Prášok z pálivých plávok ako korenie

Michal1234 3.10.2020 19:45
Zdravím všetkých, v poslednej dobe som v lesoch nachádzal viacero druhov plávok ktoré boli pri ochutnaní pálivé.. niekde som čítal že tieto druhy sa dajú pomlieť na prášok a používať ako čili korenie.. preto by som sa chcel opýtať či má niekto skúsenosti s takýmto korením?

MajaMi 5.10.2020 08:35
no, ono niektoré plávky nie sú len štipľavé ale majú tóny aj do horka. Neviem, či by to nerobilo šarapatu v jedle. V každom prípade nepoznám nikoho, kto by si robil hubové korenie z plávok. A ešte by s určitosťou bolo treba vylúčiť zo zmesi plávku škodlivú. Ale na prípadný výsledok by som bola zvedavá...

Michal1234 10.10.2020 15:36
Plávku škodlivú by som nezbieral, ani iné potencionálne nebezpečné alebo horké plávky , ale minule som v lese našiel plávku ktorá pri ochutnaní štípala ale žiadnu horkú chuť som necítil, tak ma napadlo že by stálo za pokus urobiť si z takýchto plávok štipľavé korenie, niečo ako čili .. napríklad aj pri hube pestrec obyčajný (Scleroderma citrinum) sa píše že vo veľkých množstvách je jedovatý , ale v malých množstvách sa môže pridávať do jedál ako chutné korenie.. a pri plávkach si myslím že nehrozí nejaké veľké nebezpečenstvo otravy, max. nejaká žalúdočná nevoľnosť , aj to podľa mňa len pri väčších dávkach.. trošku korenia na chuť podľa mňa nemôže zaškodiť..