Recepty - Jelenka / Jelenkovec
Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.
Recepty
Jelenka poprehýbaná na spôsob držkovej
2kg jelenka poprehýbaná (Hydnum repandum) , 2 veľké cibule, 6 strúčikov cesnaku, 2 PL masti, 1 PL červenej papriky, 3 kocky hov. bujónu, majorán, rasca, múka, soľ, čierne korene mleté, vegeta, čili a maggi podľa chut.
Nakladané jelenky
Na nakladanie jelenky používam nakladač Deko, 1.75 l vody, jablčný ocot 0.4 l a 1 dvojdecový pohár cukor krištáľ . Huby majú lepšiu chuť s jablčným octom.
Sterilizovane huby v paradajkovom pretlaku
Tvrdšie huby ako jelenka poprehýbaná (Hydnum repandum) alebo mladé plodnice dubákov, paradajkový pretlak, cukor,soľ, olej
Vyprážané jelenky
Hlavy jelenok čo najlepšie najväčšie a mäsité, 2 kocky bujónu, je jedno akého, 2 litre vody, múka, soľ, strúhanka .
Jelenka v slanom naleve
sol, voda, citrodeko, ale treba prečítať
Sladkokyslý nálev na jelenku poprehýbanú
1,75 l vody, 0,4 l octu, 10 dkg. cukru a 1 nakladač.
Domaca kapustnica s Jelienkou
1 Kg kvasenej kapusty aj s vodou, údene mäsko (podľa Vášho úsudku, ale aspoň 1 Kg), 20 deka slaninky, 1 dl vody, Cukor, soľ, mleté korenie, 1 PL sladkej papriky, kocka masla, 1 PL slnečnicového/kukuričného oleja, tri väčšie zemiaky, 1 bôbkovy list, dve plne hrste jelienky škridlicovej, 125 ml kyslej smotany, múka.
Kaniarkové zemiaky
Kaniarky (Jelenkovec škrídlovitý) , cibuľa, kmín, masť, soľ
Lievance s jelenkovkou a pažítkovým maslom
4 polievkové lyžice neslaného masla, 250 g očistených a posekaných jeleniek, 50 g jeleniek pokrájaných na plátky
Lievancové cesto: 175 g múky s kypriacim práškom, soľ a biele korenie, 2 vajcia, 200 ml mlieka
Pažítkové maslo: 15 g nadrobno posekanej pažítky, 115 g zmäknutého neslaného masla, čajovú lyžičku citrónovej šťavy
Závitky z jeleniek
60 ml panenského olivového oleja, 1 lyžica nasekaného zeleného petržlenu, 1/2 nasekaného sušeného čili, Jemne nakrájaný strúčik cesnaku, 2 nakrájané filé z ančovičiek alebo 1 slaná ančovička, očistená, opláchnutá a nakrájaná; 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica kečupu, 250 g nakrájanej jelenky poprehýbanej, soľ, 100-150 g lístkového cesta