Úvodná stránka » Atlas rastlín » Atlas rastlín - Zoznam »

cukrová trstina

Saccharum officinarum L.
třtinovník cukrový

Bežný druh

Opis:

Veľmi statná vytrvalá tráva, ktorej hladké steblá dorastajú do výšky 3–5 ma majú 2–3 cm v priemere; v dolnej časti majú krátke internodia, v hornej časti sú internodia oveľa dlhšie; vo vnútri stebiel sa nachádza dužinatá dreň s vysokým obsahom cukru. Listy sú pochvaté, čepele sú 80–120 cm dlhé a 4–6 cm široké.

Stanovište / Rozšírenie:

Na rast potrebuje cukrová trstina tropické alebo subtropické podnebie ročný priemer 16–30 °C) s vyšším podielom zrážok (aspoň 600 mm v ročnom úhrne.
Pôvod cukrovej trstiny je nutné hľadať v juhovýchodnej Ázii, v prípade druhu Saccharum officinarum zrejme na Novej Guinei.

Význam:

Patrí k najvýznamnejším cukrodarným rastlinám, v mnohých oblastiach sveta je to jedna z najdôležitejších poľnohospodárskych komodít. V súčasnej dobe sa pestuje viac ako v 100 krajinách. Cukor z cukrovej trstiny sa používa ako základná surovina na výrobu rumu (pravého, „bieleho“), k moderným spôsobom využitia patrí aj spracovanie cukru na etanol (v Brazílii sa používa na pohon áut). Zvyšky stebiel po extrakcii cukrového roztoku sa používajú na kŕmenie.

Vedecké zaradenie:

Plantae > Liliopsida > Poales > Poaceae > Saccharum

Autor popisu:

Ján Zábojník, 10. 12. 2024

Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})

Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.






Ext. zdroje

Biolib.cz
Položka je prelinkovaná na Biolib.cz


Mapa rozšírenia

mapa rozsirenia