Ohnivec rakúsky niekde ho jedia ...

snakan 27.2.2017 18:24
Našiel som na poľských FB stránkach fotografiu polievky aj odporúčanie na jedenie ohnivca rakúskeho. Má niekto taký poznatok, že sa táto huba niekde konzumuje?

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 27.2.2017 19:01
tento príspevok má byť sekcii "Konzumácia a kuchynská úprava húb"

virtue205 atlasár, moderátor 27.2.2017 19:16
ja by som to radsej nikde nedavala, ved je to nejedla huba

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 27.2.2017 19:31
V Lauxovi z roku 2001 (nemecká literatúra) je ako jedlý uvedený dokonca zriedkavý ohnivec jurský (Sarcoscypha jurana). Ohnivce sú v podstate neškodné, no rastú aj niekoľko mesiacov, pričom sa aj viacnásobne zamrazujú/rozmrazujú, čo u húb nie je veľmi vítané. Obzvlášť pri niekoľkých stupňoch nad nulou, kedy sa v miskovitých apotéciách, odkiaľ voda len sťažka odteká, môžu rozmnožovať baktérie. Často ich býva plno napríklad v starších plodniciach tulipánoviek, čo som mal tú česť pozorovať pod mikroskopom a veru sa to tam poriadne hemžilo. To isté aj u smrčkovcov a smrčkov, ktorých nahnité časti veľakrát ani nie sú dobre viditeľné.

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 27.2.2017 20:16
ja som to ako rôsolovku skúšal nasurovo a nebolo to nič moc ... - možno mladé plodničky ako ozdoba na šalát ...

snakan 27.2.2017 22:08
Bolo mi divné že poniektorý Poliaci, a to vedomostne hubársky na urovni, dávajú do polievky ale nerozumiem prečo. Táto huba nemá príjemnú chuť (chutnal som) a ani vábne nevonia.

chameleon 12.3.2017 08:30
Ako okrasa salatu, kedze je vyraznej farby. Vraj cervena zlepsuje chut k jedeniu

Igor atlasár 19.3.2017 18:15
Len tak zo srandy som raz skúšal tanierovku oranžovú, ktorá sa uvádza ako jedlá. Tiež by som ju radšej preradil do kategórie nejedlých. Chutila ako navlhčený papier