(Za surova) zMRAZENÉ BEDLE

rastaman 2.11.2022 22:41
Dobrý deň,
donieslo sa mi do uší, že vraj pri zmrazení surových húb v týchto majú vznikať nejaké toxíny, nebezpečné či škodlivé pre človeka - aj po príp. následnom tepelnom spracovaní.
Je táto informácia, prosím, pravdivá, alebo spracovanie a následná konzumácia takto spracovaných húb je úplne bezpečná? (pozn.: Bedle budú, pravdepodobne, vyprážané.)
Vopred Vám ĎAKUJEM.

Rado mykológ, atlasár 3.11.2022 08:54
Huby je pred mrazením vhodné obvariť. Niektoré enzýmy uvoľnené z buniek počas mrazenia môžu pokračovať v činnosti aj pri teplotách pod nulou a huby pokaziť, dostatočne hlboko zmrazené by mali byť bezpečné. Zažil som to pri vatovcoch, z ktorých som časť po obalení zamrazil v obyčajnej chladničke ( -5 ?) a ten smrad po tom, čo som ich dal na panvicu bol neuveriteľný. Nepamätám si koľko boli zamrazené, pár týždňov to asi bolo. Samotné mrazenie s hubami nič neurobí, ale pri nedostatočne hlbokom zmrazení sa môžu pokaziť a tým sa stať toxickými. Okrem toho majú pred mrazením obvarené huby lepšiu textúru.

marcelds 3.11.2022 21:17
Najlepšie je huby sušiť je to najmenej nákladné aj skladovanie. K mrazeniu buď sa huby mrazia surové -18 nakrájané a zamrznuté rovno na panvicu alebo sa popražia alebo obvaria zmešia objem a tiež rovno na panvicu v mrazničke sa môžu skladovať dvanásť mesiacov sú na nerozoznanie od čerstvých vždy musia ísť do vári zamrznuté!

rastaman 3.11.2022 21:35
ĎAKUJEM Vám všetkým veľmi pekne za odpovede!
Takže -18° C je bezpečná teplota aj pre surové hríby, ak správne rozumiem. Len pre doplnenie: Prečo musia ísť huby DO VARU ZMRAZENÉ? Čo sa stane, ak by predtým boli rozmrazené?
Ešte raz Vám ĎAKUJEM.

rastaman 4.11.2022 16:13
ĎAKUJEM! Obalené zatiaľ neboli, ale rozmrazenia sa vyvarujem - obalím ešte zmrazené; verím, že to "chytí".
Ešte raz úprimná VĎAKA všetkým!

Martin Mička pokročilý 8.11.2022 15:59
Rozumím tomu tak, že chceš obalovat zmrzlé houby? To jsem ještě nedělal. Jak píše Maco. Čerstvé obalit a zamrazit a pak je zmrzlé smažit. Pokud je chceš do polévky, pod maso atd. můžeš je mrazit jak čerstvé, tak povařené, ale nikdy nenechat rozmrazit, vždy do pekáčku nebo kastrolku dát zmrzlé a hned povařit nebo upéct.

maroš atlasár 7.11.2022 21:40
Ak ich necháš romzmraziť,budeš mať z nich hnusný vecheť.Keď ich dáš na panvicu zmrazené,všetko bude v poriadku.

marcelds 9.11.2022 20:11
Skús a uvidíš 🙂 hnus ako slimáky aj zeleninu skús zamraziť a potom ju pomali rozmraz mrazenú zeleninu kúp a prečítaj návod najlepšie vyskúšať a potom môžeš aj ty poúčať všetci čo tu písali si tým prešli 😉