História popisu - Lactarius deliciosus
Na tejto stránke je zobrazená história zmien v popise huby. Zelenou farbou sú vyznačené nové texty, červenou farbou sú označené
staré, zmenené alebo zmazané texty.
Zoznam zmien
Dátum: 21.11.2013 18:03
Klobúk:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Klobúk s priemerom 40-110 (200) mm, celkovo veľmi tvarovo variabilný, z počiatku klenutý s podvinutým okrajom a jemne vtlačený | 1 | Klobúk s priemerom 40-110 (200) mm, celkovo veľmi tvarovo variabilný, z počiatku klenutý s podvinutým okrajom a jemne vtlačeným stredom, potom plochý (v strede vtlačený) až preliačený, okraj zostáva podvinutý alebo sa vyrovnáva (niekedy býva aj nepravidelný, zvlnený), mäsitý, pevný. Povrch akoby nerovný, za sucha matný, za vlhka klzký, škvrnitý (nepravidelný tvar škvŕn) alebo s kruhovými zónami (tie sú formované zoskupovaním týchto škvŕn), pričom toto zónovanie je vo farbách tmavo oranžovej až hnedo oranžovej na krémovo oranžovom až svetlo okrovo oranžovom podklade, často sú na klobúku vidieť zelené (šedasto zelené) škvrny (hlavne pri starých plodniciach, alebo na miestach, ktoré sú poškodené). |
Dátum: 20.11.2013 19:36
Dužina:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Dužina belavá, ale pod pokožkou klobúka, po okrajoch hlúbika a nad lupeňmi tmavo oranžová. Oranžové miesta v dužine sa postupne pomaly sfarbujú na okrovo oranžovo a po niekoľkých hodinách na šedasto zeleno. Vôňa príjemná, jemne sladkasto korenisto ovocná, chuť dužiny mierna, neskôr | 1 | Dužina belavá, ale pod pokožkou klobúka, po okrajoch hlúbika a nad lupeňmi tmavo oranžová. Oranžové miesta v dužine sa postupne pomaly sfarbujú na okrovo oranžovo a po niekoľkých hodinách na šedasto zeleno. Vôňa príjemná, jemne sladkasto korenisto ovocná, chuť dužiny mierna, neskôr jemne korenistá (bylinková), po dlhom žuvaní môže byť jemne horkastá. Mlieko nehojné (nekvapká), svetlo oranžové (alebo červenkasto oranžové), mení sa iba veľmi pomaly (po 1-2 hodinách) na slabo zelenkasto, chuť mlieka mierna. |
Prelinkovanie na autoritu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 224737 | 1 | 0 |
Dátum: 20.11.2013 19:35
Synonymum:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | <b>Agaricus deliciosus</b> <b>L.</b>, <i>Sp. pl.</i> <b>2</b>: 1172 (1753)<br><b>Agaricus deliciosus</b> <b>L.</b>, <i>Sp. pl.</i> <b>2</b>: 1172 (1753) <b><font color='#0000FF'>var. deliciosus</font></b><br><b>Agaricus deliciosus var. lamelliporus</b> <b>Barla</b>, <i>Champ. Prov. Nice</i>: 35 (1859)<br><b>Galorrheus deliciosus</b> <b>(L.) P. Kumm.</b>, <i>Führ. Pilzk.</i> (Zerbst): 126 (1871)<br><b>Lactarius deliciosus</b> <b>(L.) Gray</b>, <i>Nat. Arr. Brit. Pl.</i> (London) <b>1</b>: 624 (1821) <b><font color='#0000FF'>f. deliciosus</font></b><br><b>Lactarius deliciosus f. laeticolor</b> <b>S. Imai</b>, <i>Bot. Mag.</i>, Tokyo <b>49</b>: 607 (1935)<br><b>Lactarius deliciosus f. rubescens</b> <b>J.Aug. Schmitt</b>, <i>Z. Pilzk.</i> <b>39</b>: 238 (1974) [1973]<br><b>Lactarius deliciosus f. virescens</b> <b>S. Imai</b>, <i>Bot. Mag.</i>, Tokyo <b>49</b>: 607 (1935)<br><b>Lactarius deliciosus var. abietinus</b> <b>Smotl.</b>, <i>Atlas hub jedlých a nejedlýck [Atlas of edible and inedible fungi]</i>: 219 (1947)<br><b>Lactarius deliciosus var. aeruginosus</b> <b>E. Bommer & M. Rousseau</b>, <i>Bull. Soc. R. Bot. Belg.</i> <b>18</b>: 94 (1879)<br><b>Lactarius deliciosus var. areolatus</b> <b>A.H. Sm.</b>, <i>Brittonia</i> <b>12</b>: 135 (1960)<br><b>Lactarius deliciosus var. atrovirens</b> <b>J. Blum</b>, <i>Les Lactaires. Etudes Mycologiques</i> (Paris): 217 (1976)<br><b>Lactarius deliciosus</b> <b>(L.) Gray</b>, <i>Nat. Arr. Brit. Pl.</i> (London) <b>1</b>: 624 (1821) <b><font color='#0000FF'>var. deliciosus</font></b><br><b>Lactarius deliciosus var. indigoides</b> <b>Kavina</b>, <i>Schweiz. Z. Pilzk.</i> <b>48</b>(9): 139 (1970)<br><b>Lactarius deliciosus var. japonicus</b> <b>Kawam.</b>, <i>Icones of Japanese fungi</i> <b>3</b>: 342 (1954)<br><b>Lactarius deliciosus var. ladaniferae</b> <b>Tejedor & Basso</b>, <i>Butlletí</i>, Societat Micològica Valenciana <b>9</b>: 90 (2004)<br><b>Lactarius deliciosus var. lamelliporus</b> <b>(Barla) Sacc.</b>, <i>Syll. fung.</i> (Abellini) <b>5</b>: 438 (1887)<br><b>Lactarius deliciosus var. lateritius</b> <b>J. Blum ex J. Blum</b>, <i>Les Lactaires. Etudes Mycologiques</i> (Paris): 216 (1976)<br><b>Lactarius deliciosus var. olivaceosordidus</b> <b>Hesler & A.H. Sm.</b>, <i>North American Species of Lactarius</i> (Ann Arbor): 95 (1979)<br><b>Lactarius deliciosus var. piceae</b> <b>Vassilkov</b> [as '<i>picei</i>'], <i>Compl. Fl. Champ. Supér. Maroc</i>: 60 (1948)<br><b>Lactarius deliciosus var. piceus</b> <b>Smotl.</b>, <i>Atlas hub jedlých a nejedlýck [Atlas of edible and inedible fungi]</i>: 218-219 (1947)<br><b>Lactarius deliciosus var. pini</b> <b>Vassilkov</b>, <i>Compl. Fl. Champ. Supér. Maroc</i>: 60 (1948)<br><b>Lactarius deliciosus var. pinicola</b> <b>Smotl.</b>, <i>Atlas hub jedlých a nejedlýck [Atlas of edible and inedible fungi]</i>: 219 (1947)<br><b>Lactarius deliciosus var. tenuis</b> <b>Naveau</b>, <i>Natuurw. Tijdschr.</i> <b>5</b>: 70 (1923)<br><b>Lactarius deliciosus var. violascens</b> <b>Ces. & De Not.</b>, <i>Comm. Soc. crittog. Ital.</i> <b>1</b>(4): 174 (1863)<br><b>Lactarius japonicus</b> <b>(Kawam.) Lj.N. Vassiljeva</b>, <i>Agarikowie sjljapotsjnie gribi (por. Agaricales) primorskogo kraja [Die Blätterpilze und Röhrlinge (Agaricales) von Primorsky Region]</i> (Leningrad): 302 (1973)<br><b>Lactarius laeticolor</b> <b>(S. Imai) Imazeki ex Hongo</b>, <i>Acta phytotax. geobot.</i>, Kyoto <b>18</b>: 139 (1960)<br><b>Lactifluus deliciosus</b> <b>(L.) Kuntze</b>, <i>Revis. gen. pl.</i> (Leipzig) <b>2</b>: 856 (1891) |
Klobúk:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Klobúk | 1 | Klobúk s priemerom 40-110 (200) mm, celkovo veľmi tvarovo variabilný, z počiatku klenutý s podvinutým okrajom a jemne vtlačený stredom, potom plochý (v strede vtlačený) až preliačený, okraj zostáva podvinutý alebo sa vyrovnáva (niekedy býva aj nepravidelný, zvlnený), mäsitý, pevný. Povrch akoby nerovný, za sucha matný, za vlhka klzký, škvrnitý (nepravidelný tvar škvŕn) alebo s kruhovými zónami (tie sú formované zoskupovaním týchto škvŕn), pričom toto zónovanie je vo farbách tmavo oranžovej až hnedo oranžovej na krémovo oranžovom až svetlo okrovo oranžovom podklade, často sú na klobúku vidieť zelené (šedasto zelené) škvrny (hlavne pri starých plodniciach, alebo na miestach, ktoré sú poškodené). |
Plodná časť:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Lupene | 1 | Lupene pripojené až mierne zbiehavé, husté, tenké, vysoké 3-7 mm, pružné, pri hlúbiku dosť rozvidlené, prestriedané lupienkami, za mlada krémovo oranžové (žlto oranžové), neskôr oranžové s bledo krémovým ostrím, na poranených miestach sa sfarbujú šedasto zeleno. |
Hlúbik:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Hlúbik | 1 | Hlúbik pomerne krátky, zavalitý, pevný ale krehký, valcovitý ale častejšie smerom k báze zužujíci, plný ale čoskoro dutý, oinovatený alebo akoby jemne plstnatý, suchý, oranžovo škvrnitý (nepravidelný tvar a veľkosť škvŕn) na belavo alebo svetlo oranžovom podklade, niekedy na poranených miestach zelenie. Vrch hlúbika máva výraznú bielu (belavú) zónu. |
Dužina:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Dužina | 1 | Dužina belavá, ale pod pokožkou klobúka, po okrajoch hlúbika a nad lupeňmi tmavo oranžová. Oranžové miesta v dužine sa postupne pomaly sfarbujú na okrovo oranžovo a po niekoľkých hodinách na šedasto zeleno. Vôňa príjemná, jemne sladkasto korenisto ovocná, chuť dužiny mierna, neskôr ovocná (bylinková), po dlhom žuvaní môže byť jemne horkastá. Mlieko nehojné (nekvapká), svetlo oranžové (alebo červenkasto oranžové), mení sa iba veľmi pomaly (po 1-2 hodinách) na slabo zelenkasto, chuť mlieka mierna. |
Podobné druhy:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | Lactraius deliciosus patrí do skupiny rýdzikov s oranžovým mliekom (sekcia Dapetes, podsekcia Deliciosini – L semisanguifluus, L. deliciosus, L. quieticolor, L. fennoscandicus, L. salmonicolor, L. deterrimus). Je charakteristický svojou viacmenej oranžovou farbou klobúka, ktorý je zónovaný (škvrny, kruhy), krátkym a oranžovo škvrnitým hlúbikom, jasne oranžovým mliekom, ktoré zostáva oranžové po dlhší čas (mení sa až po niekoľkých hodinách), a v neposlednom rade svojou viazanosťou na borovicu (Pinus sp.). Tento druh bol mnohými mykológmi popísaný vo viacerých formách, ktoré môžu mať aj rýchlejšie červenejúce mlieko. Na tomto mieste by som spomenul Lactarius pinicola Smotl. ex Z. Schaef. (rýdzik sosnový), ktorý je však podľa väčšiny autorít uvádzaný ako synonymum pre Lactarius deliciosus. Je možné ho považovať za varietu k Lactarius deliciosus (Lactarius deliciosus var. pinicola), ale rozlišovanie je dosť zložité. Tieto rýdziky sú totiž mikroskopicky zhodné, podľa pôvodného popisu by mal mať Lactarius pinicola výraznejšie škvrnitý (ďubkovaný) klobúk aj hlúbik, mlieko mrkvovo oranžové, ale po čase jemne zelenkasté (medenkové). Lupene po poranení iba jemne zelenkasté (medenkové). Z uvedeného je zrejmé, že ich rozlišovanie iba na základe počtu škvŕn, prípadne podľa rýchlosti zozelenenia lupeňov po ich poškodení, nie je jednoznačným rozlišovacím znakom, ktorý by odôvodňoval ich samostatné postavenie. Veľmi podobný druh predstavuje Lactarius deterrimus, ktorý sa však viaže na smrek (Picea sp.), jeho klobúk je často zelenkasto škvrnitý (tónovaný) už aj pri mladých plodniciach, nie je tak zónovaný - kruhovaný (resp. iba nevýrazne pri okraji klobúka) a jeho hlúbik nie je vo všeobecnosti tak škvrnitý. Jeho mlieko sa mení z mrkvovo oranžového na tmavo vínovo červené po 30 - 60 minútach. Pod borovicami môžeme nájsť aj Lactarius quieticolor, ktorý má taktiež oranžové mlieko, ale jeho klobúk pripomína Lactarius quietus, je sfarbený viac šedo hnedo, oranžovo hnedo (môže byť aj fialový nádych), zónovanie je tmavšie, plodnice sú menšie (priemer klobúka do 60 (100) mm), hlúbik má bez alebo iba málo škvrnitý, mlieko má horkú chuť, rastie v nižších polohách. Na borovicu sa viaže aj Lactarius semisanguifluus, farba klobúka skôr oranžovo zelená, ale staršie plodnice sa sfarbujú celkom medenkovo zeleno, zónovanie je viac na okraji klobúka, jeho mlieko je najskôr oranžové, ale už po 5-10 minútach sa mení na vínovo červeno. Spomeniem aj Lactarius sanguifluus, ktorý sa vyskytuje v teplých oblastiach, skôr nížiny, viaže sa na borovicu, no okrem iných odlišností, je jeho mlieko ihneď od začiatku sfarbené vínovo červeno. Oranžovo sfarbené mlieko má aj Lactarius salmonicolor, ktorý sa však viaže na jedľu (Abies sp.), jeho klobúk nemá zelené ani červené tóny (iba výnimočne má škvrnky sfarbené na zelenkasto), je viacmenej oranžový, jeho mlieko je oranžové, ale sfarbuje sa po cca 10 minútach na vínovo červeno, nie zeleno. Lactarius fennoscandicus je pomerne malý rýdzik z tejto skupiny (30-80 mm priemer klobúka), vyskytuje sa v Škandinávií, viaže sa na smrek (Picea sp.). Jeho klobúk je výrazne kruhovaný (škvrnito kruhovaný) s fialovo šedými (aj hnedo zelenými) tónmi. Nakoniec uvediem Lactarius porninsis, ktorý sa viaže na smrekovec (Larix sp.), sfarený je viacmenej oranžovo (tóny žlté, okrové, hnedasté). Pri pohľade na klobúk môže niekedy pripomínať Lactarius deliciosus. Dôležitým znakom v porovnaní s vyššie uvedenými druhmi je jeho biele, nemenné, mlieko. |
Výskyt:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | Lactarius deliciosus sa viaže na borovicu (Pinus sp.), ale aj na borievku obyčajnú (Juniperus communis), rastie skupinovo na suchých, aj vlhkých, skôr neutrálnych až vápenatých pôdach až do horského pásma. Lactarius deliciosus je všeobecne rozšírený druh , ale je menej častý ako jeho ,,príbuzný“ Lactarius deterrimus, ktorý sa viaže na smrek (Picea sp.). Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule. |
Poznámka:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | Zdroje informácií: Fungi of Northern Europe, vol. 2, The genus Lactarius (J. Heilmann-Clausen, A. Verbeken, J. Vesterholt) Fungi Europaei, vol. 7, Lactarius (M. T. Basso) Fungi of Switzerland, vol. 6, Russulaceae (F. Kränzlin) |
Prelinkovanie na autoritu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 0 | 1 | 224737 |
Dátum: 10.09.2013 20:21
Výskyt:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | Rýdzik pravý rastie od augusta do novembra v ihličnatých lesoch, najmä pod mladými | 1 | Rýdzik pravý rastie od augusta do novembra v ihličnatých lesoch, najmä pod mladými borovicami. Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule. |
Prelinkovanie na autoritu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | 0 |
Dátum: 02.01.2012 22:42
Autor latinského názvu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | (L. | 1 | (L.) Gray |
Dátum: 27.07.2006 09:18
Autor latinského názvu:
Old Version | New Version | ||
---|---|---|---|
1 | 1 | (L. ex Fr.) S. F. Gray |
Úvodné znenie
Poznávajme huby
Publikoval: Mgr. Roland Baranovič
Dátum: 31.05.2002 00:00
Rýdzik pravý
Lactarius deliciosus
Ryzec pravý
Výborná jedlá huba
Výskyt: VIII. - XI.
Klobúk/Plodnica:
Klobúk má 50-150 mm v priemere, najprv je klenutý s podvinutým okrajom, neskôr plochý, v strede vtlačený až lievikovitý, s okrajom ostrým a poprehýbaným. Býva hladký, za mladi jemne plstnatý, v dospelosti holý, tehlovooranžový, so zelenkastým odtieňom a s tmavšími sústrednými kruhmi; často je medenkovozeleno škvrnitý alebo celý sivozelenkastý.
Plodná časť:
Lupene sú červenooranžové, otlačením zelenejúce, dosť husté a široké, krehké, lámavé, zbiehajúce na hlúbik.
Hlúbik:
Hlúbik je 30-70 mm dlhý a 10-25 mm hrubý, valcovitý, za mladi vnútri pórovitý, neskôr dutý, krehký, červenooranžový, zelenkasto škvrnitý.
Dužina:
Dužina je belavá, na vzduchu sa sfarbuje od mlieka, ktoré vylučuje, najprv na oranžovo a neskôr dostáva zelenkastý odtieň. Vôňu má veľmi príjemnú a chuť ostro korenistú, pikantnú.
Výtrusný prach:
Výtrusný prach je smotanovokrémový s ružovkastým odtieňom.
Ľudové názvy:
rýdzik, hrýdzik, rydzak, rydz, ryndzik, ryžik, krvávka, borúvka, podbúrka
Výskyt:
Rýdzik pravý rastie od augusta do novembra v ihličnatých lesoch, najmä pod mladými smrekmi. Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule.
Význam:
Je to výborná jedlá huba, vhodná najmä na nakladanie do octu, lebo má jemne korenistú chuť a je chrumkavá. Aj jedlá pripravené z čerstvých plodníc sú chutné. Na sušenie nie je vhodná, keďže sušením stráca svoju cennú chuť a vôňu.