Skúste porovnať aj bedlicu https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Leucoaga...
pečiarka ovčia by mala mať relatívne intenzívnu príjemnú anízovomandľovú vôňu a možno tmavšie lupene už v tomto štádiu
Reagovať na správu
Staršia (dospelejšia) plodnica by zľahčila určenie. Svojho času som za podobným účelom zavrel do zaváraninového pohára (aby nezoschla) mladú plodnicu a ona sa trochu rozvinula, aj lupene sa "prifarbili".
A neraz pomôže aj koniec hlúbika, jeho zakončenie v zemi býva niekedy charakteristické.
V tých vôňach a pachoch tiež nie som si istý, ale anízovú (či mandľovú?) vôňu niektorých pečiarok (Agaricus sylvicola, Agaricus augustus, Agaricus arvensis, ...) doslova milujem.
Reagovať na správu
Plodnicu som nechal v chladničke a na svojej stránke odfotil po24h. a ďalšie po 48h. kedy už menila farbu aj na reze. Tá vôňa je stále jemná, príjemná, no viac ju neviem definovať. Snáď to v niečom pomôže. Podľa nôžky a popisu by som sa priklonil k hájovej.
Reagovať na správu
Ak žltol klobúk, mohla žltnúť aj na báze hlúbika, žiaľ na tvojej fotografii ho niet. Potom by mohla byť aj: OBR 703781
pečiarka páchnuca
Agaricus xanthodermus Genev.
Reagovať na správu
Vďaka za názor, máš aj skúsenosť s vôňou mladej plodnice? U tejto bola jemná no príjemná, žltla na otlačených miestach ako klobúka, tak aj nôžky a časom tak ako na ďalších foto mojej strany. Lupeňe aj po 2.dňoch ostali biele, farbu zmenili len pri reze.
Reagovať na správu
Mladé plodnice pečiarky páchnucej, mi takmer vôbec nesmrdeli. Staršie po niekoľkých hodinách a vždy na čerstvom reze hlúbika zapáchali ako savo, alebo nejaký dezinfekčný prostriedok.
Sivé sfarbenie klobúka mali aj moje: OBR 566979 Tieto už zapáchali. OBR 566973
Reagovať na správu
Vďaka za informácie, vidieť že tvoje žltnú aj na priečnom reze nôžky, moja bola biela. Keď začala meniť farbu, nebola tak svetlo žltá, no skôr do hnedo žltej, neskôr až čiernej. Tá vôňa nenaberala na intenzite ani po 2. dni a bola príjemná, rozhodne nie ako savo či podobné čistiace vône.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.