Táto pochúťka sa varí na severovýchode Slovenska na Vianoce
Ingrediencie: Sušené huby,smotana sladká 2,5 dcl, pochúťková 1 téglik, voda, šťava z kyslej kapusty 1-2 dcl,soľ, korenie, klobáska udená, múka 2-3 polievkové lyžice, bobkový list
Popis prípravy: Vopred namočené huby dáme variť do osolenej vody na 1/2 hodiny. Pridáme klobásku a ešte spolu povaríme 10 min. Podľa chuti okoreníme. V smotane rozmiešame pochúťkovú smotanu s múkou a vylejeme do uvarených húb. Miešame, kým nám nezovrie. (Nevariť dlho aby sa
nezrazila smotana.) Odstavíme a pomaly prilievame šťavu z kyslej kapusty za stáleho miešania.
Konzumuje sa podľa predstáv s chlebom, zemiakmi.
Ria Žolnová
Diskusia k receptu
Tak toto som ešte nerobila a môže to byť veľmi chutné.
Reagovať na správu
Ja dávam namiesto klobásky upraženú slaninku - až nakoniec do hotovej mačanky na tanieri! Tá slaninka je na tom najlepšia!
Reagovať na správu
Robila som to s tou slaninkou už niekoľko krát, aj z čerstvých dubákov, aj zo sušených. Je to skrátka fantázia! Niekedy to skúsim s klobáskou. Vďaka!
Reagovať na správu
Recept na mačanku zháňam už rok, nikdy pred tým ma nezaujímalo, ako sa to varí. Varieval to super kamarát, Vilko z Lúčnyho, žiaľ, pred rokom náhle zomrel. Bola to jeho špecialita. Uvaril to vždy, keď sme prišli k nemu na návštevu do Horného Lúčna pri Jedľových Kostoľanoch. A iné sme už ani nechceli. Výborné niečo! Maruška
Reagovať na správu
Ja to jedávam pomerne často, najmä keď zajdem do Svidníka neobídem jednu nemenovanú reštauráciu, kde ju robia perfektne.
Reagovať na správu
Trochu som tento recept vylepšila. Namočila som na 24 hod. tú veľkú fazuľu a ináč všetko podľa receptu aj s hríbami. Jedna báseň!
Reagovať na správu
V máčanke okrem húb, múky, kapustnej šťavy, soli a bobkového listu, je nadbytočná každá iná ingrediencia a kazí originálnu chuť. Prípustné je okysliť octom v krajnej núdzi namiesto kapustnej "jušky". Extra špecial deluxe pre sviatočné príležitosti sa omastí upraženou domácou údenou slaninou - nie bôčikom.
Verím, že niekomu chutí aj iné jedlo, len by sa to nemalo volať m á č a n k a!
Reagovať na správu
...este som ju nechutnal, ale je to tak, original recept bol "striedmy", bola to vianocna delikatesa chudobnych, pôstna -preco len šťava a nie aj kapusta?, a tuto klasicku idem coskoro vyskusat...
Reagovať na správu
jucha bez "kapustových rezancov" sa používa aj inde (zrejme kvôli nezameniteľnej chuti) - napríklad na Kysuciach som bol prekvapený, keď mi ponúkli kapustnicu a dostal som šunkový vývar s juchou, v tom nakrájanú šunku a kusy tuhého zemiakového pyré vykrajované lyžicou (prekvapujúco perfekná kombinácia, mňam) ... inak tú zvyčajnú slovenskú kapustnicu tam volajú "kapusta" :-{)))))))))))))))))))))
Reagovať na správu
Peťkovej gastroenterologičke sme nosievali sušené suchohríby. Vždy sa veľmi potešila, že si uvarí Máčanku. Netušili sme, čo to je. Vyskúšame. Ďakujem za recept.
Reagovať na správu
macanka je jedno z najchutnejsich jedal z hub...u nas sa ju vari v postnom obdobi..
Reagovať na správu
macanku jem od malicka a je to stale jedno z mojich najoblubenejsich jedal.robi sa na vela sposobov,ale zakladom su stale huby a juska.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.