Clitocybe nebularis v Taliansku jedovatá?
![Pavel Mäsiar portret](https://www.nahuby.sk/images/users/pavel_masiar_599.jpg?rnd_cache=1)
Palo70+ 8.11.2017 17:42
"3) Obsahuje termostabilné toxíny, ktoré nemôžu byť odstránené, a ktoré zostávajú aj po dlhšom varení a ktoré spôsobujú otrasy akumuláciou."
Po čechračke podvinutej a čírovke zelenkastej ďalšia zrada. Mne tá huba vždy smrdela, ale poznal som človeka vo Vyškove na Morave, ktorý "mlženku" považoval za najlepšiu zo všetkých húb.
![Radovan Bednár <span class="badge">mykológ, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/radovan_bednar_78.jpg?rnd_cache=1)
Rado mykológ, atlasár 8.11.2017 20:12
Už v roku 2000 vyšla v nemecku práca, ktorá rozoberá jej jedovatosť. Podľa nej obsahuje nebularín, štrukúrne podobný adenozínu, ktorý sa v DNA viaže na tymín a má cytotoxické účinky. citát z článku: " Tento jed účinkuje cez metabolity nukleotidov. Nebularín-trifosfát inhibuje sytnézu RNA, DNA, purínu a proteínov." Ďalej sa tam píše, že nie sú známe pokusy s účinokm nebularíou na ľuďoch, ale je známych niekoľko gastrointestiálnych otráv pripisovaných tejto hube. Citlivosť je zrejme individuálna, lebo po konzumácii jedla z húb z toho istého čarokruhu niektorí príznaky otravy mali a iní nie. V západnej literatúre sa doporučuje pri príprave C. nebularis vyliať vodu v ktorej sa varili, ale minimálne v nemecky hovoriacich krajinách je vedená ako jedovatá.
Článok som čítal len zbežne, ale odradil ma od konzumácie strmuľky inoväťovej.
https://www.pharmazeutische-zeitung.de/i...
![Božka Skolozdrovic <span class="badge">atlasár, moderátor</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/boza_skolozdrova_270.jpg?rnd_cache=1)
bobineta atlasár, moderátor 29.10.2021 22:18
Tvoj clanok Rado mi pred rokmi dako usiel, teraz uz chapem preco z jedneho jedla strmulky inovatovej mala problem iba svagrina. Presne ako sa to popisuje v nemeckom clanku.
Bolo to davno- snad v konci 80tych az 90 tych rokov....a ja som sa pre t ento poznatok z rodiny nikdy nepokusala o jej konzumaciu.
![Pavel Mäsiar portret](https://www.nahuby.sk/images/users/pavel_masiar_599.jpg?rnd_cache=1)
Palo70+ 30.10.2021 10:12
Z požiadaviek na čerstvé jedlé huby pri predaji: "Strmuľka inovaťová (Clitocybe nebularis) a podpňovka obyčajná (Armillaria mellea) musia mať v označení uvedenú túto informáciu o vhodnom spracovaní pred konzumáciou: „na konzumáciu len po prevarení 20 minút a vyliatí vody použitej na varenie“. "
Citované podľa https://www.epi.sk/zz/2014-132 §6 ods. (7) - a v zmysle tejto vyhlášky (viď prílohu 1) sa môžu predávať len mladé plodnice strmuľky inovaťovej a len klobúky podpňoviek.
![Mgr. Ján Červenka <span class="badge">mykológ, atlasár, moderátor</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jan_cervenka_146.jpg?rnd_cache=1)
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 8.11.2017 23:23
Po čechračke, čírovkách a tejto strmuľke možno čoskoro prídu na rad aj smrekáče.
![Vojtech Pšenka <span class="badge">moderátor, mykológ, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vojtech_psenka_11136.jpg?rnd_cache=1)
fofoja moderátor, mykológ, atlasár 10.11.2017 17:18
no do prčič... https://www.nahuby.sk/diskusia.php?paren...
![Mgr. Ján Červenka <span class="badge">mykológ, atlasár, moderátor</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jan_cervenka_146.jpg?rnd_cache=1)
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.11.2017 22:45
Pozor na alergie
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.11...
![Miroslav Miťo Mikuš portret](https://www.nahuby.sk/images/users/miroslav_mikus_447.jpg?rnd_cache=1)
Miťko 13.11.2017 08:00
A ja som kdesi zachytil správu , že v okolí Malaciek, Lakšárov, Gbelov a Studienky sa k týmto trom priradí okrem smrekáčov aj Imleria badia.
Upršaný deň Vám želám z Turca :-O
![Martin Mička <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/martin_micka_3944.jpg?rnd_cache=1)
Martin Mička pokročilý 9.11.2017 11:32
Ajajaj mí kamarádi a přátelé ji nakládají jako utopence a jedí ve velkém. Mně nechutná.