Dakujem pekne, Husi -
aj pan Ondrejmiska mi ich identifikoval ako podpnovky/michalky/vaclavky.
Dufam, ze este s nimi mozem po niekolkych dnoch nieco spravit, mozno nalozit do zalevu.
Som velmi rad, ze som spoznal dalsi tunajsi druh co je aj jedly.
S pozdravom,
Peter
PS: Ale vraj jeden druh je smrtelne jedovaty a tiez toto: "In Norway, while formerly seen as edible, because the health department is moving away from parboiling, Honey Fungus are now considered to be poisonous. OBR 6 [7]"
(https://en.wikipedia.org/wiki/Armillaria)
Mal by som sa obavat?
Reagovať na správu
Podpňovky sú mierne jedovaté za surova! Vždy ich treba dobre prevariť, hlavne si na to treba dať pozor pri zaváraní (vlastná skúsenosť). Po dôkladnom prevarení (aspoň nejakých 20 min) sú neškodné a veľmi dobré.
Ja neviem, ako ste ich skladovali, nikdy huby nenechávam dlho nespracované. Huby nie sú zelenina. Takže sa neviem vyjadriť, či sú ešte vhodné na spracovanie, ale bol by som opatrný.
Reagovať na správu
Dakujem este raz za Vase rady. Budem opatrny.
Este tolko, ze som omylom klikol na "nesuhlasim" a naskocila tam 2ka. Takze to neplati, ale bola tam 1ka, cize niekto nesuhlasil s vasou ID, alebo co?
Reagovať na správu
Až teraz som si všimol, že fotku si urobil v Amerike. Podpňovky sú kozmopolitné huby, rastú po celom svete. Existujú ale aj druhy, ktoré sú viacmenej endemické, môžu rásť len na niektorom kontinente, tým chcem povedať, že opatrnosť je na mieste. Netreba zabúdať na prvú zásadu bezpečnej konzumácie húb:
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.