Sírovcové „krevetky“ na smotanovej karí-omáčke (+ pohánka ako príloha)
Tento rok ma zaujalo, že podaktorí kolegovia sa tešili, že si idú urobiť sírovec a la karí-krevetky - tak som urobil rešerš a zapojil vlastnú invenciu. Po uvarení „karí“ mi jeho vôňa vnukla nápad, že by ju aromaticky veľmi trefne doplnila varená pohánka. Výsledný efekt ma príjemne prekvapil :-{)))
Ingrediencie: 300 g mladého sírovca
2-3 čl orient. rybej omáčky (voda, sardely, soľ, cukor) / alebo 1-2 pásiky solených ančovičkových filetov v oleji, drobno nasekaných
2 pl vína
1-2 čl cukru podľa sladkosti vína
-----
150 g cibule
3 čl červeného karí-prášku - že pre thajskú kuchyňu (ďumbier, slad.paprika, trstin.cukor, suš. cibuľa a cesnak, citrón.tráva, sem.koriandra, čili, mäta, vňať koriandra, galgan, čier.korenie)
2 čl práškovej kurkumy
olej zopár lyžíc (môžeme pridať aj olivového)
-----
~2 dl sladkej smotany
1 čl škrobu (možno skôr kopcovitá)
-----
príloha: pohánka (za väčší hrnček alebo 2 menšie)
Popis prípravy: Sírovec režeme cirkulárne na cca. 4cm plátky a potom radiálne tak do 5mm - podľa možnosti vyrobíme zahnuté útvary (ako vylúpané krevetkové chvostíky; hrubšie plátky môžeme plošne prezerať). Blanšírujeme podľa mladosti sírovca 5-7 minút vo vriacej osolenej vode (môžeme aj ochladiť studenou vodou, ak je sírovec viac aromatický). Dáme marinovať do väčšieho taniera s rybou omáčkou / ančovičkami, vínom a cukrom (párkrát premiešame).
Cibuľu prekrojíme napoly a nakrájame priečne plátky, rozdrobíme na pásiky.
Opražíme cibuľu na oleji, poprášime červeným karí a kurkumou, chvíľu opražíme nech zavonia a prihodíme sírovec aj s marinádou. Necháme zakryté dusiť, kým patrične nezmäkne.
Pred dodusením rozhabarkujeme škrob v sladkej smotane a nalejeme do zmesi, chvíľu povaríme nech šťava zhustne. Ochutnáme a až potom prípadne dosolíme (v rybej omáčke alebo ančovičkách je vysoký podiel soli).
Pohánku opláchneme, nameriame si dvojnásobný objem vody, dáme zovrieť a necháme odokrytú variť (po vsiaknutí väčšiny vody môžeme aj prikryť - ale treba nechať odokrytú škáru, aby nevykypela). S občasným premiešaním varíme asi 20 minút. Prípadne po dovarení trochu osolíme.
© Buki z Rybníku nad Turcom
(1 hlas)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.