smrčkovcový demikát alias TATANKA
Dnes som trošku experimentoval, lebo ani jeden recept na demikát sa mi moc nepozdával a myslím že sa mi podarilo stmeliť naše klasické slovenské ingrediencie. Posuďte potom sami. Prajem dobrú chuť všetkým.
Ingrediencie: maslo, pór, zemiaky, soľ, sladká mletá paprika, voda, bryndza, kyslá smotana, slanina, cibuľa a sušené smrčkovce české
Popis prípravy: Sušené smrčkovce české namočíme tak dve hrste do misky s vodou na 1-2 hodiny. Suším menšie celé, alebo veľké na polovičky. Do väčšieho hrnca si dáme tak pol masla a pridáme na koliečka pokrájaný celý pór a podúsime ho, pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky tak 6-7 ks a soľ, tiež chvíĺku podusíme a ku koncu pridáme sladkú mletú papriku, riadne zamiešame a pridáme rýchlo z kanvice na varenie horúcu vodu celkovo tak 3 litre. Dochutíme soľou, ale opatrne, bacha na bryndzu.
Keď sú zemiaky uvarené, zoberieme ponorný mixér a všetko dôkladne rozmixujeme. Pridáme smrčkovce čo sme dali máčať do misky aj s vodou. necháme variť tak 20 minút. Medzitým si nakrájame dve cibule na kolieska a iba na polovice prerežeme a rozdrolíme a nakrájame si slaninku takú mäskovú na kocky cca 7x7x mm. Slaninu dáme na panvicu a opražíme trošku a po chvíľke pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme pomaličky úplne do hnedasta a chrumkava.
Do polievky pridáme bryndzu ja dávam hodne 300-400g a málinko zavaríme a dôkladne ju rozmiešame varechou. Pridáme orestovanú slaninku s cibuľkou a kyslú smotanu tak 400 ml. Rozmiešame a vypneme.
Môže sa to ešte urobiť aj tak, že dáme variť o 2 zemiaky viac a časť uvarených zemiakov potom sitkom vyberieme a pridáme ku koncu.
Prajem dobrú chuť, potom mi napíšte či chutilo, vymyslel som to dnes po práci a mňamky...
Ing. Vladimír Kuderavý alias TATANKA
(10 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.