Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Podpňovky s kapustou


portret

L.Ď. pokročilý 30.8.2005 00:00

Ja som skúsil nakladať klobúky podpňoviek s kapustou. Jedna vrstva podpňoviek a jedna kapusty. Nechať normálne zakvasiť ako na zimu.

Reagovať na správu

portret

saky1 31.8.2005 00:00

Aku kapustu treba pouzit a aký nálev?

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 31.8.2005 00:00

Kapusta sa nakladá normálne do suda ako na zimu, teda žiaden nálev. Solí sa korení podľa chuti a miestnych zvyklostí. Je to klasické nakladanie kapusty na kysnutie. Určite ste to robili. Každá vrstva kapusty sa osolí, okorení. Rasca, čierne korenie, prípadne jabĺčka nakrájané na štvrťky. Každá vrstva kapusty v súdku sa poriadne utlačí, aby sa odstránila prebytočná voda z kapusty. Súdok sa uzavrie a nechá sa kvasiť.

Reagovať na správu

portret

peter_p 31.8.2005 00:00

Nemusí to byť zlé, ale problém by mohol nastať, keby to niekto papal surové. Asi by bolo vhodné tie podpňovky pred nakladaním prehnať tepeľnou úpravou ( povariť).

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 2.9.2005 00:00

Ja som ich pred nakladaním do kapusty nevaril. Dával som ich tam surové.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Asi máš pravdu Peťo, mliečnym kvasením sa jedovaté látky v podpňovkách nezničia, nuž nemožno podávať a chutnať -podávať ako surovú prílohu, iba dávať do kapustnice, ktorá sa samozrejme varí.
Ja som si raz vyskúšala, ako dokáže kúsok /ozaj maličký štipček/ surovej podpňovky narobiť zle. Ako mladá a hlúpa som plávky a iné ochutnala a iba niekedy vypľula. No ten kúsok skombinovaný s pohárikom vína som si veru odtrpela sama v svojej izbe. Mali sme návštevu a hanbila som sa priznať, čo sa stalo a keď som prečítala, že za surová sú "jedovité" ...radšej som ticho trpela .....
... bála som sa i príp. výplachu žalúdka - ja čo som poskytovala i prvú pomoc od 10 rokov ...s vedomím, že na túto otravu sa neumiera

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 12.9.2005 00:00

Ja som sa tiež raz priotrávil nakladanými a zaváranými, teda tepelne upravenými podpňovkami, ale po zakvasených mi nič nebolo. Možno preto, že nie všetky druhy podpňoviek majú rovnaké účinky.

Reagovať na správu

portret

koka 18.10.2015 09:46

Bobineta, viem, že je to už 10 rokov, čo ste dali tento príspevok, ale akurát včera som si na masle dusila podpňovku a po pár hodinách len hnačkujem a napína ma, nič neviem zjesť, som si myslela, že ráno to bude lepšie, ale stále mi je zle. Tak si tak googlim, že čo ďalej. Koľko vám to trvalo, kým ste sa z toho dostali? Ja už nechcem podpňovku ani vidieť. Je pravda, som citlivejšia na všetko, neznesiem ťažké jedlá a vyprážané už vôbec a píšu, že len citlivé osoby majú tieto negatívne účinky. Čítala som, že to prejde aj bez lekárskej pomoci.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 19.10.2015 07:31

Mne bolo iba zle a preslo mi to za pol dna. Ale ja som skutocne prehltla iba kustik podpnovky. Ak ste ju dusili na masle kratko a bolo jej viac, moze to urcite trvat aj dlhsie, najma tie hnacky. Nasadila by som dietu. T.z iba suchy chlieb s ciernym cajom bez cukru, zivocisne uhlie a ak mate zavarene cucoriedky. Tie proti hnacke. No moze to trvat aj niekolko dni. Ja riesim hnacku obcas horkou cokoladou okrem uplnej diety (ziadne mlieko, jogurt, syry, sladke, no ani maso) a vzdy si davam becherovku.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 19.10.2015 08:30

s tým na konci si mala začať a nemusela si sa toľko rozpisovať

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 19.10.2015 10:17

jasan.... becherovku z konca treba šupnúť hneď na začiatok včera som zobral zopár podpňoviek, ale badám, že asi nebude vhodné ich nejako upravovať a najideálnejšie ich bude asi niekomu ponuknuť .....

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 20.10.2015 15:08

No jasneeee... Co je pre chlapov naj ? Najjednoduchsie : chlast
Tym poriesia vsetko.

Reagovať na správu

portret

Železiar 4.11.2015 09:07

Ahojte.
Ja teraz chodím len na podpňovky, kedže u nás nič iné zatiaľ nerastie.
Preváram ich s cibulou niečo cez pol hodinu. Takto prevarené ich buď zamrazím, alebo ich hneď urobím na masle s cibulou a vajíčkom. Nikdy my nebolo nijak zle, bude to tým že huba je 2 x tepelne upravovaná asi, alebo záleží na tom aký má človek metabolizmus. Podpňovka je aspoň pre mňa výborná huba dá sa zaváriť, pridávať do jedál, niekto ju aj suší.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 4.11.2015 09:49

Podpňovka robí problémy nedočkavcom, ktorí ju upravujú 10 minút aj s hlúbikmi.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 22.10.2015 20:51

ja by som odporúčala vždy radšej toho lekára, lebo aj podňovka sa dá zameniť za jedovaté huby.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 23.10.2015 01:41

Milka, ta oosoba ktora dala otazku 18.10.2015 sa tu odvtedy uz neukazala. Tak asi nemala vazny zaujem o serioznu odpoved. A chalani sa iba zabavaju

Reagovať na správu