Úvodná stránka » Atlas húb » Atlas húb - Zoznam »

podpňovka tmavá

Armillaria ostoyae (Romagn.) Herink
václavka smrková

Jedlá huba

Klobúk/Plodnica:

Podpňovky smrekové sa vyznačujú mäsito pôsobiacimi, najskôr polguľovitými, postupne až plocho rozprestretými klobúkmi s občasným zvlnením na ich okraji, ktoré majú slabohnedú, oranžovohnedú, červenohnedú, ale aj fialovohnedú farbu. Na ich povrchu sa nachádza veľké množstvo malých, odstávajúcich a tmavo sfarbených šupiniek. Klobúčiky mladých plodníc vyzerajú, akoby boli chlpaté. Prestarnuté plodnice môžu mať klobúk široký až okolo 120 mm, ojedinele aj viac.

Plodná časť:

Na spodnej strane klobúka sa nachádzajú lupene, ktoré sú v mladosti belavé, postupne až červenohnedé, alebo hnedé. Mladé plodnice, ktoré sú inak najvhodnejšie na zber, majú lupene schované pod bielou, jemnou a vatovitou plachtičkou, ktorá sa postupom času pretrhne.

Hlúbik:

Hlúbik je valcovitý, v spodnej časti často aj zhrubnutý, pričom vo vrchnej časti je bledšej farby na rozdiel od bázy hlúbika, ktorá je skôr červenohnedej farby. Na hlúbiku dospelých plodníc sa nachádza jasne viditeľný bledohnedý prstenec, ktorý predstavuje pozostatok vatovitej plachtičky, ktorá v mladosti zakrýva lupene.

Výtrusný prach:

Keď podpňovky rastú v trsoch, pričom vytvárajú viaceré poschodia, tie nižšie položené klobúky bývajú často bielo poprášené, čo môže vyzerať ako pleseň. Jedná sa iba o výtrusný prach, ktorý je bielej farby a naprášil sa z vyššie umiestených plodníc.

Výskyt:

Podpňovku smrekovú nie je vôbec ťažké nájsť. V období jej najväčšieho rastu, ktorý sa začína niekedy už počas augusta, ale hlavne v septembri a pokračuje v niekoľkých vlnách až do neskorej jesene, nie je problém za krátku chvíľu nazbierať plné koše týchto chutných húb. Rastie jednotlivo, ale najčastejšie trsovito, alebo skupinovo, pričom dokáže vytvárať mohutné trsy, v ktorých sa nachádzajú aj desiatky plodníc. Napádajú rôzne druhy či už živých, ale i odumretých drevín, pričom najčastejšie rastú na smrekových pňoch, alebo tiež aj na koreňovom systéme smrekov.

Význam:

Podpňovky sú vo všeobecnosti výborné jedlé huby, ktoré sú však za surového stavu jedovaté. Práve preto si vyžadujú pred jedením dostatočnú tepelnú úpravu, ktorá by mala trvať približne pol hodiny, aby nedošlo k nežiaducim problémom. Po dostatočnej tepelnej úprave sú vhodné do sladkokyslého nálevu, ale tiež aj na prípravu rôznych jedál. Avšak je tu ešte jeden problém, a to taký, že podpňovky sú aj po tepelnej úprave pomerne húževnaté, čo môže spôsobiť niektorým citlivejším ľuďom žalúdočné problémy.

Podobné druhy:

Existuje niekoľko druhov podpňoviek, ktoré sú však bez akéhokoľvek rozlišovania zbierané mnohými hubármi. Podpňovka tmavá sa najviac podobá podpňovke obyčajnej (Armillaria mellea), všetky druhy sú však jedlé po dostatočnej tepelnej úprave.

Synonymum:




Armillariella ostoyae Romagn., Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 86(1): 265 (1970)

Autor popisu:

Hlavná úprava: Ing. Juraj Kianička (21. 11. 2013)
Zmeny vykonali: Vojtech Pšenka (10. 10. 2018), Paľo ° (06. 09. 2012), Mgr. Roland Baranovič (10. 03. 2003)

Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})

Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.






Ext. zdroje

Fungorum.org
Položka je prelinkovaná na Index Fungorum
STK
Dr. Stefan Kaschabek Pilz-Galerie


Mapa rozšírenia

mapa rozsirenia