Huby zavárané v slanom náleve

vika001 17.8.2007 17:10
Máte niekto skúsenosti so zaváraním húb v slanom náleve? My doma spracovávame huby len týmto spôsobom (len minimum hríbov usušíme do vianočnej kapustnice), a najlepšie sú zmesy húb. všetky chuťe sa fantasticky zmiešajú aj tá farebnosť je eňo ňuňo. Nehovoriac o tom, že je to jednoduché a rýchle.

Valentín 17.8.2007 18:07
V receptári som našiel
Huby nakladané v soli: http://www.receptar.sk/index.php?recID=8...
Doporučujem vyskúšať
Huby v sladkokyslom náleve: http://www.receptar.sk/index.php?recID=1...
Dobrú chuť.

vika001 18.8.2007 01:19
My doma konkrétne huby očistíme, obvaríme, dáme do fliaš, zalejeme slaným roztokom a sterilizujeme 10 min. Takto vydržia x rokov. Bez sterilizovania v chladničke týždeň alebo dva. Podľa mojej chuti sú takto upravené huby skoro na nepoznanie od čerstvých a hodia sa skoro na všetko. Azda len okrem grilovania a smaženia, ale s vajíčkom, či ako polievka, guláš, perkelt, alebo na smotane sú ideálne. Dobrú chuť.

marcelds 9.10.2022 19:56
Ty mudrák ty si už zaváral niekedy hríby asi nikdy! Keď dáš poháre do hrnca z vodou treba aspoň hodinu kým to zovrie teplota bude všade rovnaká treba rozmýšľať kým niečo napíšeš!

Amandi pokročilý 18.8.2007 22:19
Moje skúsenosti sú také, že huby v slanom náleve treba sterilizovať 2x. Takto máš skoro 100% istotu, že sa nepokazia.

Amandi pokročilý 1.9.2007 22:11
Podľa mojej skúsenosti sa huby nerozvaria, ani keď ich budeš sterilizovať dlho. Keďže huby pred sterilizáciou nevarím, tak prvá sterilizácia trvá aj hodinu. Tá druhá zhruba 30 minút.

Amandi pokročilý 2.9.2007 15:42
Huby očistím,nakrájam a povarím max.5 min vo vode, do ktorej som pridala na špičku noža kyseliny citrónovej. Prevarené huby scedím cez sitko, prepláchnem studenou vodou, nechám odkvapkať a uložím do pohárov. Medzitým dám zovrieť vodu so soľou. Na 1 liter vody dávam 1 lyžicu soli. Hneď ako začne vrieť voda odstavím. Horúcou vodou zalejem huby a dám sterilizovať. Samozrejme, že nemusíš sterilizovať hodinu, ja som len chcela povedať, že hubám sa nič nestane. Ja sterilizujem min. 30 minút. Potom ich vyberiem a nechám vychladnúť. Za 24 hodín ich znova sterilizujem pol hodiny. Je to akási istota, ktorá sa mi vždy vyplatila. Viem, že mnohí moji známi sa sťažovali, že keď sterilizujú iba 1x, tak sa im huby zvyknú pokaziť. Neviem o tom, že by sa to stalo po 2 násobnom sterilizovaní.

lucnyk atlasár 7.9.2007 10:15
Presne tak to po dlhoročných skúsenostiach robím aj ja. Doporučujem ( okrem iných, samozrejme) vyskúšať mladé pečiarky a sliziaky.

jozef19 7.9.2007 16:15
Vierka dakujem za recept, pekne a dobre s to napislala. My sme tiez dakedy davno takto zavarali, ale presli sme na slakdokysly nalev. Dobre bude skusit aj takto

jarmila mykológ, atlasár 8.9.2007 08:03
presne takto, ako popísala Vierka, sterilizujem hlavne kuriatka a podpňovky, v zime na smotane s knedľou sú fantastické

Palček 10.9.2007 11:32
...len zatial nie je čo sterilizoveť:o(((Dufam že tie podpnovky aspon pôjdu.Tento rok som chcel skusiť jeden recept ktorý som našiel v jednej knižke,len tak približne povarit huby v sledkokyslom naleve pridat nejaké to korenie podla toho čo kto ma rad a zaliat ich dobrým olivovým olejom zohriatym na 70 stupňov..A veru to vyskušam potom dam vediet ako to chuti:o)))Inak najviac mrazim po obvareni v slanej vode a zavaram na sladkokyslo hlavne tie podpnovky ,to je naozaj delikatesa...

rufuss pokročilý 10.9.2007 17:13
len pozor s tym olejom, su dobre tak 3-4 mesiace, potom stracaju na kvalite a velmi citit olej

Palček 14.9.2007 09:15
Kvetka beriem na vedomie budem opatrný,to bude len tak na skušku ako to chuti...dik

lesnýdes 10.9.2007 14:46
Keďže huby pred sterilizáciou nevarím...nakrájam a povarím max.5 min. Nuž akože to je?

Amandi pokročilý 11.9.2007 09:30
Ja ich povarím 5 min. spolu so štipkou kyseliny citrónovej. Hlúbiky krásne zbelejú a odstráni sa aj zvyšná "špina", potom prepláchnem studenou vodou a až potom nakladám do pohárov.

Amandi pokročilý 11.9.2007 14:53
Juraj!
Hríby, hlavne tie, čo modrajú sa majú variť min. 30 min. Keďže ich sterilizujem minimálne 30 minút, tak ich pred sterilizáciou nevarím. Čo ale robím vždy, je, že ich pod tečúcou vodou umyjem, dočistím a šupnem ich do vriacej vody zo štipkou kyseliny citrónovej a štipkou soli. V tejto vriacej vode sú tak 3-5 min., čo nebudem nazývať varenie. Potom ich prepláchnem v studenej vode a dám do pohárov s nálevom a sterilizujem.
Kyselinu citrónovú dávam odjakživa, aj keď to neviem logicky zdôvodniť, ale robil to tak jeden môj starý známy - hubár. Viem ale to, že keď jej tam tú štipku dáš, tak krásne obelejú "nožičky" hríbov. Voda, čo ostane po takomto krátkom prevarení (blanšírovaní) je dosť hnusná. Špinavá pena. Preto sa doporučuje pred sterilizovaním hríbiky pár minút prevariť. V žiadnom prípade však nemôžeme hovoriť o varení hríbov pred sterilizáciou.
Pochopili, pánové? :D

jarokan pokročilý 12.9.2007 00:01
Ahoj Vieročka. Kúštik si to domotala s tým varením-nevarením, ale už ti tuším rozumieme. Nejde o doslovné varenie, ale o blanšírovanie, ako napísal Valentín, ale to by malo trvať len pár sekúnd, resp. desiatok sekúnd a potom šup nakrátko do studenej vody. Kto neobľubuje šupku na hubách, po blanšírovaní sa jej ľahko zbaví. Čo sa týka kyseliny citrónovej /resp. salyciovej/, tá má jednak konzervačné účinky a jednak zabraňuje sčerneniu nielen húb, ale aj ovocia a niektorých druhov zeleniny.

Amandi pokročilý 12.9.2007 08:34
Ahoj Jarko,
tak konečne viem, na čo sa používa kyselina citrónová. Len mi neni jasné, to s tou salicylovou kyselinou (acidum salicylicum - acylpirín)?
Inak plodná debata o varení so samými chlapmi. Hehehe

vika001 12.9.2007 14:37
Ahojte, absolútne súhlasím s Vierkou, ospravedlńujem sa za nepresnosti v úvodnom príspevku, ja tiež sterilizujem 2x. Prvý krát min 10 min., odstavím, nechám vychladnúť v tej vode a po cca 12 hodinách 2-krát tiež min 10 min. A čo sa týka diskusie okolo varenia a blanšírovania, nazvime to jednoducho obváranie.

Janabanana 20.10.2022 14:23
Trochu omeskany prispevok, ale spytam sa - moze sa kyselina citronova zamenit za nieco ine? Bol problem ju jeden rok zohnat totiz.
Dakujem

Margaretka 17.10.2017 15:00
kyselina sa pridava preto, aby sa zabranilo tvorbe botulotoxinu v pohari - v kyslom prostredi sa znizuje riziko jeho tvorby

Dominka 8.10.2022 10:26
Dobry deň, vopred sa ospravedlnujem sa otázku ale moje skúsenosti zo zaváraním a sterilizovaným sú na bode mrazu. Viete mi prosím poradit ako sterilizovať? Na kolko stupňov? Potrebujem aj sterilizačný hrniec alebo hocijaký veľký. Vopred ďakujem za odpovede a poradenie.

marcelds 8.10.2022 22:47
K tým hrncom dlhé roky som zaváral obyčajným hrncom bez teplomeru bez problému keď voda začne vrieť 15 min a nechať vychladnúť pomali . Teraz mám el. Zavarací hrniec bohužiaľ ešte ešte nerástli hríby ak začnú rýdziky vyskúšam.

Wascho 10.9.2007 20:04
Áno Amandička. Myslím, tak ako radíš je to 100%-né. Ale, my ešte pichneme do flašky plátok chrenu. Potom sú aj pekné čisté a istota je gulomet(povedala mníška, keď navliekala tretí primeros.) Do-brou chuúť!

rebrick 11.9.2007 17:28
Robime to doma uplne rovnakoale nie vsetci ich maju radi na slano tak ich zavarame aj na sladkokyslo a nikdy sa nestalo aby sa pokazili. Nedavno som dokonca vytiahol z komory po mensej revizii zasob kuriatka s rokom sterilizacie 1991, otvoril som ich ochutnal a nakoniec som ich zjedol a boli skvele. Zatial nevidim ziadne nasledky

terezkaterka 20.10.2012 11:15
Veľmi rozdielne. http://www.nahuby.sk/diskusia.php?mode=R... , na tejto stránke píše pán povariť 5 minút a tiež sterilizovať iba 5 minút a zabaliť do tepla. A tu sa píše sterilizovať 60 minút a druhý krát ešte 30 minút. Každý je asi spokojný so svojim receptom.

medulienka pokročilý 20.10.2012 18:26
V múdrej knihe Praktický hubár som sa dočítala, že podpňovky treba obvariť min. 30 min. v slanej vode, potom ochladiť studenou vodou a naložiť do sladkokyslého nálevu a sterilizovať pri 95 st.C 45. min.

... 20.10.2012 20:17
pri podpinkach teda podpnovkach nic nepokazis ak ich sterilizuj 2 x a ako sa hovori istota je gulomet ...

Margaretka 17.10.2017 15:04
dvojita sterilizacia je preto, ze v hubach je mnozstvo "masa", ktore nemame sancu cistenim odstranit. preto treba bielkoviny riadne vyzrazat, aby sa nam v pohari "neprebudili" .

magdala 17.10.2022 16:11
ja sterilizujem len raz, ale v kuchte - zatvorene poháre s trochu podusenými hubami (len aby zmenšili objem), jednou čajovou lyžičkou soli na 7 dl pohár a doplnené vodou asi 2 cm pod okraj pohára vložím do kuchty, podlejem asi do polovice pohárov vodou, zatvorím kuchtu, pomaly ohrievam, kým ventil poriadne nezasyčí, stiahnem ohrievanie na minimum a od tohto času počítam 20 minút. Potom kuchtu vypnem, nechám samovoľne vychladnúť, vyberiem poháre (obsah v nich ešte vrie), nechám vychladnúť aj poháre a hotovo - vydržia roky, ak ich nezjete skôr - recept je podľa knižky Konzervovanie a mrazenie v domácnosti od Jaroslava Balaštíka, používam ho už vyše 30 rokov aj na hrášok a inú nekyslú zeleninu k spokojnosti celej rodiny - želám veľa spokojnosti aj vám všetkým, ktorí recept vyskúšate.

lesnýdes 11.9.2007 14:17
Ja si myslím, aby jej hrniec neočernel. Ale nemusím mať samozrejme pravdu...

BOOBLE 20.10.2012 15:44
Ja huby trochu obvarím, tak 5-10 min (podľa toho čo mám)a potom zaváram 30min. Nálev deko ale miesto octu soľ. Tej soli tak od oka, aby to nebolo moc slané. Ešte stále míňam slané zásoby z roku 2010.

Tatanka - Yotanka pokročilý 22.10.2012 00:25
Sladko-kyslý nálev som zavesil do receptov.
Používam klasické Deko podľa návodu + cukor podľa vkusu + celé čierné korenie.
Huby varím aspoň 30 minút. A sterilizujem 5-10 minút.

drak 23.10.2012 12:02
pouzivam univrzalny nalev: 1l vody, 1/2 octu,1 x mala lyzicka cierneho korenia, 4x velka lyzicka krystaloveho cukru. Zovriet a pouzivat vychladene.
Do pohara si mozes dat podla chuti co chces od vymyslu sveta bobkovy list , chren, uhorku,cibulku , cesnek...... vydel som uz aj cervenu repu.......
A este jedna rada, kedze som napisal ze je to univerzalny nalev, tak ked nemas hriby nevahaj a zalej utopencov, bytheway........ ma niekto skusenosti s kombinaciov hriby a utopenci???????????

Buki 23.10.2012 16:46
Dakedy strašne dávno sme s mojimi rodičmi zvykli zavárať do slaného nálevu - pravdu povediac, prešli sme na mrazené sáčkované porcie podusených húb v bravčovej masti, primerane osolené - v porovnaní s tým, čo si pamätám o hubách v slanom náleve, chuť pri použití vychádza lepšia. Počul som, že v takom stave sa to dá držať aj v chladnej komore alebo pivnici (nemáme)
Čo sa týka môjho obľúbeného kyslého nálevu (aj keď toto by malo byť o slaných nálevoch):
klasika Deko + cukor podľa chuti (cca. do 3 lyžíc na liter). V núdzi som pár razy použil o 1/3 viac vínneho bieleho octu - nálev bol omnoho chutnejší a tak sa mi zdá, že aj huby po odležaní... korenia dávam rozmanitejšie - celé čierne (niečo vyše pol tucta), nové (1 ks veľké alebo 2 malé), bielu horčicu (necelú mocca-lyžičku), koriander (plnú mocca-lyžičku), 1-2 klinčeky