Úvodná stránka » Diskusné fóra » Správy z iných médií »

Rádioaktívne diviaky .


portret

bleky pokročilý 18.1.2017 16:26

zaujímavé,
aspoň v tej miere je, to, že poukázali na nadlimitnú mieru rádioaktivity práve u podzemky Elaphomyces granulatus, neuviedli však hodnoty, aké zistili pri svojich meraniach; keďže cézium kontaminuje pôdu na jej povrchu, to sa absorbuje cez rastliny, hmyz, huby... a ďalej sa tak dostáva do potravinového reťazca nevynímajúc niektoré vodné zdroje. Medzi potravu diviaka lesného však nepatria len podzemné huby, ale i huby všeobecne, ďalej žalude, bukvice, papradie, trávy, byliny, černice, korienky, zrno, zemiaky, repa, zdochliny, myši, mladé zajace, mladé vtáky, vtáčie vajcia, larvy chrobákov, hmyz, jašterice, hady, žaby, ryby, kôrovce, lastúrniky, dážďovky...
Nie je mi známe, či bola prekonaná vyššia miera akumulácie rádioaktívneho cézia u podzemiek, zatiaľ stále "top" tvorí trojica Boletus badius, Xerocomellus chrysenteron, Suillus variegatus a ď. ... v Škótsku je dodnes cez 3-stovky fariem podliehajúcich zvláštnemu režimu pre vysoké hodnoty cézia v ovčom mäse, v ktorých potravinovom reťazci sa podzemky nenachádzajú... skôr si myslím, že na niektorých konkrétnych miestach je ho viac naakumulovaného a huby v tej oblasti častice atómov vo väčšej miere naberajú cez "kapilárny systém" resp. štruktúru konkr. huby;
vyššie koncentrácie 137 izotopu Cs v životnom prostredí sú zaznamenávané hlavne v regiónoch, kde v období po havárii v Černobyle najviac pršalo, neviem, ako vtedy na tom bola Šumava, ale je to dosť reálne... cézium má niekoľko izotopov a nie všetky majú polčas rozpadu 30 rokov...
ďalej mi nie je jasné, odkiaľ prišli na to, že množstvo rádioaktívnych látok v mäse, sa dá znížiť "pri varení v tlakovom hrnci
na polovicu a pri opakovanom nakladaní do nálevu klesne až o 70 percent"... to je pravda, ak sa bavíme o rádioaktívnych aerosoloch, resp. izotopoch prvkov s najkratším polčasom rozpadu v niekoľkých ns... (pri Cs neplatí), ale nie o rádioaktívnych látkach - keby to bolo také jednoduché, v atómke by uvarili odpadky a nekupovali by zariadenia za milióny

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 18.1.2017 19:33

Ten článok vychádza zo staršej práce, jej výsledky sú prehľadne zosumarizové tu: http://cit.vfu.cz/vpv/forum-veterinarium...

K zníženiu koncentrácie varením dochádza jednoducho - cézium prejde z mäsa do vývaru, rovnaké to je aj pri jeho nakladaní do pácu (láku). Z výsledkov práce vyplýva, že E. granulatus je najvýznamnejším akumulantom cézia s prenosovým faktorom 150, suchoríb hnedý za ním s faktorom prenosu 3 ďaleko zaostáva.

Reagovať na správu

portret

bleky pokročilý 18.1.2017 21:57

práca je celkom dobre spracovaná,
varom sa rádioaktívne molekuly vyplavia mimo potravinu, áno, taký mechanizmus je možný - zníži sa koncentrácia, ale zostane vo vode, ona sa nezničí, akurát mi z práce nie je jasné, či tam myslia objemovú, alebo plošnú koncentráciu, u objemovej je výsledný faktor nižší;
prenosovým faktorom v práci myslia, v akom pomere je schopná huba nabrať z pôdy jednotlivé prvky?, aspoň ja som to z toho tak pochopil....píšu, základný limit pre obyvateľstvo je 1mSv/rok, avšak prirodzená hodnota pozadia je v prírode 4mSv;
pokiaľ ide o surové mäso, bunka je uzavretá, varom bunka praskne, Cs "vypadne" do roztoku, ale to, čo je viazané na tuhé zložky bunkových štruktúr sa nikdy nevyplaví, ani opakovaným varom , ani nakladaním, preto tie hodnoty sú tabuľkami znížené zhruba na 1/2 - čo je veľký úspech. Ešte stále je to však nadlimit, pretože povolená dávka je 32-36Bq.
A ďakujem za info o podzemkách, ako som vyššie napísal, nie je mi, resp. nebolo mi známe, v akej miere sa v nich kumuluje rádioakt. Cs. Tabuľkové hodnoty však nie sú úplne presné, len približné. Napriek tomu je tam veľmi veľký rozdiel medzi podzemkou a suchohríbom, takže vďaka, mňa to obohatilo.

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 18.1.2017 22:38

Samozrejme že radioaktivita sa nezničí, ale išlo zníženie aktivity mäsa. Ak si z mäsa uvaríš guláš bez toho aby si vodu vylial, si tam kde si bol Aktivitu uvádzajú v Bq/kg, nerozumiem čo máš na mysli pod plošnou koncentráciou. Ten prenosový faktor som tak pochopil aj ja, že je to schopnosť huby daným faktorom znásobiť koncentráciu Cs137 oproti koncentrácii v pôde. Prípustný limit 1mSv sa ráta mimo ožiarenia prirozdenou radioaktivitou, s tou nič neurobíš.

Nemyslím si, že nejaké cézium je v bunkách viazané na "tuhé zložky" , alkalické kovy obyčajne tvoria dobre rozpustné zlúčeniny. Skôr ide o vytvorenie rovnováhy koncetrácií v mäse/vývare. Predpokladám že keby došlo výmene vody, koncentrácia by opäť klesla v podobnom pomere, je to dobre vidieť na pokračujúcom poklese aktivity po výmene pácu.

Reagovať na správu

portret

bleky pokročilý 18.1.2017 23:17

plošnou koncentráciou /aktivitou/ som myslel meranie - meria sa na plochu (2 rozmery) - 2 roviny kolmé na seba ; objemová - celý objem materiálu , v celom objeme - 3 roviny , kubické objemy...
pokiaľ je Cs rozpustné v H2O značná časť z neho sa dá vyplaviť, ale to čo tam zostalo, je na nejakej "inej" úrovni naviazané - proces varenia ho nie schopný úplne odstrániť z buniek - muselo by sa to mäso žmýkať, alebo dať do lisu, aby sa odstránila z neho i zbytková H2O , ale nejaká tam aj tak zostane, i keby sa následne pripustilo sušenie, nikdy ho úplne nedostanú von, museli by sa oddeliť atómy mäsa od atómov Cs, ale to je už vysoká fyzika...

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 18.1.2017 20:59

Toto tvrdenie: "Medzi potravu diviaka lesného však nepatria len podzemné huby, ale i huby všeobecne..." mas podlozene nejakou studiou ?
p.s. Ja som cital zatial len taku (bohuzial uz ju teraz neviem dohladat ), kde na zaklade skumania obsahov zaludkov diviakov zistili ze prave Elaphomyces tvori v nasich podmienkach prevaznu cast nimi konzumovanych hub. Teda klasicke konzumne "dubaky" cielene obchadzaju. Inac aj moja skusenost s terenu je taka ze na diviakmi hodne "navstevovanych" miestach vyskytu Elaphomyces hned vedla rastu nedotknute ine pre nas konzumne huby.

Reagovať na správu

portret

bleky pokročilý 18.1.2017 22:34

nehľadal som, resp. nezameral som sa konkrétne na štúdie konzumácie húb diviakmi, no už niekoľkoráz na rozrytých miestach po divočákoch som okrem zopár podzemiek videl hlavne na jeseň vyhryzené plodnice muchotrávky červenej; keď som časť plodnice ukázal poľovníkovi, potvrdil, že ide o diviačiu zver

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 20.1.2017 17:56

len pre zaujimavost
https://www.cambridge.org/core/services/...

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 21.1.2017 12:31

Možná na doplnění či na rozšíření vědomostí
http://borovicka.blog.idnes.cz/blog.aspx ...

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 21.1.2017 14:09

p. Borovička je borec, jeho články vždy stoja za prečítanie

Reagovať na správu

portret

mistraal pokročilý 29.1.2017 15:12

Zaujímavé čítanie;
http://zpravy.idnes.cz/radioaktivn iho-ka...

Reagovať na správu