História popisu - Saccharum officinarum
Na tejto stránke je zobrazená história zmien v popise huby. Zelenou farbou sú vyznačené nové texty, červenou farbou sú označené
staré, zmenené alebo zmazané texty.
Zoznam zmien
Úvodné znenie
Dátum: 10.12.2024 17:06
cukrová trstina
Saccharum officinarum L.
třtinovník cukrový
Klobúk/Plodnica:
Veľmi statná vytrvalá tráva, ktorej hladké steblá dorastajú do výšky 3–5 ma majú 2–3 cm v priemere; v dolnej časti majú krátke internodia, v hornej časti sú internodia oveľa dlhšie; vo vnútri stebiel sa nachádza dužinatá dreň s vysokým obsahom cukru. Listy sú pochvaté, čepele sú 80–120 cm dlhé a 4–6 cm široké.
Výskyt:
Na rast potrebuje cukrová trstina tropické alebo subtropické podnebie ročný priemer 16–30 °C) s vyšším podielom zrážok (aspoň 600 mm v ročnom úhrne.
Pôvod cukrovej trstiny je nutné hľadať v juhovýchodnej Ázii, v prípade druhu Saccharum officinarum zrejme na Novej Guinei.
Význam:
Patrí k najvýznamnejším cukrodarným rastlinám, v mnohých oblastiach sveta je to jedna z najdôležitejších poľnohospodárskych komodít. V súčasnej dobe sa pestuje viac ako v 100 krajinách. Cukor z cukrovej trstiny sa používa ako základná surovina na výrobu rumu (pravého, „bieleho“), k moderným spôsobom využitia patrí aj spracovanie cukru na etanol (v Brazílii sa používa na pohon áut). Zvyšky stebiel po extrakcii cukrového roztoku sa používajú na kŕmenie.