Sušené huby - prášok
Je čas zbierania húb, ich konzumácia a následné uskladanie na zimu. Dnes huby budeme sušiť a nabudúce si dáme recept na zaváranie
Ingrediencie: huby ktoré máme radi (hríby, masliaky, kozáky)
sitá na sušenie alebo niť s veľkou ihlou
mažiar alebo elektrický mlynček - sekáč
uskladňovacie nádoby
Popis prípravy: Nie každý má k dispozícii sitá na sušenie, mali by byť čisté a priedušné z oboch strán.
Huby sušíme buď pod slnkom ale zatienené, alebo v úplnom tieni nie však v prašnom prostredí. Je možné ich samozrejme dosušiť vo vyhriatej trúbe. Ten kto však nemá sitá, alebo automatickú elektrickú sušičku, ktorá nesmie byť priesvitná, môže jednoducho pomocou ihly navliecť na niť plátky húb a sušiť na vetranom mieste v tieni, dosušujeme v el. trúbe. Sušenie na pekáčoch a plechoch, na novinách, papieri, slnku, nie je správne.
Sušené huby skladujeme podľa druhu v sklenených pohároch s látkovým vekom (kus látky) na gumičke. Svetlo, vlhkosť, prašnosť im škodí.
Na úschovu vyberáme len najkrajšie plátky, pri varení ich používame len ako doplnok pre chuť si vyrobíme prášok.
Z ostatných sušených húb, nie však čiernych a inak znehodnotených si vyrobíme hubový prášok.
Huby opatrne dosušíme v elektrickej trúbe do krehkého stavu. Potom ich rozdrvíme na prach v mažiari, alebo mlynčekom na orechy (elektrickým rotujúcim nožom)
Takto upravený prášok dáme do pohárikov, opatríme kovovým vekom a skladujeme rovnako ako iné huby.
Zásadne nevyrábame zmesi korení, alebo "vegety" !
Pre použitím do polievok a omáčok, alebo grilovacej zmesi či zmesi na pečenie, prášok najprv namočíme na polhodinu do studenej vody a až potom použijeme - výsledok hubovej chuti v jedle Vás príjemne prekvapí.
roman67
(2 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.