Pesto z cesnaku medvedieho
Nielen, že je dobré, je aj veľmi zdravé.
Ingrediencie: 350 g čerstvo nazbieraných listov cesnaku medvedieho
200 ml extra virgin olivový olej
1 ošúpaný, vykôstkovaný citrón
150 g orech vlašský /mandle, píniové, lieskové, kešu oriešky, arašidy, tekvicové semiačka a pod./ môže byť aj zmes
2 čajové lyžičky soli
Popis prípravy: Cesnak nakrájame na cca 1 cm pásiky, citrón na plátky, orechy čerstvé alebo nasucho opražené na panvici, olej, soľ vložíme do mixéra /vodorovný nôž/ a mixujeme cca 1 min. Jemnú kašu, ktorá nám vznikne, plníme do šroubovacích pohárikov asi 2 - 3 mm pod okraj /nesmú tam byť vzduchové bublinky/. Vrch zalejeme asi 1 - 2 čaj. lyžičkami oleja a dobre uzavrieme. Na chladnom mieste /komora, špajza, pivnica/ vydrží cca 6 mesiacov. V chladničke, neotvorené, cca 1 rok.
Podávame na hriankach, chlebe, k cestovinám, lokšiam, mäsovým jedlám s čerstvo nastrúhaným syrom /parmezánom/.
sipovec
(6 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.