Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Domáca hubová vegeta

V dnešnom chemickom svete už málo vecí zdraviu neškodí. Tento recept Vám pomôže chrániť si aspoň v malej miere zdravie. Každý rád korení a dochucuje si, lenže ako vieme, soľ, glutamany a farbivá vo vegete zdraviu velmi neprajú. Táto domáca vegeta je aspoň v tomto ohlade zdravá a spríjemní a určite vylepší chuť mnohým jedlám.

Ingrediencie: dve-tri hrste sušených a na prach rozmixovaných dubákov, alebo kozákov
1 Kg Mrkvy,
1 Kg Petržlenu,
0,5 Kg Kalerábu,
0,5 Kg Zeleru,
0,5 Kg Cibule,
hrsť sušenej petržlenovej vňate,
hrsť sušenej vegety (ligurček voňavý),
hrsť sušenej zellerovej vňate,
1 Kg soli

Popis prípravy: Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku a miešať so soľou. Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať.
Vysušiť by sa mala do 3-4-5 dní.

Potom pridať petržlenovú a zellerovú vňať a ligurček a znova pomlieť na
mlynčeku. Do tejto zmesy potom zamiečame hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do pomázánok, do mäsa, do polievky. Obsah soli po vysušení je okolo 30-40%.

Hucman Jozef

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

jamik 6.9.2005 00:00

Tak toto skúsim len čo opravíme sušičku!Márne sa preberám v obchode medzi vegetami,aby som našla bez glutamanu a s min.obsahom soli.A ešte poznámočka myslím,že niektorí ľudia hovoria ligurčeku aj magi,keby niekto chcel mám toho plnú záhradu aj semiačka,proste robí mi to tam bordel...

Reagovať na správu

portret

velvet 7.11.2008 15:00

Hubovú vegetu sme robili voľakedy doma.
Navliekli sme hlavičky bedli na špagát a zavesili v letnej kuchynke vysušiť.
Dobre vysušené sme vymixovali a takýto prášok sme pridávali do mäsových jedál.
Napríklad guláš, hovädzie dusené, do polievkok

Reagovať na správu

portret

Amanita 7.9.2005 00:00

Dobrý nápad, vyskúšam...

Reagovať na správu

portret

maria11 29.9.2006 00:00

Sušené huby pomeliem v mixeri - doložím čierne korenie mleté, trochu soli. Niekedy spolu dam do mixera aj sušenú petržlenovú vňať. Používam na dochutenie pokrmov - pod mäso, do polievok, hubových omáčok ap.
Zeleninovú vegetu si robím taktiež podobne ako sa uvádza hore, ale uskladňujem si ju samostatne.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 30.3.2007 18:16

vypada to moc dobre ja len zasnem, na co vsetko si ludia najdu cas....

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.