Zvolenská zapekanka
Klasický Zvolenský fast food z čias pozdnej socialistickej gotiky.
Pamätníci určite spomínajú na slávnu Zvolenku a Smaženku s pečenými jaternicami, klobásou a borovičkou už od 6.00
avšak prvým ozajstným zvolenským fast foodom bola zapekanka.
Na zapekanky sa v tedy používali veľké rožky za 60 halierov, následne 90 a potom 1,20 a tak ďalej. Dnes skôr bagety...
Ingrediencie: 500g hliva ustricovitá
tuk (olej,masť podľa vkusu)
soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie podľa chuti
1 veľká cibuľa (aspoň ako päsť)
100g taveného kvalitného syra (zvolenský syrokrém)
tvrdý strúhaný syr na posypanie (skúste parmezán)
veľké, alebo klasické rožky (prípadne bagety)
kečup prípadne aj tatárska omáčka
Popis prípravy: Hlivu pokrájame na rezance a povaríme cca 5 minút v solenej vriacej vode - scedíme a vychladnutú pomelieme na mäsovom mlynčeku s veľkými okami.
Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na tuku, pridáme hlivu, rascu, soľ podľa chuti a dusíme do mäkka, v prípade potreby podlejeme vývarom z hlivy.
Ak je hliva udusená a voda odparená, pridáme čierne korenie podľa chuti a tavený syr, premiešame a odstavíme rožky prekrojíme na polovice, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Medzi tým si vyhrejeme rúru na pečenie na 200 °C, na rožky natrieme hlivovú zmes, asi tak na 3 mm hrúbku a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v trúbe cca 3 minúty, pokiaľ sa nerozpustí syr a trošku nezhnednú konce rožkov. Pri dobre vyhriatej rúre to naozaj trvá len chvíľu, hotové zapekanky majú byť chrumkavé, ale nie suché.
Zapekanky môžme klasicky dochutiť fast foodovou omáčkou - čiže kečupom a tatárskou omáčkou
dobrú chuť
roman67
(8 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.