keď sme ich zbierali. A podobná radosť.
Iné huby sa stávajú predmetom obchodu. Skutočný hubár ich nikdy nekupuje.
Huby na trhu sú objektom nedôverčivého skúmania kupujúcich, zatiaľ čo ich predávajúci ubezpečujú o absolútnej neškodnosti svojho tovaru a vymýšľajú naň chválospevy. Vychvaľovanie sa niekedy spája aj s falošnými názvami. Červivé huby jednoducho neexistujú:
- Kúpte si panyčko, to sú neny červivé, enem také dzírkavé!
Gazdinky po chvíli okúňania huby kupujú a nesú v taškách domov s pocitom, že získali časovanú bombu.
Ceny húb na trhu sa upravujú ekonomickými vzťahmi ponuky a dopytu. Aj menej chutné môžu dosiahnuť závratnú cenu, a zasa aj najkvalitnejšie hríby sa môžu predávať za bagateľ - všetko závisí od momentálnej situácie v lese. Sušené huby sa oproti čerstvým ponúkajú za relatívne nízku cenu, ibaže často kupujete mačku vo vreci - druhy, o ktorých by ani odborník netušil, že sa dajú sušiť, ba dokonca i jesť. Čerstvé hríby bývajú niekedy i po dvesto korún za kilo, ale to iba vo výnimočných prípadoch.
Predavači húb ovládajú rozličné kúzla: niektoré huby, napríklad tanečnice poľné, máčajú vo vode, čím sa značne zvýši ich pôvodná váha... po novom - hmotnosť. Preto som ešte nevidel ani v časoch sucha na trhu tanečnice v pôvodnej farbe - bledookrovej. Po nasiaknutí vodou sa totiž mení až na tmavohnedú.
A hoci by som huby na trhu nikdy nekupoval, uznávam: býva to pekný pohľad na plné pulty... Ba v kútiku duše som aj rád, že ich ľudia nakúpia na trhu a nehrnú sa všetci do lesov. Aj ináč s babkami-hubárkami vychádzam dobre - neškodí podebatovať si s nimi, hoci si svoje zberačské tajomstvá chránia a za nič nevyzradia, kam na to všetko chodia...
Huby sa teda dostávajú do domácností, kde ich možno okamžite skonzumovať alebo spracovať na zimu. Ako som už spomenul, dajú sa naložiť do masla či masti, prípadne do octového nálevu, soli, najčastejšie však - usušiť. Napokon príde čas, keď babky-hubárky z trhu zmiznú a objavia sa - opäť zo Záhoria - kapustniarky. Pre konzumentov húb sú takisto dôležité, lebo i kapustnicu možno síce variť podľa najrozličnejších receptov, ale nepochybne do nej patria najmä sušené huby.
Uverejnené so súhlasom autora.