Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Mačanka

Táto pochúťka sa varí na severovýchode Slovenska na Vianoce

Ingrediencie: Sušené huby,smotana sladká 2,5 dcl, pochúťková 1 téglik, voda, šťava z kyslej kapusty 1-2 dcl,soľ, korenie, klobáska udená, múka 2-3 polievkové lyžice, bobkový list

Popis prípravy: Vopred namočené huby dáme variť do osolenej vody na 1/2 hodiny. Pridáme klobásku a ešte spolu povaríme 10 min. Podľa chuti okoreníme. V smotane rozmiešame pochúťkovú smotanu s múkou a vylejeme do uvarených húb. Miešame, kým nám nezovrie. (Nevariť dlho aby sa
nezrazila smotana.) Odstavíme a pomaly prilievame šťavu z kyslej kapusty za stáleho miešania.

Konzumuje sa podľa predstáv s chlebom, zemiakmi.

Ria Žolnová

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

makina 27.7.2005 00:00

Tak toto som ešte nerobila a môže to byť veľmi chutné.

Reagovať na správu

portret

birkaty 4.8.2006 00:00

Ja dávam namiesto klobásky upraženú slaninku - až nakoniec do hotovej mačanky na tanieri! Tá slaninka je na tom najlepšia!

Reagovať na správu

portret

maruska 10.9.2006 00:00

Robila som to s tou slaninkou už niekoľko krát, aj z čerstvých dubákov, aj zo sušených. Je to skrátka fantázia! Niekedy to skúsim s klobáskou. Vďaka!

Reagovať na správu

portret

maruska 7.8.2006 00:00

Recept na mačanku zháňam už rok, nikdy pred tým ma nezaujímalo, ako sa to varí. Varieval to super kamarát, Vilko z Lúčnyho, žiaľ, pred rokom náhle zomrel. Bola to jeho špecialita. Uvaril to vždy, keď sme prišli k nemu na návštevu do Horného Lúčna pri Jedľových Kostoľanoch. A iné sme už ani nechceli. Výborné niečo! Maruška

Reagovať na správu

portret

Viťko 15.9.2006 00:00

Ja to jedávam pomerne často, najmä keď zajdem do Svidníka neobídem jednu nemenovanú reštauráciu, kde ju robia perfektne.

Reagovať na správu

portret

maruska 19.10.2009 12:34

Trochu som tento recept vylepšila. Namočila som na 24 hod. tú veľkú fazuľu a ináč všetko podľa receptu aj s hríbami. Jedna báseň!

Reagovať na správu

portret

SauceBox 19.10.2009 20:57

V máčanke okrem húb, múky, kapustnej šťavy, soli a bobkového listu, je nadbytočná každá iná ingrediencia a kazí originálnu chuť. Prípustné je okysliť octom v krajnej núdzi namiesto kapustnej "jušky". Extra špecial deluxe pre sviatočné príležitosti sa omastí upraženou domácou údenou slaninou - nie bôčikom.
Verím, že niekomu chutí aj iné jedlo, len by sa to nemalo volať m á č a n k a!

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 21.10.2009 09:32

...este som ju nechutnal, ale je to tak, original recept bol "striedmy", bola to vianocna delikatesa chudobnych, pôstna -preco len šťava a nie aj kapusta?, a tuto klasicku idem coskoro vyskusat...

Reagovať na správu

portret

Buki 2.11.2011 11:48

jucha bez "kapustových rezancov" sa používa aj inde (zrejme kvôli nezameniteľnej chuti) - napríklad na Kysuciach som bol prekvapený, keď mi ponúkli kapustnicu a dostal som šunkový vývar s juchou, v tom nakrájanú šunku a kusy tuhého zemiakového pyré vykrajované lyžicou (prekvapujúco perfekná kombinácia, mňam) ... inak tú zvyčajnú slovenskú kapustnicu tam volajú "kapusta" :-{)))))))))))))))))))))

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 21.10.2009 09:21

Peťkovej gastroenterologičke sme nosievali sušené suchohríby. Vždy sa veľmi potešila, že si uvarí Máčanku. Netušili sme, čo to je. Vyskúšame. Ďakujem za recept.

Reagovať na správu

portret

kukulienka 26.10.2009 18:51

macanka je jedno z najchutnejsich jedal z hub...u nas sa ju vari v postnom obdobi..

Reagovať na správu

portret

molky 11.9.2010 20:45

macanku jem od malicka a je to stale jedno z mojich najoblubenejsich jedal.robi sa na vela sposobov,ale zakladom su stale huby a juska.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.