Polievka z tanečnice poľnej
Na jar po čírovnici májovej (májovke) rastie tanečnica poľná. Rada chodím s deťmi na luku ju zbierať, lebo deti veľmi majú radi z nej polievku. Je voňavá a keď použijete iba klobúčky (nožičky sú tvrdé) máte rýchlu a chutnú, lacnú polievku.
Ingrediencie: 2-3 hrste klobúčikov tanečnice (my ich voláme špičky), malá cibuľa,soľ, voda, masť, vajce na mrvanicu, hrubá múka,petržlenová vňať, zemiaky,polievkové korenie Dobrota,2-3 PL hladkej múky, ml.čierne korenie, ml.červená paprika, rasca.
Popis prípravy: Na masti speníme nakrájanú cibuľku, pridáme hladkú múku, červenú mletú papriku, čierne ml.korenie a chvíľku popražíme. Zalejeme vodou, pridáme špičky, na kocky nakrájané zemiaky, rascu, ak máme - môžeme dať vetvičku ligurčeka, zelerového listu, povaríme. Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme rajbaničku, ktorú sme spravili z 1 vajca a hrubej múky, nasekanej petržlenovej vňate - rozšľahať, môže sa pridať aj KL másla a cez obrátenú stranu strúhadla hodiť do polievky malé halušky. Ak chceme mrvanicu- tak na doske vymiesime vajce s múkou a nastrúhame do polievky. Dochucujem korením Dobrota, pretože neobsahuje glutamán a je chutné.Nakoniec ešte pridať nasekanú vňaťku petržlenu, keď je polievka vypnutá.Túto polievku robievam aj z májoviek, kuriatok, výborná je plávka.
Slávka Bobocká
(4 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.