Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Kuriatko »

Kuriatková krémová polievka

Dosť možno zaujímavosť. Často počujem o "vývare", taký či onaký a asi ho neviem dobre pripraviť, lebo mi preráža po pridaní v polievke z neho zelenina a pod. Ibaže. Dnes som dusil na cibuľke kozáky osikové a hríby. Je veľmi mokro, tak huby pustili veľa vody. Čo s ňou? Čakať kým sa odparí? Odobral som žufankou dva a pol dcl tekutiny. Krásne voňala a chutila. Po pridaní do polievky mi vôbec nevadilo hubové umocnenie chute a vône.

Ingrediencie: Kuriatka. Nevážim, neviem vopred koľko ich nájdem, ale bolo ich za hlboký, miskovitý tanier, mierne kopcom.
Olivový olej.
1 Cibuľa.
3 stredne veľké zemiaky.
Sladká smotana na varenie.
Zelerová, alebo petržlenová vňať.
2,5 dl vývaru z dusenia hríbov, ak ho máte.
Soľ, zelené korenie, kmín, karí.

Popis prípravy: - Na olej dám nakrájanú cibuľu, primerane osolím.

- Po zosklovatení cibule pridám na kocky nakrájané zemiaky, zalejem vodou. Riadim sa množstvom kuriatok. Na kopcovatý tanier kuriatok pridám dva taniere vody, varím kým zemiaky nezmäknú.

- Zásadný krok krémovitosti polievky. Nepridávam zápražku, ale zemiaky tyčovým mixérom rozmixujem do jemna. Vytvorí sa krémovitý základ polievky. Krémovitosť môžete zvyšovať či znižovať množstvom zemiakov. Přiměřeně

- Po mixovaní pridám kmín.

- Dolejem ešte jeden tanier vody. Teda zruba kuriatka/voda pomer 1/3.

- Pridám nakrájané kuriatka.

- Povarím zruba 15 minút, dosolím, korenie a nie veľa karí. Karí opatrne.

- Vlejem sladkú smotanu a pridám nasekanú vňať. Počkám na prvý klokoč po smotane a odstavím.

- Podávam s pečivom či chlebom, prípadne s nasucho opraženými slnečnicovými semiačkami.

Ľubo

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.