Mozem ususit nohy z podpiniek?
Lubka M. 22.10.2023 09:11
Ahojte prvy krat som nasla openky.mozem len nohy ususit do korenia? Vacsinou si susim prebytkove alebo poorezavane huby ci nohy s tym ze pomeliem vsetky dokopy na korenie.ale teda nie som si ista ci sa pouzivaju aj nohy openiek alebo to neni dobry napad😀dakujem
Palo70+ 22.10.2023 12:02
Z podpňoviek sa odporúčajú iba klobúčiky, hlúbiky (nohy) bývajú tvrdé. Okrem toho sú podpinky ťažšie straviteľné, treba ich dobre tepelne upraviť, ja ich predváram. Najčastejšie ich dávam do octu (aj s kúskom hlúbika). Podpňoviek je viacero druhov https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-r...
V príslušnej vyhláške o predávaní húb na trhu (podpinka sa chápe ako komplex druhov) sa píše, že podpňovka obyčajná (ako aj strmuľka inovaťová) musí mať pri predávaní (v označení) uvedenú túto informáciu o vhodnom spracovaní pred konzumáciou: „na konzumáciu len po prevarení 20 minút a vyliatí vody použitej na varenie“. A v prílohe, v zozname húb sa píše: " Podpňovka obyčajná – Armillaria mellea – komplex druhov (len klobúky)" https://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-132
Napriek uvedenému si myslím, že rozdrvené a usušené "nohy" podpňoviek použité pri varení ako korenie by nemali byť problém, no skúsenosti nemám
Lubka M. 22.10.2023 14:29
Dakujem. Vsetky huby dlhsie vzdy varim a nezavaram prave kvoli tomu ze tomu az tak neverim😀 korenie davam zvacsa ked chcem len zvyraznit hubovu chuť a dlhsie varim celkovo asi vsetko.preistotu.salmonela aj niektore parazity a podobne sa likviduju varom tak to mam taku deformaciu z prace asi.ale vodu z predvarania som veru nezliala.tak skusim a uvidime😀dala som do susicky a keby sa mi to nepaci lahko vyhodim.aj tak som aj zopar klobukov davala susit na pomletie do korenia tak nohy sa zviezli s nimi.ale mozno sa este niekto ozve co to skusal.
Urgy_ 23.10.2023 21:22
Podpníky keď sú mladé tak sušíme celé, z väčších len hlavičky. Inak celá rodina ich najradšej používame do kapustnice. Mňamky