Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Smrčky/Smrčkovce »

Plnené baklažány alias TATANKA

Som len skúšal doma, čo by sa dalo urobiť s baklažánmi spolu so smrčkami a vzniklo z toho docela vynikajúce jedlo.

Ingrediencie: baklažány, smrčkovce, mleté mäso, kuracie mäso, (najlepšie vykostené horné stehná bez kože), cibuľa, soľ, olej, mleté čierne korenie, petržlenová vňať a plátkový syr. Ako príloha čakanka, olivy, mladá cibuľka.

Popis prípravy: Umyté baklažány pozdĺžne rozkrojíme a max.10 minút povaríme v slanej vode. Po vybraní vnútornú dužinu vydlabeme asi tak 1cm od okraja a posekáme na drobnejšie kúsky.

Na panvici rozpálime olej, speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nadrobno posekané kuracie mäso (zo stehien), (aj mleté môže byť), nasekanú dužinu baklažánu, nakrájané smrčkovce, dávam aj mrazené, soľ, mleté čierne korenie a dusíme.

Touto zmesou naplníme baklažány, zakryjeme plátkovým syrom. Potom vložíme na zapekaciu misku a pečieme v mierne nahriatej rúre.

Pred podávaním môžme posypať sekanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžme dať čakanku, olivy a nasekanú mladú cibuľku.

Prajem dobrú chuť.

Ing. Vladimír Kuderavý - TATANKA

Hodnotenie:

(7 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

turistka pokročilý 18.12.2013 16:25

Baklažány som ešte neskúšala, ale možno by to šlo i s cuketami.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 15.1.2014 23:31

Julka aj s cuketami to musí
byť super.

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 23.3.2014 19:24

Ty môžeš kľudne byť aj kuchár, sakra pekne to vypadá a verím, že aj chutná

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 15.4.2015 18:38

Filip díky ja viem variť a výnimočne varím rovnaké jedlo
dva krát. Stále nové dnes som vymyslel asi najlepší demikát
čo som kedy jedol so smrčkovcami, ak si nazbieral tak treba vyskúšať.
Tu je recept:
Sušené smrčkovce české namočíme tak dve hrste do misky s vodou
na 1-2 hodiny. Suším menšie celé, alebo veľké na polovičky.
Do väčšieho hrnca si dáme tak pól masla a pridáme na koliečka
pokrájaný celý pór a podúsime ho, pridáme na menšie kocky nakrájané
zemiaky tak 6-7 ks a soľ, tiež chvíľku podusíme a ku koncu pridáme sladkú
mletú papriku, riadne zamiešame a pridáme rýchlo z kanvice na varenie
horúcu vodu celkovo tak 3 litre. Dochutíme soľou, ale opatrne, bacha na bryndzu.
Keď sú zemiaky uvarené, zoberieme ponorný mixér a všetko dôkladne
rozmixujeme. Pridáme smrčkovce čo sme dali máčať do misky aj s vodou.
necháme variť tak 20 minút. Medzitým si nakrájame dve cibule na kolieska
a iba na polovice prerežeme a rozdrolíme a nakrájame si slaninku takú mäskovú
na kocky cca 7x7x mm. Slaninu dáme na panvicu a opražíme trošku a po chvíľke
pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme pomaličky úplne do hnedasta a chrumkava.
Do polievky pridáme bryndzu ja dávam hodne 300-400g a málinko zavaríme a dôkladne ju rozmiešame varechou. Pridáme orestovanú slaninku s cibuľkou a kyslú smotanu tak 400 ml rozmiešame a vypneme. Môže sa to ešte urobiť aj tak, že dáme variť o 2 zemiaky viac a časť uvarených zemiakov potom sitkom vyberieme a pridáme ku koncu. Prajem dobrú chuť, potom mi napíšte či chutilo, vymyslel som to dnes po práci a mňamky...

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 14.4.2014 22:59

Vladko tak som tento tvoj recept vyskusala a je vyborny, vrelo kazdemu doporucujem... robila som to s mletym masom, no pridala som tam este jednu pokrajanu zelenu papriku...ked nabuduce budes robit tento recept skus to aj s paprikou

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 15.4.2015 18:35

Kvetka dnes som chcel demikát a všetky recepty sa mi nepáčili
a vznikol môj vlastný demikát so smrčkovcami aj to tu bude
asi o pár dní, perfektný bol. Musím znovu variť. Tu je recept:
Sušené smrčkovce české namočíme tak dve hrste do misky s vodou
na 1-2 hodiny. Suším menšie celé, alebo veľké na polovičky.
Do väčšieho hrnca si dáme tak pól masla a pridáme na koliečka
pokrájaný celý pór a podúsime ho, pridáme na menšie kocky nakrájané
zemiaky tak 6-7 ks a soľ, tiež chvíľku podusíme a ku koncu pridáme sladkú
mletú papriku, riadne zamiešame a pridáme rýchlo z kanvice na varenie
horúcu vodu celkovo tak 3 litre. Dochutíme soľou, ale opatrne, bacha na bryndzu.
Keď sú zemiaky uvarené, zoberieme ponorný mixér a všetko dôkladne
rozmixujeme. Pridáme smrčkovce čo sme dali máčať do misky aj s vodou.
necháme variť tak 20 minút. Medzitým si nakrájame dve cibule na kolieska
a iba na polovice prerežeme a rozdrolíme a nakrájame si slaninku takú mäskovú
na kocky cca 7x7x mm. Slaninu dáme na panvicu a opražíme trošku a po chvíľke
pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme pomaličky úplne do hnedasta a chrumkava.
Do polievky pridáme bryndzu ja dávam hodne 300-400g a málinko zavaríme a dôkladne ju rozmiešame varechou. Pridáme orestovanú slaninku s cibuľkou a kyslú smotanu tak 400 ml rozmiešame a vypneme. Môže sa to ešte urobiť aj tak, že dáme variť o 2 zemiaky viac a časť uvarených zemiakov potom sitkom vyberieme a pridáme ku koncu. Prajem dobrú chuť, potom mi napíšte či chutilo, vymyslel som to dnes po práci a mňamky...

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 16.4.2015 22:39

Vladko ked najdem smrcky tak urcite vyskusam. Zatial som nasla tuto sezonu len 3 smrckovce, u nas je velmi sucho

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 16.4.2015 22:59

Kvetka dnes som našiel cez 220,
ale tu bolo pekne popršané,
ale agresívne slnko a silný vietor
urobili za pár dní neskutočné veci.
Dúfam že už zaprší.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Sioux Sediaci Býk (Tatanka - Yotanka)