Smrčky na smotane (Morilles à la crème)
Vyhrabal som na internete (originál: https://www.cuisineactuelle.fr/recettes/...) a s veľkým úspechom sme vyskúšali na Veľkonočnú sobotu ako prílohu ku „jahňacím kotletkám v rúre“ (originál: https://www.cuisineactuelle.fr/recettes/...). Neodporúčam nahradiť maslo (ani v recepte na jahňacie), radšej použiť čo najkvalitnejšie maslo z hôr - je dušou francúzskeho štýlu varenia.
Ingrediencie: 80g sušených smrčkov/smrčkovcov (alebo v sezóne 400g čerstvých)
4 plátky vidieckeho chleba
1 väčšiu šalotku
100g sladkej smotany
100g masla
2 dl hydinového vývaru
1 polievková lyžica hladkej múky
Soľ
Korenie
Popis prípravy: 1. Ak máte sušené smrčky, dajte ich vopred namočiť do vlažnej vody. Šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno. Smrčky dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili piesok a hmyz (veľké plodnice nakrájajte na väčšie kúsky). Chlieb nakrájajte na kocôčky.
2. Smrčky vložte do rajnice s kuracím vývarom a varte 5 minút; oceďte a uchovajte šťavu.
3. Roztopte v rajnici 30 g masla, pridajte múku, vymiešajte svetlú zápražku (zo 2 minúty), potom za stáleho miešania prilejte odloženú šťavu. Povarte, pridajte smotanu, stiahnite var a ešte krátko povarte.
4. V panvici roztopte 20 g masla a osmažte na ňom smrčky zo 5 minút spolu s nakrájanou šalotkou, dochuťte soľou, korením. Dajte ich do rajnice s omáčkou a povarte 10 minút.
5. Medzitým urobte krutóniky: opražte v panvici s 50 g masla do zlatohneda kocôčky vidieckeho chleba. Smrčky s omáčkou podávajte na nahriatých tanieroch a posypte ich krutónikmi.
René Sourdeix (https://www.cuisineactuelle.fr/profile/p...), overenie: Buki; foto autor
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.