Toxická špongia
Hasič 1.3.2010 19:46
Tím španielskych vedcov pod vedením Juana Antonia Camposa z univerzity Kastílie-La Mancha v Albacete uverejnil koncom minulého roka v časopise Biometals výsledky analýzy koncentrácie zdraviu škodlivých ťažkých kovov v dvanástich druhoch jedlých a nejedlých húb.Zamerali sa najmä na olovo,neodým,tórium a urán.Vysvitlo,že všetky skúmané huby ich obsahujú pomerne veľa,no najviac neodýmu a olova mali v sebe kuriatkajedlé/Cantharellus cibarius/,ktoré pri vhodných podmienkach rastú od mája do novembra a sú vyhľadávanou pochúťkou.Kuriatka inak obsahujú osem zdraviu prospešných esenciálnych aminokyselín a vitamín A.Ich častá konzumácia,teda ak nie sú kontaminované ťažkými kovmi,priaznivo pôsobí na zrak a zrejme zlepšuje aj odolnosť proti niektorým infekčným chorobám.Výskumníci zisťovali,čo zapríčiňuje zvýšenú absorpciu cudzorodých ťažkýchkovov v hubách.Analyzovali zloženie pôd aj špecifické regionálne podmienky a zistili,že bez ohľadu na ne rozhoduje o schopnosti akumulácie ťažkých kovov v hubách najmä druhová genetická ,,náchylnosť,,.Kuriatka si dokážu najefektívnejšie,,prisvojiť,,ťažké kovy aj zo vzdialeného okolia preto,lebo ich potrebujú pre svoj rast.Využívajú pritom zatiaľ bližšie nepreskúmaný mechanizmus diaľkového transportu živín.
PaR