Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Hubovo trubkolievikovito bryndzové pirohy

..."lievik" som si nesmierne obľúbil, typická trošku korenistá chuť mi veľmi dobrô spôsobuje (a aj ho ešte hojne mám v zásobe)

Ingrediencie: 1 kg zemiakov
200 g hrubej múky
1 vajce
100 g údenej slaniny
Soľ
200 g bryndze
Väčšiu hrsť sušených húb (ja som použil lievik trúbkovitý), príp. použijeme čerstvé sezónne huby (napršalo dnes do rána zo 10 mm, tak asi predsa pôjdu).

Popis prípravy: Ak použijeme huby sušené, cca na 1-2 hodky (rozumej 60-120 minút) ich namáčame vo vlažnej vode. Na oleji cibuľku do jemne sklovita ototo, pridáme huby, jemne posolíme - ja som lievik nekrájal -a podusíme cca 20 minút, prebytočnú vodu necháme odpariť a podusené huby necháme vychladnúť.

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, necháme vychladnúť a prelisujeme. Odoberieme z nich cca 200 g a tie rozmiešame s bryndzou a hubami na plnku (bryndze som použil o niečo menej, keďže som zakomponoval do masy „trubku“).

Zvyšné prelisované zemiaky spojíme s múkou, vajcom a s trochou soli. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme ho na plát (samo, keď nieto väčšej dosky, ako u mňa, aj na pláty 2 či viac). Z cesta vykrajujeme útvary podľa ľubovôle, na ktoré poukladáme plnku, preložíme a okraje dobre pritlačíme (rôzne finty existujú na prevedenie spoja –najlepší je ten, po aplikácii ktorého sa plnka netisne von okukať okolie).

Pripravené pirohy varíme vo vriacej osolenej vode 3 až 4 minúty odvtedy, čo vyplávajú na povrch. Uvarené pirohy polejeme na kocky pokrájanou vyškvarenou slaninou. Môžeme ich poliať aj maslom, či opečenou cibuľkou (ja cibuľkou).

Dobré pochutnanie prajem !

serpico úprava klasického receptu na pirohy

Hodnotenie:

(6 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Máčik 12.4.2012 17:56

Tak táto kombinácia lievikov s bryndzou+Co vyzerá bezchybne,určite vyskúšam, vďaka Serpico.

Reagovať na správu

portret

Eviana 18.4.2012 14:00

Veľmi zaujímavá kombinácia... skvelý nápad na ďalšie využitie lievikov

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Vladimír Beňadik (serpico) (serpico)