Ako dlho namacat susene dubaky

Filomenka 27.6.2023 15:38
Dobry den, uz tu podobna otazka padla, ale nebola zodpovedana. Aka je idealna doba namacania susenych hribov, konkretne dubakov? Pochadzaju z minulorocnej sezony a pouzite maju byt do polievky. Podarilo sa mi nechat ich namocene 2 dni v chladnicke, po 2 dnoch nevonali vabne, mali dost slizky povrch a skoncili v zachode... bezne nechavam namocene cez noc (tzn 8 hod), ake je odporucanie skusenych hubarov? Dakujem

FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 27.6.2023 18:49
... hríb dubový a smrekový majú jemnú a mäkkú dužinu a pred použitím v polievke by som ich namáčal veľmi krátko (pol hodinky vo vlažnej vode) alebo vôbec, za predpokladu, že sa polievka bude variť okolo 20-30 minút

Hubárka 27.6.2023 20:10
Zavisi od velkosti susenych platkov a druhu huby, modraky, resp.sušené podpnovky dlhsie, ale urcite nie 2 dni, v prípade dubakov ich polejem teplou vodou a nechám 10 min. vo vode a šup do polievky....

babrli 3.7.2023 21:48
Veď to sa poznám podľa hmatu, keď sú ešte tvrdé, tak počkám, až sú na dotyk celkom mäkké, ako píše Mária. Chce to len cvik a nič sa vyhadzovať nemusí.

Mr. Steven Seagal 28.6.2023 17:48
Žiadne sušené hríby sa nenamáčajú a už vôbec nie na 2 dni.
Nechaj ich asi 5-10 minút, (pred prepláchnutím - umytím), vo vode,
a to len preto, aby sa odmočili všetky nečistoty,
no a potom už len 2x pod tečúcou vodou poumývať,
v sitku, v rukách, proste aby odtiekli všetky nečistoty,
aby v jedle hríby pod zubami neškrípali.

zapach 3.7.2023 18:38
Ak namočiť,OK, ale kratko a precedenu vodu použiť do jedla.Ostavaju tam všetky vyborne chute hub.