Rýdziky
Vladislav 48 19.9.2021 09:39
Pozdravujem priatelia
Predpokladám, že rýdziky pravé pozná a zbiera veľa hubárov. Ak nie je nič lepšie ja napr. zbieram aj rýdzik korenistý. Ale čo také ako rýdzik odporný alebo rýdzik kravský a ďalšie. Už len tie názvy odpudzujú. Okrem toho sa uvádzajú ako nejedlé, resp. jedovaté. Predstavte si, že v Rusku na Sibíri sa tieto huby zbierajú a po úprave aj jedia. Určite ich nezbierajú len preto, že by tam bol nedostatok iných, chutnejších druhov. Samozrejme nevyrovnajú sa rýdzikom pravým. Musia sa močiť v chladnej vode, niektoré aj tri dni, potom min. na 15 minút obvariť a potom naložiť do soli s pridaním cesnaku.
Prekvapilo ma aj ich názvoslovie. Názov rýdzik, v preklade pы́жик používajú len pre naše jedlé druhy, napr.:
Rýdzik pravý (Lactarius deliciosus,) - Ры́жик настоя́щий
Rýdzik oranžovokrvavý (Lactarius semisanguifluus) - Рыжик полукрасный
ale tie, menej chutné, čo sa u nich nakladajú do soli majú názvy iné aj keď ich všetky zaraďujú ako mliečniky (Lactarius), napr.:
Rýdzik odporný (Lactárius nécator) - Чёрный груздь
Rýdzik chĺpkatý (Lactarius pubescens) - Волнушка белая
Rýdzik kravský (Lactárius torminósus) - Волнушка розовая
Rýdzik sladkastý (Lactarius subdulcis) - Краснушка /Груздь сладкий
Rýdzik ryšavý (Lactárius rúfus) - Горькушка / Груздь горький
Vladislav Stankovič [email protected]
Michal1234 20.9.2021 14:14
V Rusku a na Ukrajine jedia aj ohnivce (Sarcoscypha sp.) a že vraj aj v Maďarsku.. a v Číne napr. pestujú vo veľkom hadovky ako pochúťku.. aj keď je to iný druh ako náš Phallus impudicus..
Vladislav 48 21.9.2021 22:20
Mladé hadovky, pokiaľ sú ešte vo vajíčku zbieram aj ja. Ohnivce šarlátové som tento rok na jar pri hľadaní smrčkov v okolí Breziny v okr. Trebišov nachádzal naozaj bohato.
Palo70+ 22.9.2021 14:31
Páči sa mi tento príspevok. Ešteže som stará garda s maturitou z ruštiny, takže som si mohol prečítať pekne znejúce slová rýžik, gruzď, volnuška.
V Rusku boli (možno ešte sú) rýdziky zvlášť obľúbené až vyčleňované spomedzi iných húb, takže sa hovorí, že "rástlo mnoho húb a rýdzikov" alebo "zbierali sme huby a lámali rýdziky". Dokonca vraj existuje staré ruské príslovie "nazval si sa rýdzikom, tak lez do koša" (nazválsja grúzďom, polezáj v kúzov).
bobineta atlasár, moderátor 22.9.2021 15:08
Rusi su znalci hub a ich spracovania. Ked ich ochutnas, nikdy nezabudnes Skoda ze nie je moznost sa k niektorym receptom dostat. Zato v anglicky hovoriacich zemiach cumia domorodi obyvatelia na zbierajuceho slovana ako na cudaka. Dik za prispevok ....
fofoja moderátor, mykológ, atlasár 22.9.2021 15:28
"Pavel Ivanovič Kosicyn bol roky lesníkom, ten ma naučil huby nakladať do soli takto. Kadičku poriadne vydrhneme. Vložíme do nej borievkové vetvičky, vetvičky obaríme, aby ich vôňou nasiaklo drevo kadičky. Potom ju prikryjeme teplou dekou, aby borievková para neušla. Občas deku nadvihneme a prihodíme rozpálené kamene. Voda zasyčí a zabuble, a drevo vsiakne ďalšiu dávku vône. Mimochodom, nejde pritom len o borievkovú vôňu — bez nej by sa vec hádam aj zaobišla. Skôr pritom ide o perfektnú dezinfikáciu nádoby, čo je zárukou, že sa v zime huby nezačnú kaziť a plesnivieť.
Kadička je teda pripravená. Rýdziky poriadne poutierame, aby na nich nebolo ani smietky, a suché začneme ukladať do vrstiev, pričom každú výdatne posolíme. Pridávame prísady, o ktorých som sa už zmienil. Neškodila by vari aj rasca, a vôbec všetko, čo môže chuť húb ešte zlepšiť. A tak rýdziky navrstvujeme, kým nie je kadička plná. Nič sa nestane, ak sa zaplní len do polovice: nech by sme ju ako nadžgali, budeme huby neskôr pridávať, vždy totiž sadnú.
Na huby položíme organtínové vrecko so soľou a pekne ho po celom povrchu rozložíme. Naň dáme vyrajbaný lopár a na lopár závažie, môže to byť obyčajný riečny kameň. Po čase lopár aj kameň klesnú, na povrch vystúpi hubová šťava — Pavel Ivanovič ju odporúča z času na čas odobrať.
Po dvoch mesiacoch sa dajú huby jesť. Vlastne — čo to vravím — môžu sa jesť?! Dajú sa jesť hoc aj hneď na druhý deň. Po dvoch mesiacoch sú však patrične presolené, nasiaknu rozličnými odtienkami arómy a sú také, aké ich chce kuchár mať. Už ich len treba poklásť na tanierik (v dobrej spoločnosti), postaviť na stôl karafku z priehľadného skla a také akurátne poháriky."
rudolf2 pokročilý 22.9.2021 19:30
Mám dva dotazy:
1. „borievkové vetvičky“ sú vetvičky dreviny: Borievka obyčajná – Jalovec - Juniperus communis?
2. V texte čítam: „Pridávame prísady, o ktorých som sa už zmienil. Neškodila by vari aj rasca, a vôbec všetko, čo môže chuť húb ešte zlepšiť.“...
A ďalej: „Vtedy som prišiel na to, na čo prišli viatskí hubári už dávno predo mnou: cesnak, kôpor, aj ríbezľové listy by prirodzenú arómu a chuť prehlušili. Nevoňali by rýdziky, lež cesnak a kôpor.“
Mám tomu rozumieť tak, že tam patrí len soľ a borievkové vetvičky?
rudolf2 pokročilý 22.9.2021 20:59
Vojto, to som čítal, ale nie sú mi jasné odpovede na tieto dve otázky...
Vladislav 48 23.9.2021 08:36
Božka, aj keď tu nižšie Vojto jeden recept uvádza jednu radu pridám. V mojom príspevku uvádzam aj názvy húb v ruštine. Stačí názov okopírovať, vložiť do vyhľadávača Google alebo iného čo používate, resp. na Youtube popr. k názvu pridať, že chcete recept na prípravu "рецепт приготовления" a tam je toho dosť.
fofoja moderátor, mykológ, atlasár 24.9.2021 07:32
Ja tomu rozumiem tak že tie borievkové vetvičky sa tam dávajú len v procese vyparovania, dezinfekcie, potom sa vyhodia. A píše o tom že rýdziky sa nakladajú s rôznymi prísadami okrem soli (cesnak, kôpor, ríbezľové listy) ale že najlepšie rýdziky jedol od viackých hubárov keď boli rýdziky naložené bez prísad len v soli a mali tak len vlastnú prirodzenú chuť húb.
rudolf2 pokročilý 24.9.2021 21:01
Ďakujem, posunuli sme sa ďalej, takže borievkové vetvičky = jalovec. A aj ja som tomu porozumel tak, len sol a vydezinfikovaný drevený súdok vrelou vodou a jalovcovými vetvičkami, ktoré dajú rýdzikom vôňu lesa.