Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rýdzik / Plávka »

Rýdziky pravé, zapečené s bryndzou

Keď sme raz dávno boli na hríby v Rudohorí, späť idúcky s preplnenými košíkmi z Machnáčovho grúňa sme sa zastavili na jednej kolešni. Tam nás ponúkli kozákmi s bryndzou, boli super... odvtedy zvyknem pravidelne aplikovať túto inšpiráciu.

Ingrediencie: mladé rýdziky pravé s podvinutými okrajmi (aby uniklo menej šťavy) - koľko ich pokryje dno pekáča + asi ½ naviac (spečú sa)
bryndza
olivový olej
soľ, čierne korenie

Popis prípravy: Z mladých rýdzikov odkrojíme hlúbiky (aj tie možno piecť, ale vyjdú dosť suché). Rúru dáme zohrievať na vyše 200 °C (teplovzdušný režim: >185 °C).

Nádobu vhodnú na pečenie alebo täpšu (plech na pečenie) slabo potrieme olivovým olejom a pokladieme tam klobúčiky lupeňmi navrch, aby neboli veľmi šikmo. Mierne posolíme a opepríme (pamätajme, že bryndza je dosť slaná). Hojne pokvapkáme olivovým olejom a keď sa rúra vyhreje, dáme piecť odokryté na cca. 20 minút.

Potom opatrne rozmiestnime spečené klobúčiky po dne, aby sme zbytočne nerozlievali ich šťavu (vyliatu dáme naspäť), zakryjeme nádobu, znížime teplotu o 10-15 °C a dáme dopiecť zo 20-25 minút.

Napokon vytiahneme nádobu/täpšu s upečenými klobúčikmi, vypneme rúru a rovnomerne rozmiestnime na každý klobúčik vrstvu bryndze (aspoň ½ cm). Vrátime do rúry nakrátko zapiecť (aby sa bryndza celkom neroztiekla) a hneď podávame s chlebom, prípadne poliate vypečenou šťavou s olejom.

© Buki z Rybníku nad Turcom

Hodnotenie:

(5 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Boletus60 16.1.2023 05:01

Täpšu a bryndzu mém,...

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ing. Buki Ribníšän (Buki)