Už niekoľko rokov mám doma kuchársku knihu " Z kuchyne starého Prešporka" od Petra Ševčoviča. Zaujal ma tam recept, o ktorý sa chcem s Vami podeliť, nakoľko nastala sezóna bedlí. Dúfam, že Vás zaujme aspoň tak, ako mňa. Možno sa nájde niekto odvážny, aby tento recept vyskúšal.
Ingrediencie: 15 rozvinutých klobúkov bedlí, 8 vajec, olej, soľ, pór, mleté čierne korenie, hubový extrakt, struky zelenej a červenej papriky, mrkva, zeler, hrášok, prípadne kukurica
Popis prípravy: Plodnice bedlí rozpolíme, okoreníme, pokvapkáme hubovým extraktom, prudko z oboch strám opražíme na oleji a dáme na sito odkvapkať. Vajcia so soľou rozšľaháme a zmiešame s nadrobno pokrájanou zeleninou. Do zaviazaného tlačenkového čreva nalejeme trochu vajcovej zmesi, vložíme dve polovičky opražených bedlí, zalejeme vajcami so zeleninou a tak postupujeme, kým neminieme všetky suroviny. Potom tlačenku pevne zaviažeme a varíme ponorenú vo vode aspoň 1/2 hodiny, kým sa vajcia nezrazia. Ponúkame ju studenú s hriankami, pečivom, majonézou, kečupom a rôznymi, najmä cesnakom a pamajoránom korenenými studenými omáčkami.
Jarmila Richmanová
Diskusia k receptu
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
Tak, a bedlova tlacenka je hotova, este chladne, a to som veru poriadne zvedavy?!
Reagovať na správu
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
Stano, VYNIKAJUCA!!! prave som prehltol prve susta,
jedno "crevo" som urobil pikantnejsie, druhe take neutralne,
i dekoracne vyzera vynikajuca, v tej druhej je viac bedli, relief je este krajsi,...
nie nadarmo ju Sevcovic nazval "kraĺovskou delikatesou"
(Dolozil som i foto, ak bude vrchnost "zhovievava").
Reagovať na správu
![Stanislav Bandžuch <span class="badge">pokročilý</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/stanislav_bandzuch_8064.jpg?rnd_cache=1)
Vlado vďaka určite to vyskúšam.Škoda len,že som to nevedel skôr.Bedlí tohto roku tu bolo neúrekom.Verím,že ešte nejaké objavím.
Reagovať na správu
![Ing. Jarmila Richmanová <span class="badge">mykológ, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jarmila_richmanova_120.jpg?rnd_cache=1)
Vlado, si prvý odvážlivec a vidím na obrázkoch, že sa ti krásne vydarila, gratulujem
Reagovať na správu
![Ing. Jarmila Richmanová <span class="badge">mykológ, atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/jarmila_richmanova_120.jpg?rnd_cache=1)
dovolila som si použiť tvoju vydarenú fotku k tomuto receptu, predpokladám, že to nenaruší tvoje autorské práva
Reagovať na správu
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
Jarka, vsetko je v poriadku...,hodlam ju i do knizky dat, ale! verim, ze sa mi este krajsia vydari, i foto postupne -mozno (?!) vylepsim...
Reagovať na správu
![radislava barillova portret](https://www.nahuby.sk/images/users/radislava_barillova_16088.jpg?rnd_cache=1)
serpico, prosim mozes mi prosim ta poradit ci je zlta plavka jedla? dnes som nazbierala vela vinovocervenych, ale zlte akosi som este nezbierala, tak dufam, ze nie su jedovate.
Reagovať na správu
![Vladimír Beňadik (serpico) <span class="badge">atlasár</span> portret](https://www.nahuby.sk/images/users/vladimir_benadik_1572.jpg?rnd_cache=1)
...ja nachadzam, i ked sa pise, ze je zriedkava, plavku zlatožltú, je jedla, ale je i vzrastom mensia, a je krehka, drobiva, zbieram ju, ale oddelene, ak mam este nejaku nadobu so sebou- napr. na exikaty, a tu pouzijem na jej zber, ale samostatne -solo, som ju nechutnal, len v zmeske s inymi ano, kostovku surovej som robil, nepali na jazyku, vonu ma prijemnu
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Russula-a...
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.