Lievik trúbkovitý

Shukuchi 3.9.2010 09:38
http://nahuby.sk/atlas-hub/Craterellus-c...
Chcel by som sa spytat ze ci tento druh zbierate a ako ho nasledovne upravujete teda ci ho susite , sterilizujete ... na co je vhodny podla vas ... pripadne ci sa da s niecim pomylit ... ked som vcera bol v lese mal som problem kam stupit na 50 m2 aby som ich nepolamal ... poviem to takto aj s kosou by ste mali pol dna co robit : ) ja som ich doposial nezbieral pravdu povediac lebo som tento druh velmi nepoznal ale asi zacnem ...

makina 3.9.2010 10:27
Zbieram ho už veľa rokov. Suším ho a robím z neho polievku,pridávam ho namiesto uchovca bazového do "číny", alebo ho vysušený rozdrvím a používam ako koreninu. Skúsila som ho aj zavárať do sladko kaslého nálevu, ale to sa mi nepáčilo. Tento rok sú ho fakt plné lesy. Neuveritelné množstvo.

serpico atlasár 3.9.2010 11:23
..pol dna budes kosit kosou, prip. par minut kosackou, a pol roka cistit, ...aj ja som nachantal, ale cisti a tried uz v hore !.....krošňu som mal nychystanu, ale manzelka mi ju odfeľala, tusila pohromu, ale stacil som si na takych tristvrte tucta potrebnych na "morove dobré Máčikove morove kura" zadovazit, aj na prach som cast obratil, aj som zavaril, este necham prejst, zanedlho ochutnam,...vyzera strašne, o to bude asi lepsie...aj zmylit sa da, ak si drisnes zo 18 pol deci, aj s bedlou mozno, take ozruty narastli...

serpico atlasár 4.9.2010 22:13
...mam dlhodobu vyluku, stop som dal korhelstvu, ani slzou som sa nepocastoval

skratotriasok 4.9.2010 22:17
ty si ale basnik. Radsej sa mi pozri na moj prispevok v Diskusiach ->POMOC<-

Roman pokročilý 3.9.2010 18:33
No já ho taky používám buď přímo na jídlo (třeba jako husí krev, slovensky husia krv :-D anebo do polévky) anebo ho suším a pak rozdrtím na koření jak už tu někdo psal. Je to vynikající houba. Kdyby byla trochu masitější určitě by trumfnula i některé hřibovité houby

standoban pokročilý 3.9.2010 19:18
Prvý raz som ho nazbieral vo veľkom množstve.Sušený v polievke je výborný.Zavaril som ho aj do octového nálevu,ale v zmesi s rôznymi hubami.Trocha počkám a ochutnám.

Roman pokročilý 4.9.2010 10:22
To asi ne, vyskytuje se často ve velkém množství a hodně lidí ho vůbec nesbírá. A je to možná i dobře - aspoň jedna z mála vynikajících jedlých hub se v lese vyskytuje docela hojně

Janko44 pokročilý 4.9.2010 11:10
Ja ho zbieram už viac ako 20 rokov. Robím z neho koreninu - dôkladne usušený zomeliem na jemný prášok na kávovom mlynčeku. Používam do guľášu ale aj iným spôsobom k hociktorému mäsovému jedlu. Moja dcéra ho v čerstvej forme po uvarení používa do zeleninového rizota. V mojom okolí som sa stretol len s jedinou osobou, ktorá ho poznala. Včera som na tomto portáli uverejnil môj recept pod názvom "Kuracie rezne s lievikom trúbkovitým", ale ešte nieje k dispozícii. Doporučujem vyskúšať, je vynikajúci. Pri zbieraní doporučujem hneď na mieste očistiť - orezať podzemnú časť asi v jednej tretine aby sa plodnice zbytočne neumazali od zeminy. Ušetríš si tým veľa roboty a ďalšie čistenie doma už ani nie je potrebné.

standoban pokročilý 4.9.2010 19:29
S tým čistením máš stopercentnú pravdu.A čo viem,aj tu ho málokto zbiera.

serpico atlasár 4.9.2010 20:00
...ano, chytis, vyberies (ja nerezem nad zemou), stlacis, a odfiknes, ofuknutim oprasis, a sup do nadoby solovky len na trubkovec, a doma veget, usmievas sa, kavicka, a robota urobena :
http://img28.imageshack.us/img28/1382/ne...
( a na "farme" i trsy s 30-mi kusmi veru boli)

medulienka pokročilý 4.9.2010 11:36
OBR 226545
OBR 226437
super je recept na morové kura,osobne som ho pripravovala, odporúčam

žaludˇ 4.9.2010 20:11
Sušený po troche do vianočnej kapustnice, do "číny", do zeleninových polievok, ale aj do segedínského guľášu.

Erdžo 10.9.2010 15:07
Túto hubku, ktorú málo kto zbiera ti odporúčam. Ja ju zbieram už niekoľko rokov. Sušíme ju a normálne z nej robíme hubovú polievku. Chutí výborne. Potom. Mama ju vysuší, rozdrví v mažiari a používa ako hubové korenie na mäso, cestoviny atď. Alebo, normálne na tom urobí bravčové na hubách. Je to tiež super. Inak, ak budeš robiť polievku, či už z čerstvých alebo sušených, nezľakni sa, trocha ti polievku zafarbí na tmavo. To je normálne.
Keď ich už ale budeš zbierať, tak ich čisti už priamo v lese, lebo keď sa ti to v košíku všetko s tou špinou pomieša... Ach jaj...