Obujeme si papuče, zoberieme košík a nôž a ideme do pivnice na hlivu ustricovú.
Ingrediencie: 1 veľká cibula, lyžička červenej papriky, lyžička rasce,hliva ustricová 1-1,5 kg hlivy ustricovej, 0,5 litra mlieka alebo jedna šľahačka 2 lyžice hladkej múky
Popis prípravy: Opražíme cibulku na oleji do sklovita, pridáme kávovú lyžičku červenej papriky, rascu a uminé na drobno 1x1cm pokrájané plodnice hlivy ustricovej, pričom hlúbovú časť krájame na drobno, alebo môžeme vyvariť v hoc akej polievke.
Hlivu ustricovú na panvici zľahka opečieme a potom dusíme do zmäknutia pod pokrievkou. Vprípade potreby podlejeme troškou vody. Potom pridame 0,5 litra mlieka, alebo 1 šľahačku. V pohári rozmiešame na zahustenie, 2 kopcovité lyžičky hladkej múky s 0,2 dcl mlieka a po zamiešaní vlejeme do omáčky a povaríme do zovretia. Omáčku podávame s cestovinami podľa vlastnej chuti a výberu.
Dobrú chuť.
Ing.Vladimír Kalina
Diskusia k receptu
Skúste najprv opražiť cca 10 dkg slaninky a potom pridať ingrediencie. Zahustite kyslou smotanou. Jedlo dostane iný rozmer úplne balada. Ja ku "paprikášu" podávam knedľu
Reagovať na správu
Obul som si papuče, vzal nožík a išiel som do pivnice; a nič. Niekde som asi urobil chybu.
Reagovať na správu
Aha, a kde má pivnicu? Včera som zistil, že predsa len aj v mojej začína rásť jeden trs, zatiaľ má hlavičky ako makové zrniečka, ale už teraz sa teším. Týždeň ešte snáď vydržím. A potom mňammňammňam.
Reagovať na správu
Narástla veľmi rýchlo, včera som odrezal dva trsy a pripravil som ich podľa tohto receptu. Bolo to výborné. Dvdsiateho tretieho som písal o jednom trse, ale v skutočnosti vyrašilo šesť, ale jeden sa v raste zastavil. Tri ešte čakajú na šmyk-šmyk a ham-ham. S pozdravom nech rastú!
P.S.: Mám ich v pivnici kde je veľmi málo svetla (okienko 20x30cm), že je ťažko prečítať titulky v novinách a vyrástla celkom pekná, takže jej asi stačí iba trošku svetla. Pivnicu mám dostatočne vlhkú, vodou som nepoprašoval ani som nikoho tým nepoveril.
Reagovať na správu
pestujem ju už 15 rokov pivnica by nemala byť moc vlhká..len tak na okraj a to sveto kvoli tomu aby vytvorila nie moc biele klobúky a na čom to pestujete? mam s tým trochu skúsenosti a tento recept vymyslela manželka robíme s nej tiež rezne a fašírky a stonky nakolko sú húževnaté dávam vyvariť do polievky ...
Reagovať na správu
Ja také veľké skúsenosti až nemám (skoro žiadne). Pestujem ju na slame (9Kg vrecko kúpene v hypermarkete) a potom jeden topoľový klátik (už rodil) a ešte bukový klát (zatiaľ nič). Ten topoľový mám na balkóne v paneláku, ale asi ho premiestnim do pivnice. Bukový je zakopaný voľne na záhrade. Neviem akú presne má vlhkosť tá pivnica, ale je z polovice pod zemou a podlahu má hlinenú. Čo sa týka svetla pri tvorení plodníc, nepomôhlo by umelé svetlo?
Reagovať na správu
umelé , neviem ja som ju sprvku pestoval s takým oknom a pekne zarodili boli veľké a biele teraz ako náhle začínajú obrastať ich premiestňujem do svetlejšej miestnosti tieto boli fotené v tomto roku
http://nahuby.sk/fotogaleria_autora.php?...
a tieto vlani
http://nahuby.sk/obrazok_detail.php?obra...
rozdiel je v tom že v tmavšom prostredí vytvára biele a menej húževnaté plodnice ale hlavne, že vám rodia.....
ja ich pestujem na kukuričných žgolkoch majú väčšiu výdatnosť, ako na slame
mám na stránke aj návod..
www.vladomakoluko.sk
huby sú jednoznačne dobré, keď sú nazbierané v lese, ale nie každý máme na to čas.... ..preto som sa rozhodol ich pestovať doma...
Reagovať na správu
Keď idem s niekým na huby a porovnáme si huboúlovky tak väčšinou nemávam také ako iní. Neviem čím to je, žeby málo ostrý zrak? Huby mi veľmi chutia a aj preto som sa "uchýlil" k pestovaniu hlív a šampiónov. Zatiaľ to je skúška. Neskôr to skúsim vo väčšom.
Reagovať na správu
Áno hliva je výnimočná ako aj všetko (každý) na svete. Ďakujem za informácie. Dúfam, že budem častejšie chodiť v papučiach z nožíkom do pivnice.
Reagovať na správu
bolo by to vhodné aj na "lesné" druhy hlív-ten receptos?
Reagovať na správu
Vyskúšali sme a bolo to výborné.
Skúsili sme na ďalší krát aj pár zmien. Opražila som 2 plátky neúdenej slaniny na malinké kocky ešte pred cibulkou. Pridala som cibuľu, 2 strùčiky cesnaku a jednu chili papričku. Hodila som na to hlivu, pridala štipku rasce, poliala trochou sójovej omáčky, 4 kvapky worchestrovej omáčky, podusila 20 min, popràšila sladkou paprikou a pridala smotanu na varenie. Povarila ešte 3-5 min a poprášila vňatkou. Podavala som s ryžoou basmati varenej s kurkumou a tanier som posypala hrstkou posekanej zelenej cibuľky.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.