Diskusné témy
16.10.2024 19:52, Evaa987654321, 0 reakcií
Ahojte, dajú sa podpinky sušiť?
04.07.2024 08:40, fugi, 4 reakcie
Dobrý deň, prosím Vás, keď som sušené huby vložila do chladničky, lebo mám v byte príliš teplo, sú vporiadku? Viem, že do mrazničky ich dávajú ľudia, no neviem, či je vporiadku dať ich iba do chladničky. Ďakujem Vám.
25.05.2024 22:48, Stanislavrych, 6 reakcií
Dobrý deň, som tu nováčik, mám na vás jednu prosbu: hľadám hubu ryšavec šikmý tzv. čagu, rastúcu na brezách. Súrne by som ju potrebovala na liečenie. Myslela som, že som ju objavila v lese na Záhorí, aj sme ju s manželom dnes išli odobrať, bohužiaľ sa mi to nepozdávalo, je to na povrchu zeleno-sivohnedé, rozpraskané, vo vnútri síce hrdzavé, ale strašne tvrdé, drevnaté, manželovi to išlo dosť ťažko odrezať pílkou, pritom som videla na nete video, kde to ľahučko odlamujú nožíkom. Podľa fotografií tejto huby nájdených na nete sa mi javilo, že čaga je na povrchu mnohotvará, čiže že existuje jej forma s povrchom ako som opísala vyššie a iná forma s čiernym akoby ohoretým povrchom. Pri podrobnejšom oboznámení sa s touto hubou na ...
11.11.2023 08:19, hubár, 13 reakcií
Zdravim,chcem poprosit o radu,chcel by som na trhovisku predavat huby konkretne Kurcata a Dubaky,zbieral by som si ich sam,ake povolenie by som na to potreboval.dakujem
03.07.2023 21:48, babrli, 7 reakcií
Dobry den, uz tu podobna otazka padla, ale nebola zodpovedana. Aka je idealna doba namacania susenych hribov, konkretne dubakov? Pochadzaju z minulorocnej sezony a pouzite maju byt do polievky. Podarilo sa mi nechat ich namocene 2 dni v chladnicke, po 2 dnoch nevonali vabne, mali dost slizky povrch a skoncili v zachode...
bezne nechavam namocene cez noc (tzn 8 hod), ake je odporucanie skusenych hubarov? Dakujem
07.05.2023 20:52, Boletus60, 47 reakcií
Rád by som vedel, či má niekto negatívnu skúsenosť s konzumáciou smrčkovca českého. Ja osobne ho v kuchyni používam na všetky možné spôsoby, tiež ho úspešne suším. Ani ja ani nikto z môjho okolia nikdy nepociťoval žiadne problémy.
Stiahol som si zopár amerických e-bookov z mykologickej oblasti, zaujímavé čítanie, no vo všetkých sa konzumácia druhu Verpa bohemica nedoporučuje.
Citujem:
" Some poeople, calling this species the Early Morel, have gathered and eaten it for years without apparent adverse effects., however, it is now regarded as poisonous - at least for some people - especially if it is consumed in quantity. Symptoms include gastrointestinal upset and lack of muscular coordination. We cannot recommended any mushrooms of this genus for the ...
01.04.2023 20:37, maroš, 10 reakcií
Včera som sa nechal zlákať a prvýkrát som vyrazil na smrčky. Celkom sa zadarilo, no keď som hľadal návod ako ich sušiť, nepochodil som. Po vzore obrázkov už usušených, som ich len prerezal na polovice (axiálne
). Včera voňali nádherne ako hríby, no dnes cítim čudný zápach. Netvrdím, že vyslovene smrad, ale je to “iná” vôňa. Môže niekto poradiť, či je to normálne?
03.01.2023 09:55, vlado(ZV), 69 reakcií
Vážení kolegovia, kamaráti, hubári,
je zaujímavé vedieť, ako sa časom zmenil pohľad na huby a ich využitie u nás. Radi by sme sa dozvedeli, aké sú napr. vaše zvyklosti a skúsenosti so zberom ich plodníc, ich spracovaním, konzumáciou alebo pestovaním.
Poprosíme vás o čo najúprimnejšie vyplnenie dotazníka tu: https://forms.gle/uFmvmonHFpTy1Zop7
Dotazník je anonymný, jeho výsledky budú neskôr spracované.
Ďakujeme za váš čas a ochotu,
Vlado Kunca.
08.12.2022 09:58, Palo70+, 2 reakcie
Dobrý deň, nikde som tu nenašiel žiadny recept na lysohlávky.
Veľa som o nich čítal, že vraj sú to zázračné huby a majú liečivú moc.
Stretli ste sa niekto s nimi?
Ďakujem. ![](/images/design/smile1.gif)