brezovník obyčajný

desperado 30.9.2015 19:53
Nazbieral som pekné mladé kusy. Nejaké tipy, čo s nimi? Pekne voňajú, tak ma láka ich spraviť na smotane, aj keď sa uvádza, že su nejedlé.

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 30.9.2015 20:47
1. natenko nakrájať cca 5-7 mm - povariť v slanej vode - obaliť a vypražiť
2. natenko nakrájať cca 2-3 mm - usušiť a variť výborný a liečivý čaj - lúhovať aspoň 2 hodiny

milustek pokročilý, atlasár 30.9.2015 21:20
liečivé účinky určite má, ale podľa môjho názoru je na bežnú konzumáciu dosť horký

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 1.10.2015 08:46
áno je trochu horkastý, preto ho treba trochu povariť v slanej vode ... a prirodzene dochutiť - také tie maslové plodnice chutia skoro ako sírovec, ale zase je pravda načo jesť toto, keď rastú hríby
čaj odporúčam!!!!

Tatanka - Yotanka pokročilý 18.12.2019 18:28
Presne tak a všetko čo je horké
zväčša ako aj päpava, alebo
čakanka má liečivé účinky
práve na trávenie, ja milujem
horké veci, zemežlč mám najradšej.

soldanelka pokročilý 22.12.2019 19:02
Veľakrát som ich našla mladé a krásne šťavnaté, veru som netušila, že sú liečivé a dajú sa aj konzumovať. Čaj by som ochutnala.?

bobineta atlasár, moderátor 30.9.2015 23:44
Caj by som skusila. Na jedlo by ma asi nik nenahovoril. Ale ochutnala by som keby si dal ktosi namahu spravit nieco netradicne

rudolf2 pokročilý 18.12.2019 18:55
Skúšal som mladé vyprážané plodnice aj čaj.
V oboch prípadoch je to horké až štipľavé.
Takže na konzum neodporúčam a liečebné účinky neviem posúdiť.

bobineta atlasár, moderátor 24.12.2019 10:43
Nasusila som si u mamy t.r. uplne mladu, no sestra do vzala s ostatnymi , mozno to povazovala za suseny dubak....dufam, ze to nepouzije do kapustnice

FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 25.12.2019 11:22