Cibuľa odhalí aj jedovaté huby?
chobot 12.10.2007 08:30
V dnešnej Pravde (12. 10. 2007) uverejnili celkom peknú prílohu "Recepty - 50 hubových pochúťok pre všetky mlsné jazýčky. To by bolo OK. Na poslednej strane uverejnili rubriku, "Čo stojí za to vedieť". A hneď v prvej odrážke sa uvádza: "Ak sa chcete uistiť, že huby sú naozaj jedlé, pridajte k nim pri varení ošúpanú cibuľu. Ak sa zafarbí, znamená to, že medzi hubami je taká, ktorá do žalúdka nepatrí". Čo Vy na to ?
Jarka 12.10.2007 09:06
Blbosť, ako mlieko že sa zrazí, resp. hlinník sčerná.... ako povedal Laco, povera, ktorá môže niekoho stáť život!
Tchert atlasár 12.10.2007 09:40
To by sme mohli poslať atlasy húb Petríkovi do Hiadeľa na kúrenie a on by nám namiesto nich poslal cibuľu ako indikátor...
milustek pokročilý, atlasár 12.10.2007 09:33
jezisi, ten bohapusty nezmysel je naozaj zverejneny v tom denniku ... !!!
dedabobr pokročilý 12.10.2007 10:44
Těch "návodů" je více.Stříbrná lžička zčerná,kousek jablka zežloutne,když se dá do jídla obsahujících jedovaté houby,nerez nožík při krájení zešedne(Laco?).A další "zaručené" rady.
Tchert atlasár 12.10.2007 11:02
Od kouska jabka dycky zežloutnou Číňani, Vietnamci, Kórejci (jižní), ti severní jabka neznaj....
jarokan pokročilý 15.10.2007 21:41
Miruš, ktosi raz napísal do Pravdy článok o muchotrávke hrubej a riadne ho potom natiahli, hehehe.
Mirka (junior užívateľ) atlasár 12.10.2007 10:37
tuto je to: http://dennik.pravda.sk/sk_dennik.asp?r=...
carlos 12.10.2007 12:25
podla mna by to mali napravit a dat na spravnu mieru,lebo to naozaj moze stat niekoho zivot...asi napisem do markizy nech to zverejnia v hlavnych spravach
carlos 15.10.2007 13:25
Tak na tu informaciu som teda nenarazil,ale z markizy sa clovek dozvie vela novych veci (aj ked velakrat uplnych hovadin)
Čistinka 12.10.2007 12:37
Tak to by som si ako autor toho článočku nezobral na triko. Podobných informácií sa už objavilo neúrekom, napríklad, že slimáky neohryzú jedovatú hubu, čo, samozrejme, nie je pravda. Ale vrcholom všetkého bol test prostredníctvom domáceho mazlíčka, mačky, o ktorom som kdesi čítal. Keď bolo zjavné, že prežila, rodina skonzumovala hubové jedlo, ale po krátkom čase mačke prišlo zle a vracala. To bol však signál pre celú rodinu, aby si v nemocnici dala vypumpovať žalúdok. Keď sa vrátili domov, čakalo ich ďalšie prekvapenie. Mačka sa tešila plnému zdraviu a mala malé mačiatka...
lesnýdes 12.10.2007 12:54
To ešte skončilo dobre, horšie by bolo, keby aj domáca pani po konzumácii húb porodila mačiatka...
Čistinka 12.10.2007 13:09
Zaujímavú skúšku jedovatosti húb uvádzajú v atlase Jedovaté houby Kubička/Erhartovi. Podľa tejto knižky na sympóziu o muchotrávke zelenej (Heidelberg) zaznela informácia, že skúšku na zistenie amanitinu v akejkoľvek hube si môže urobiť hubár už v lese. Treba k tomu novinový papier obsahujúci lignin, alebo piliny a trocha kyseliny solnej. Píše sa tam, že z huby sa vytlačí kvapka šťavy. alebo sa rozkrojí a reznou plochou priloží na papier. Keď šťava z huby uschne, kvapne sa kyselina.Ak sa potom objaví modré sfarbenie, obsahuje huba amanitiny a je smrteľne jedovatá. Nie som chemik a uvádzam to len pre zaujímavosť.
maroš atlasár 12.10.2007 15:38
Teda,píšu tam pekné bludy,nielen o cibuli(mole,uzatváranie pohárov priedyšným materiálom...)
Vojto PN 12.10.2007 21:48
V tých našich novinách bývajú ozaj bludy . Dal by som vyskúšať autorovi toho článku jedlo z húb po takejto skúške. Rovno by som si objednal sanitku.
Vojto PN 14.10.2007 22:54
Ak by to skúšal s muchotrávkou zelenou tak možno aj pohrebák aj keď určite také niečo nikomu neprajem ani náhodou.
viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 12.10.2007 23:07
..je to asi tak, ako s jedlosťou psov, tie čo majú chvost dohora, sú jedlé..
viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 12.10.2007 23:27
..čo ble, people from Valaská by ti vedeli rozprávať.. vieš tí svalnatý..
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.10.2007 10:21
To je tak, keď to píšu "odborníci", ktorí o problematike nevedia a nájdu si nejaké somariny na internete, ktoré tam napísali tiež asi takí istí odborníci.
Autora článku by mali zatvoriť do žalára za neoverené informácie a ako stravu by mu mali podávať cibuľové polievky s hubami.
vladok pokročilý 13.10.2007 13:09
Dakedy starý ľudia dávali pri varení húb nie cibulu, ale cesnak, ak ma pamäť neklame, čo sa mohlo ľahko stať, veď mám už svoje roky...
Ale nie dobre si na to pamätám, indikátorom v tomto prípade mal byť cesnak, ktorý pri varení s nejedlými hubami mal s černať ....zrejme malo dôjsť k nejakej chemickej reakci. ....(to s tou mačkou ) a tiež sa hovorilo o zásade, upravené huby 2 x nezohrievať! čo vy na to? aké s tým máte skúsenosti a poznatky?
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.10.2007 13:35
Ja považujem tieto dva spôsoby za povery. Huby obsahujú rôzne jedovaté látky a každá má iné chemické zloženie, takže potom by aj cibuľa či cesnak museli obsahovať špecifické látky, ktoré by s týmito jedmi reagovali. Čo sa týka zohrievania, nevidím dôvod, prečo by to nebolo možné, keďže huby obsahujú tiež bielkoviny ako mäso a mäso sa môže zohrievať aj stokrát. Ide o to, aby sa tam nenamnožili baktérie a ak im na to nedáme príležitosť, potom sa jedlo z húb nepokazí.
Dida 15.10.2007 09:25
Hm, ozaj a to skladovanie sušených húb v sklenených nádobach s priedušným uzatváranám je pravda?? Ja to zatváram normálne víčkom. A taktiež zamrazujem čerstvé huby, ktoré nepredváram, len ich očistím a šup do mrazáku. Zatiaľ stále včetši žijeme :o))) sú to len povery, ... či.... ???
maroš atlasár 15.10.2007 14:09
Ja skladujem sušené huby tak,že ich takmer"vzduchotesne" uzatvorím-potom nenatiahnu znovu vlhkosť z okolia.A huby takisto mrazím zásadne surové,pokrájené na plátky(predtým ich neumývam,len očistím).
lesnýdes 15.10.2007 16:01
Sušené tiež skladujem tak, aby sa tam nedostala vlhkosť z okolia. Rok, dva takto vydržia v pohode. Huby som mrazil tiež surové, ale odborníci tutoká ma presvedčili, že lepšie je ich oblanšírovať na masle. Sú aj spratnejšie a Desová aspoň nefrfle, že ma zaprataného pol mrazáku mojimi hubami. A následná príprava jedál z nich je potom oveľa rýchlejšia...
Máčik 15.10.2007 18:04
Mne sa na sušené najlepšie osvedčili sklenené nádoby so zabrúseným deklom,zavierajú hermeticky,ale nie je tam guma či umelovina.Také ako boli kedysi
v lekárni.
miroperniš 15.10.2007 18:37
Najlepšie je pohár predohriať.Po uzatvorení viečka je to dokonale vzduchotesné
rufuss pokročilý 15.10.2007 20:35
tiez mrazim surove huby, dam ich do dvoch sackov a zamrazim...robim to uz roky a nemali sme ziadne tazkosti
amos 15.10.2007 20:40
Je tu niekde zobrazených tých 10 druhov (smrtelne) jedovatých húb rastucích na SK, jednoduchšie si ich zapametám ako ten zvýšok nejedlých, jedlých.. ď
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 15.10.2007 21:19
Lepšie je dokonale poznať 10 jedlých ako 10 najjedovatejších. Ale tie jedovaté samozrejme sú vyobrazené v atlase.
amos 15.10.2007 21:26
len som myslel niekde kde su pokope,kvoli deťom, nemam skusenosti s tymto nahuby (portalom)
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 15.10.2007 22:28
No tak pokope nie sú, ale treba si vyhľadať hlavne tieto druhy:
muchotrávka zelená - Amanita phalloides
muchotrávka biela - Amanita verna
muchotrávka končistá - Amanita virosa
muchotrávka tigrovaná - Amanita pantherina
pavučinovec plyšový - Cortinarius orellanus
kapucňovka okrovohnedastá - Galerina marginata
strapcovka zväzkovitá - Hypholoma fasciculare
hodvábnica veľká - Entoloma sinuatum
vláknica Patouillardova - Inocybe patouillardii
ušiak obyčajný - Gyromitra esculenta,
jedovatých je ich však oveľa viac.
korbačka 16.10.2007 13:00
je mi veľmi ľúto,ale nemôžem si pomôcť,tusa stále len ktosi,ak treba viem aj nazvať,hrá na hubára.prepáčte,ale podľa mňa,je toto len hra na halušky.buďje to sprostosť alebo nie.je to problém,veda,alebo čo.aj nehubáry vedia čítať a nie sú chlupáci._prav.chybu neopravujm.Sokolík.Ani j nie som patenťák.
korbačka 16.10.2007 14:44
nepoznám Vaše praktiky,ale nie je možné skrývať sa, kto z vás a čo mi urobí za prejavený názor,há?
peter_p 16.10.2007 14:46
Ešte by som k tomu zoznamu pridal:
kapucnovňka jesenná - Galerina autumnalis
kapucňovka hnedohlúbiková - Galerina badipes
a hnedo sfarbené bedličky - Lepiota helveola a príbuzné
Z pavučinovcov - Cortinarius aj pôvabný, končistý,šafranovohnedý, žltozelený
To sú všetko prudko až smrteľne jedovaté huby.
Mierne jedovatých,podozrivých a nejedlých húb je spústa. Pre začínajúcich hubárov je asi navhodnejšie naučiť sa poznať jedlé, ľahko určiteľné huby!