Trnkový likér
Pri neskorojesenných výletoch za hubami máme možnosť nazbierať aj plody, ktoré nám ponúka príroda. Prečo ich nevyužiť, keď môžu pomôcť nášmu organizmu, zdravotnému stavu a spestriť náš jedálniček? Samozrejme, že to vyžaduje určitú námahu a čas, ale stojí to zato. Ponúkam Vám niekoľko nápadov na spracovanie trniek, hlohu a šípok.
Ingrediencie: Trnky, vodka, cukor, celá škorica, klinčeky, mletý muškátový orech, /voda/
Popis prípravy: 1 kg umytých trniek rozmiagame, dáme do väčšieho pohára, pridáme 1 l vodky /môže byť aj domáca jabĺčkovica, vínovica/, 2 - 3 kúsky celej rozlámanej škorice, 10 ks klinčekov, 1 kl mletého muškátového orecha a 1/2 kg cukru. Premiešame, uzavrieme a necháme lúhovať 3 týždne, občas zamiešame. Po 3 týždňoch zlejeme cez lievik, sitko a hustejšiu handričku /filtračný papier/ do fľiaš. Ak ho chceme mať slabší, môžeme pri lúhovaní pridať vychladnutú prevarenú vodu. Každý podľa svojej chuti. A môžeme ho konzumovať. Pomáha tiež pri miernych hnačkách.
sipovec
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.