Domaca kapustnica s Jelienkou
Ak ste si na jeseň usušili, bude Vám nesmierne chutiť...
Ingrediencie: 1 Kg kvasenej kapusty aj s vodou, údene mäsko (podľa Vášho úsudku, ale aspoň 1 Kg), 20 deka slaninky, 1 dl vody, Cukor, soľ, mleté korenie, 1 PL sladkej papriky, kocka masla, 1 PL slnečnicového/kukuričného oleja, tri väčšie zemiaky, 1 bôbkovy list, dve plne hrste jelienky škridlicovej, 125 ml kyslej smotany, múka.
Popis prípravy: V oleji urobíme z cukru karamel, pridáme na kocky nakrájanú slaninku a vypražíme z nej oškvarky. Tie vyberieme a pridáme kocky nakrájaného údeného mäska.
Vložené mäsko opražíme do sklovita (nepripálit, zhorkne). Opražené mäsko vyberieme a odložíme na neskôr.
Pridáme 1 PL sladkej papriky, vložíme scedenú kapustu (vodu použijeme neskôr na dochutenie), ktorú sme predtým nahrubo pokrájali. Zmiernime "oheň" a necháme pod pokličkou cca 15 minút dusiť.
Jelienku sme predtým na cca 30 min nechali zmäknúť vo vode. Scedíme ju a pokrájanú na hrubšie kusy vložíme do hrnca. Prilejeme cca 1 dl scedenej vody z kapusty a cca 1 dl vody. Necháme ďalších cca 20-25 min. dusiť bez pokličky na miernom "ohni", aby sa voda čiastočne odparila.
V inom hrnci si medzitým predvaríme tri väčšie zemiaky nakrájané na kocky. Scedíme a vložíme do kapusty. Pridáme korenie, prisolíme (ak je treba), vložíme kocku masla a smotanu v ktorej sme zatrepali múku. Vložíme opečenú slaninku a mäsko a ešte asi 5-10 min. povaríme pod pokličkou...
Podávame teplé s domácim tmavým chlebíkom. V noci nezabudnite nechať pootvorené dvere do spálne :o)...
Hubár z AT
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.